Ukrayna'dan Rusya topraklarına saldırı: 'Sabrımızı sınamayın' tepkisi

Ukrayna, Rusya topraklarına düzenlenen saldırıyı kabul etti. Rusya, ABD ve İngiltere'yi Kiev'i kışkırtmakla suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Zelenskiy'e "Kullanılıyorsun" tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna sınırına 25 mil uzaklıktaki Belgorod bölgesinde bir ay içerisinde petrol ve silah depolarını hedef alan üç ayrı saldırı yaşanırken Ukrayna resmi makamları, bugün yapılan saldırıyı üstlendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Mihaylo Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in sözlerini de anımsattı.

Podolyak, "Askeri tesisleri vurup vurmayacağına Ukrayna'nın karar vermesi gerektiğini Blinken söyledi. Rusya saldırdı ve sivilleri öldürdü. Ukrayna, katillerin depoları ve üslerine yönelik saldırılar dahil kendisini her durumda savunacak. Dünya bu hakkı tanıyor" dedi.

RUSYA'DAN TEPKİ: SABRIMIZI SINAMAYIN

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova söz konusu saldırılarla ilgili basına açıklama yaptı. Batı ülkelerini Ukrayna'ya Rusya topraklarına saldırması için teşvik vermekle suçlayan Zaharova, yaptığı sert açıklamada “Rusya'ya yönelik bu tür bir saldırganlık cevapsız kalamaz… Ukrayna'yı Rus tesislerine saldırmaya teşvik edecek herhangi bir provokasyon, Rusya'dan sert bir yanıt alacak. Ukrayna'nın karar alma merkezlerine dahil olan Batı ülkelerinin danışmanları da cevapsız kalmayacak. Sabrımızı sınamaya devam etmemenizi tavsiye ediyoruz" dedi.

Bakanlık sözcüsü, Ukrayna lideri Zelenskiy'le ilgili ise "Başta İngiltere olmak üzere Batı ülkeleri tarafından kullanıldığı" ithamında bulundu. Zaharova, Zelenskiy'e "Bu yalnızca bir illüzyon. Kullanılıyorsun" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN UKRAYNA'YA DESTEK

Rusya topraklarına yönelik Ukrayna saldırılarına ABD'nin yanı sıra İngiltere'den de açık destek geldi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya sınırındaki lojistiğine saldırdığını ve bunun meşru olduğunu savunarak "Ukrayna, Rus ordusu için lojistik olan altyapıyı hedefliyorsa, uluslararası hukuka göre bu meşru" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada "Kiev yönetimi provokasyonlara devam ederse orantılı bir yanıt verilecek" demişti.

BÖLGENİN GÜVENLİK SEVİYESİ ARTIRILDI

CNN ise Belgorod bölgesinin "terörist tehlike" güvenlik seviyesi statüsünün 10 Mayıs'a kadar uzatıldığı yönünde haber yayınladı. Buna göre, bölgedeki vatandaşlardan dışarı çıkarken kimlik belgelerini taşımaları isteniyor, havai fişek patlatmak ise yasaklanıyor.

FSB'DEN SABOTAJ HAZIRLIĞI İDDİASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ise Belgorod'da Rus askerlerin kullandığı demiryolu hattına sabotaj hazırlığı yapan, Ukraynalı neonazi destekçisi iki Rusya vatandaşının yakalandığını açıkladı.

FSB'den yapılan açıklamada, "Belgorod Bölgesi'nin ulaşım altyapısı tesislerinden birinde sabotaj hazırlığı yaptığı sırada Ukrayna nazizmi destekçisi olan iki Rusya vatandaşı gözaltına alındı" denildi. Kişilerin suçlarını itiraf ettiğini belirten FSB, vidaları sökerek, bağlantı elemanlarını gevşeterek demiryolu hattına zarar verilmesi de dahil bir dizi eylemin planlandığı bilgisine ulaşıldığını öne sürdü.

SAVAŞA İKMAL SAĞLAYAN REZERVLER HEDEF

Rusya’nın Ukrayna'ya saldırıları başlattığı 24 Şubat’tan bu yana hedef alınan ve bir ayda üç kez saldırıya uğrayan Belgorod bölgesinde Rusya'nın savaşa ikmal sağlayan petrol rezervlerinin bulunduğu belirtilmişti. Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, kentin 16 mil güneyindeki Staraya Nelidovka köyünde mühimmat deposunda patlama olduğunu duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya ukrayna belgorod