Ukrayna'dan BM'ye çağrı: Rusya'nın nükleer şantajına karşı eylem bekliyoruz

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, NATO, AB ve ABD, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırma kararını eleştirdi. Ukrayna, BMGK'ye 'olağanüstü toplantı' çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini açıklamasının ardından Ukrayna, NATO, Avrupa Birliği (AB) ve ABD konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) toplantıya çağırırken, NATO ve AB kararı 'sorumsuz' olarak nitelendirdi. ABD'den ise "Bunun nereye varacağını izleyip görmemiz gerekecek" açıklaması geldi.

'KREMLİN'İN NÜKLEER ŞANTAJINA KARŞI ETKİN EYLEM BEKLİYORUZ'

AA'nın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamasının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BMGK'ye olağanüstü toplanma talebinde bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Belarus'ta taktik nükleer silah yerleştirme niyeti, 'Putin rejiminin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı ve uluslararası güvenlik sistemini baltalayan provokatif bir adımı' olarak nitelendirildi.

'Böyle bir niyetin uluslararası toplumu endişelendirdiğine' işaret eden bakanlık, "Çünkü Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırgan savaşını sürdürürken bunları ilan ediyor" dedi. Belarus halkına Putin'in nükleer silah konuşlandırma planının gerçekleştirilmesini engelleme çağrısı da yapan Ukrayna, G7 ve Avrupa Birliği ülkelerinden, topraklarında nükleer silah yerleştirilmesini kabul etmesi durumunda bunun yaratacağı sonuçlar konusunda Belarus'u uyarmasını istedi. 

Ukrayna'nın 'Kremlin'in nükleer şantajına karşı', Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri dahil olmak üzere İngiltere, Çin, ABD ve Fransa'dan etkin eylem beklediği aktarılan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Bu amaçla derhal BMGK'nin olağanüstü toplantısının yapılmasını talep ediyoruz" denildi.

'PUTİN, BELARUS'U NÜKLEER ANLAMDA REHİN ALDI'

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da konuya ilişkin açıklamasında, "Kremlin Belarus’u nükleer anlamda rehin aldı” ifadelerini kullandı. Danilov, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, Putin’in bu açıklamasını Belarus’un 'istikrarsızlaştırılmasına yönelik bir adım' olarak nitelendirdi.

NATO VE AB: RUSYA'NIN KARARI SORUMSUZCA

 NATO ve AB de Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararını 'sorumsuzca' bulduklarını bildirdi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, AA muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, "Rusya'nın nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuzca. NATO teyakkuzda. Durumu yakından takip ediyoruz. Rusya'nın nükleer duruşunda bizimkini değiştirmemizi gerektirecek herhangi bir değişiklik görmedik" dedi. 'NATO'nun nükleer paylaşımı hakkında Rusya'nın yaptığı atıfların yanıltıcı olduğunu' kaydeden NATO Sözcüsü, NATO müttefiklerinin uluslararası taahhütlerine uyduğunu ifade etti.

Lungescu, "Rusya, en son Yeni START Anlaşmasına katılımını askıya almak suretiyle, silahların kontrolüyle ilgili kendi taahhütlerini sürekli ihlal etmiştir. Rusya derhal taahhütlerine uymalı ve iyi niyetle hareket etmeli" dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medyadan açıklama yaparak Rusya ve Belarus'a tepki gösterdi. Borrell, konuya ilişkin açıklamasında, "Belarus'un Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapması gerginliğin sorumsuzca tırmandırılması ve Avrupa güvenliğine tehdit anlamına gelir. Belarus bunu hala durdurabilir. Bu kendi kararıdır. AB ilave tedbirlerle karşılık vermeye hazırdır." değerlendirmesini yaptı.

ABD: NEREYE VARACAĞINI İZLEYİP GÖRMEMİZ GEREKECEK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de CBS televizyonunun Face the Nation adlı programında yaptığı açıklamada konuya değinerek "Bunun nereye varacağını izleyip görmemiz gerekecek" dedi.

Kirby, "Rusya'nın herhangi bir nükleer silah taşıdığına dair herhangi bir işaret görmedik. Açıkçası, nükleer savaşın yapılmaması gerektiği ve hiçbir nükleer savaşın kazanılamayacağı konusunda hemfikiriz" ifadesini kullandı.

Putin,  Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini açıklayarak, "Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız" demişti. (DIŞ HABERLER)