Ukrayna'da son durum: Mariupol'da Azovstal fabrikasına saldırı başladı

Rusya'ya Ukrayna'da Paskalya nedeniyle geçici ateşkes için yapılan çağrı sonuçsuz kaldı. Ülkenin doğusunda şiddetlenen savaşın kritik halkası Mariupol'da Azovstal fabrikasına saldırı yeniden başladı.

The Guardian, Rusya'nın ana saldırı hattı doğu kentlerinden son durum haritası yayınladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları bugün üçüncü ayına girerken başta doğu bölgesi olmak üzere birçok kentte peş peşe hava saldırıları devam ediyor. Resmi yetkililer, hedef alınan noktaları açıklarken yerel yetkililer can kayıpları olduğu bilgisi paylaşıyor. Ülkenin doğusunda şiddetlenen savaşta Ukrayna birliklerinin bazı bölgelerde saldırıları ciddi oranda püskürttüğü belirtiliyor. 

Ülkede en ağır saldırıların yapıldığı güneydoğu liman kenti Mariupol'da Ukrayna birliklerinin karargâhı olan Azovstal fabrikasına topçu saldırıları başlatıldığı aktarılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kentin ele geçirilmesi nedeniyle fabrikaya yönelik operasyonu durdurma talimatı verdiği 21 Nisan'da açıklanmıştı.

Rusya ordusunun yaklaşık 4 bin silahlı gücün olduğu tahmin edilen fabrikaya yönelik kuşatmasının gıda ve mühimmat stokları tükenene dek süreceği belirtiliyor. Azak Denizi'ne kıyısı olan Mariupol'un ve çevre kentlerin tamamen ele geçirilmesi halinde Kırım'a kara koridoru oluşturmayı hedeflendiği Rus askeri yetkililer tarafından da teyitleniyor.

MARİUPOL'DA NELER OLUYOR?

Mariupol'da Ukrayna birlikleri, yabancı savaşçılar ve neonazi örgüt Azov Tugayı'ndan grupların karargâhı olan Azovstal fabrikasına savaş uçaklarıyla hava saldırısı yapıldığı ve topçu atışlarına başlandığı belirtiliyor. Kentte iki aydır süren saldırıların Rusya'nın fabrikaya operasyonu durdurmasıyla azalırken bugün yeniden tırmandığı Ukraynalı askeri yetkililer tarafından doğrulanıyor. Kentte toplu mezarların bulunduğuna ilişkin yeni uydu görüntüleri de Ukrayna hükümetince kabul ediliyor.

FABRİKAYA TOPÇU ATIŞI YAPILDI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Sözcüsü Oleksandr Shtupun bugün yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun savaş uçaklarıyla fabrikayı hedef aldığını açıkladı. Shtupun, "Savunmacılarımız çok zor duruma rağmen direniyor ve hatta karşı saldırılar düzenliyor" dedi. Neonazi örgüt Azov Tugayı'nın komutan yardımcısı olarak ismi geçen Svyatoslav Palamar ise Telegram hesabından bugün yayınladığı mesajda, Azovstal fabrikasına iki ağır topçu saldırısı yapıldığını söyledi. Palamar, "Toplar kullanılıyor, tanklar ateşleniyor" ifadelerini kullandı. 

Rusya ordusunun ise kuşatma altındaki fabrikadakilerin gıda ve mühimmatının bitmesini beklediği yönünde analiz yayınlandı. ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, "Rus kuvvetleri Azovstal'da bulunanları muhtemelen aç bırakmaya çalışıyor. Rus kuvvetleri önümüzdeki günlerde kara harekâtlarının ölçeğini büyük olasılıkla artıracak. Ancak bunu ne kadar hızlı yapacaklarını veya bu taarruzların ne kadar büyük olacağını söylemek için henüz çok erken" açıklaması yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı ve müzakereci Mikhail Podolyak ise bugün yayınladığı mesajda “Rusya, Mariupol'un Azovstal'ına sürekli saldırıyor. Sivillerimizin ve askerlerimizin bulunduğu yer ağır hava bombaları, topçu ateşi ve saldırı için yoğun kuvvet ve teçhizat yoğunluğu ile kapatılıyor" dedi. Podolyak, Rusya'yı siviller için derhal bir insani koridor açmaya ve askeri ve sivil değişimini kolaylaştırmak için "özel bir müzakere turu" üzerinde anlaşmaya çağırdı. 

SİVİLLER TAHLİYE EDİLEMİYOR 

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Mariupol'dan tahliyelerin yapılabilmesi için insani koridor girişimlerinin bugün de devam ettiğini, tahliye edilecek kişilerin Zaporizya bölgesine ulaşırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Ancak kentten bugün tahliye yapıldığına ilişkin henüz bilgi verilmedi. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ise Mariupol'da insani durumun korkunç boyutlara ulaştığını belirterek saldırıların durdurulması için çağrı yapıyor.

BM'nin Ukrayna koordinatörü Amin Awad, "Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil on binlerce kişinin hayatı Mariupol'da tehlikede. Hayat kurtarmak için şu anda savaşta bir molaya ihtiyacımız var. Ne kadar uzun süre beklersek, o kadar çok hayat risk altında olacak. Şimdi, bugün güvenli bir şekilde tahliye edilmelerine izin verilmeli. Yarın çok geç olabilir" açıklaması yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Mariupol'da Paskalya nedeniyle geçici ateşkes ilan edilmesi için çağrı yapmıştı. BM, kentte en az 100 bin sivilin mahsur kaldığını tahmin ediyor.

DONBASS'TA NELER OLUYOR?

Moskova'nın 2014'ten bu yana Kiev'le ihtilaflı olduğu Donbass bölgesinde kara birliklerinin bazı bölgelerde kontrolü ele geçirdiği ancak büyük çapta bir kontrolün sağlanmadığı belirtiliyor.  Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ordusunun Donbass'taki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde tam kontrol sağlamak için operasyonun hızını artırmaya çalıştığı belirtildi. Çatışmaların yoğunlaştığı Donetsk ve Herson bölgesinde ise Rusya ordusunun Popasna ve Rubijne yerleşimlerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı vurgulanan açıklamada, Severodonetsk şehrine saldırı hazırlığı yapıldığı ifade edildi. Rusya ordusunun geçen hafta bölgedeki küçük Kreminna şehrini ele geçirdiği duyurulmuştu.

Ukrayna'daki askeri hareketliliğine ilişkin her gün veriler yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Rus saldırılarının önemli bir kısmının püskürtüldüğünü belirtti. Açıklamada, Rusya'nın bölgede kontrolü ele geçirdiği bölgeler olmasına rağmen operasyon gücünün azaldığı iddia edildi. Rusya'nın ele geçirdiği bazı bölgelerde, Rusya'ya katılım konusunda referandum hazırlığında olduğu da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve yerel yetkililer tarafından dile getirildi.

HARKOV'DA SİLAH DEPOSUNA SALDIRI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin doğusundaki sınır kenti Harkov'un kısmi abluka altında olduğunu doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Harkov'da topçu silahlarının depolandığı dört tesis dahil olmak üzere Ukrayna birliklerine ait dokuz hedefin yüksek hassasiyetli füzelerle vurulduğunu duyurdu. 

DNİPRO'DA ORDU SAVUNMASI YETERSİZ

Dnipro'da ise bu sabah hava saldırıları yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, Donbass'ın batısında kalan Dnipro'da bir tesisin Rusya tarafından hedef alınması sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Dnipro'dan askeri yetkili Vasyl Kravchuk ise BBC'ye yaptığı açıklamada, kenti korumakla ilgili bazı kör noktaların olduğunu belirterek "Düşman bu kör noktaları saldırmak için kullanabilir" dedi. 

ODESSA'DA KONUTLAR HEDEF ALINDI

Ukrayna'nın Karadeniz'deki liman kenti Odessa'da dün sivillerin hayatını kaybettiği belirtilen hava saldırısında can kaybının 8'e yükseldiği açıklandı. Odessa Bölge Savcılığı, kentteki bir konut binasına roket saldırısıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Savcılıktan yapılan açıklamada, "Düşman mermilerinin patlaması, 2. ve 5. katlar arasındaki yaşam alanlarını tahrip etti ve çıkışları kapatarak insanları tuzağa düşürdü" denildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise dünkü saldırıda ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen silahların depolandığı bir lojistik terminale saldırdığını savunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ise dün kente yedi füze ateşlendiğini belirtiyor. Yerel yetkililer ise kentte bir askeri tesis ve iki konut binasına hava saldırısı yapıldığını söylüyor. 

TARAFLAR KAYIP SAYILARINI AÇIKLADI

Taraflar askeri kayıplara ilişkin veriler açıklamaya devam ediyor. Ukrayna ordusunun 24 Nisan verilerinde can kayıplarının 21 bin 800'e ulaştığı belirtiliyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada ise "Operasyonun başından bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait toplam 141 uçak, 110 helikopter, 551 insansız hava aracı, 264 uçaksavar füze sistemi, 2 bin 496 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 282 çok namlulu roketatar sistemi, bin 93 sahra ve havan topu ile 2 bin 343 adet özel askeri araç imha edildi" denildi.

SAVAŞTA PASKALYA BAYRAMI

Savaşın ortasında kalan Ukraynalılar ise ülkenin dört bir yanında bugün Paskalya Bayramı'nı kutladı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler ukrayna rusya