Ukrayna: Rusya'nın hava saldırılarında 3 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna, Rusya'nın Polonya sınırındaki iki şehri hedef aldığını, ülke çapında toplam sekiz bölgeye düzenlenen saldırılarda üç kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukraynalı yetkililer, Rusya güçlerinin ülkenin Polonya sınırındaki batı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini, saldırılarda üç kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Yerel basın, Lviv'i hedef alan saldırıların, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana şehre yönelik en büyük saldırılar olduğunu yazdı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Lviv Valisi Maksym Kozytskyi, şehirdeki saldırılarda 15 kişinin yaralandığını, altı füzenin binalara ve bir çocuk yuvasının oyun alanına isabet ettiğini iddia etti. Vali Kozytskyi, yaralananlar arasında 10 yaşında bir çocuğun da olduğunu aktardı. Saldırı düzenlenen bölgelerden Volyn oblastında üç kişi yaşamını yitirirken, Volyn Valisi Yuriy Pohulyaiko, konuya ilişkin açıklamasında, saldırıların ardından çok sayıda kişinin de yaralanarak hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi.

'BİR GÜNDE TOPLAM SEKİZ BÖLGEYE SALDIRI DÜZENLENDİ'

NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkesi Polonya sınırında yer alan Volyn ve Lviv şehirlerinin yanı sıra ülkenin güneyindeki Dnipro'ya da saldırı düzenlendiği ileri sürüldü. En az iki kişinin yaralandığı belirtilen bölgedeki duruma ilişkin açıklama yapan Dnipro Valisi Serhiy Lysak, bir işyeri ile spor kompleksinin saldırılarda isabet aldığını söyledi. 

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, 15 Ağustos Salı günü ülke genelinde toplam sekiz bölgeye Rusya tarafından saldırı düzenlendiğini iddia etti. Ukrayna Hava Kuvvetleri, 16 Rusya füzesinin vurularak düşürüldüğünü belirtti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Rusların günlük terörünün tek bir hedefi var: Bizi, savaşma ruhumuzu kırmak. Bu, olmayacak" dedi. 

Ukrayna'daki Birleşmiş Millerler (BM) yerleşik koordinatörü Denise Brown da "Ülkede, Rusya işgalinin korkunçluğundan kaçtıktan sonra güvenlik ve sığınacak yer arayan milyonlarca kişinin bulunduğu yerler var. Rusya'nın yerleşimin olduğu bölgelerdeki önemli altyapıya yönelik sürekli saldırıları devasa boyutta acıya sebep oluyor" açıklamasını yaptı.

ZELENSKİY'DEN DONETSK'TEKİ BİRLİKLERE ZİYARET

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donetsk bölgesinde savaşan askeri birlikleri ziyaret ettiğini bildirdi. Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Donetsk bölgesinde pozisyonlardaki birliklerin karargahında askerlerle görüştüğünü belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bazı askerlere ödüller verdiğini aktaran Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, şunları kaydetti: "Her zaman durumlar ilgili genel bir tablo ve tüm yöndeki birliklerle ilgili raporlar var. Ancak askerlerle doğrudan savaş deneyimlerini konuşmak önemlidir. Bugün saldırı eylemlerimiz, orduya sevkiyatlar, komutanların imkanları hakkında açık açık konuştuk. Askeri Tıbbi Komisyonunun kaliteli şekilde çalışmaması nedeniyle çok sorun var. Bu konuda gerekli kararı hazırlayacağız."

ABD'DEN UKRAYNA'YA 200 MİLYON DOLARLIK YENİ ASKERİ YARDIM

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de yazılı bir açıklama yaparak, Ukrayna'ya ek askeri yardım yapılacağını bildirdi. Blinken, Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımın 200 milyon dolar değerinde olduğunu belirtti. Savunma Bakanlığı da paketin, başta Patriot hava savunma sistemleri ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmat olmak üzere mayın temizleme ekipmanları, topçu ve tank mühimmatı ile birçok farklı çap ve büyüklükte silah mühimmatı gibi bir dizi yardımı içerdiğini bildirdi. ABD, savaşın başından bu yana Ukrayna'ya 43 milyar doların üzerinde askeri yardım sağladı. (DIŞ HABERLER)