Ukrayna: Rusya Tuna Nehri'ndeki limana saldırdı, 40 bin ton tahıl zarar gördü

Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz'deki gemilerine saldırı teşebbüsünde bulunduğunu iddia ederken, Ukrayna Rusya'nın saldırılarında 40 bin ton tahılın zarar gördüğünü ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait insansız bir deniz aracının Karadeniz'in güneybatısında sivil bir gemiye eşlik eden Rusya'ya ait savaş gemisine saldırı girişiminde bulunduğunu iddia etti. Sözcü Konaşenkov, konuya ilişkin açıklamasında, saldırının bu gece düzenlendiğini belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Konaşenkov, açıklamasında, "Kiev rejimi Karadeniz'in güneybatısında sivil bir gemiye eşlik eden Rus savaş gemisine bir başka saldırı girişiminde daha bulundu. Ukrayna aracı, zamanında tespit ve imha edilmiştir" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA: RUSYA, ODESSA'DAKİ LİMAN ALTYAPISINI VURDU

Ukrayna da Rusya güçlerinin insansız hava araçlarıyla (İHA) başkent Kiev ve liman kenti Odessa'ya saldırdığını, Odessa'da liman altyapısını vurduğunu ileri sürdü. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 1 Ağustos Salı gecesi Rusya ordusunun Ukrayna’ya İran yapımı Şahed tipi İHA'larla saldırdığı belirtilerek, “Şahed’ler Kursk, Primorsk-Ahtarsk (Rusya), Çauda (Kırım) yönlerinden fırlatıldı. Hava Kuvvetleri güçleri ve araçları, Ukrayna Savunma Kuvvetleri'nin diğer bileşenlerinin hava savunmasıyla işbirliğinde 23 İHA'yı imha etti” ifadesi kullanıldı.

İHA’ların çoğunun Kiev ve Odessa bölgelerinde düşürüldüğü aktarılan açıklamada, “Ne yazık ki düşmanın fırlattığı İHA’lardan bazıları Odessa bölgesindeki liman altyapısını vurdu” denildi. Odessa Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Kiper da sosyal medya paylaşımında, Rusya’nın düzenlediğini ileri sürdüğü saldırı sonucunda bölgenin liman ve sanayi altyapı tesislerinde yangın çıktığını, bir elevatörün hasar gördüğünü belirtti.

ZELENSKİY: BU, KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİNE SALDIRIDIR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gece yapılan saldırılarda can kaybı olmadığını aktardı. Zelenskiy, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki hasar var ve en önemlileri güneyde. Rus teröristler bir kez daha limanlara, tahıllara, küresel gıda güvenliğine saldırdı. Tüm acil servislerimiz etkin şekilde çalıştı. Dünya tepki göstermeli. Sivil limanlar hedef alındığında, teröristler kasten elevatörü bile tahrip ettiğinde, bu tüm kıtalardaki herkes için bir tehdittir. Rusya durdurulabilir ve durdurulmalıdır.”

UKRAYNA: RUSYA, TUNA NEHRİ'NDEKİ LİMANIMIZA SALDIRDI

Öte yandan, Rusya'nın Tuna Nehri üzerinde Ukrayna'ya ait limana saldırdığı da iddia edildi. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan 17 Temmuz'da çekilme kararı alan Rusya'nın Ukrayna'yı tahıl ihracatından alıkoymak için Tuna Nehri üzerindeki limanına saldırdığı iddiasına yer verilen Reuters haberinde, söz konusu limanın Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkesi Romanya'nın karşı kıyısında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Saldırıların İzmail Limanı'ndaki binalarda hasara sebep olduğu ve Ukrayna tahılıyla dolu gemilerin işleyişini sekteye uğrattığı ileri sürülen haberde, söz konusu limanın Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilme kararı alması sonrasında Ukrayna'nın tahılını dünyaya ihraç edebilmesi için önde gelen bir alternatif olarak öne çıktığı hatırlatıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Başbakanlığı da Afrika, Çin ve İsrail'e gönderilecek 40 bin ton tahılın Rusya'nın İHA saldırılarında zarar gördüğünü ileri sürdü. Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Ruslar, depolara ve tahıl elavatörlerine saldırdı; yaklaşık 40 bin ton tahıl zarar gördü. Bu tahıllar, Afrika, Çin ve İsrail'e gönderilmeyi bekliyordu" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)