Ukrayna görüşmeleri öncesi Rusya ve ABD'den karşılıklı suçlamalar

ABD ile Rusya arasında yarın resmen başlaması beklenen kritik Ukrayna görüşmeleri öncesinde taraflardan karşılıklı suçlamalar havada uçuşuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Soğuk Savaş'tan bu yana ilişkilerinin en gergin olduğu dönemlerden birini yaşayan Rusya ile ABD arasında yapılması planlanan kritik görüşmeler bu hafta başlıyor. Tarafların Ukrayna krizini ve Moskova'nın Batı'dan istediği güvenlik garantilerini ele alması beklenirken, yarın ilk olarak Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerden önce her iki ülkeden de karşılıklı açıklamalar geliyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken CNN ile söyleşisinde 'büyük bir atılım beklenmemesi gerektiğini' söyleyip, "Rusya Ukrayna'nın kafasına silah doğrultmuşken ilerleme sağlanması zor" dedi. Rus heyetine başkanlık eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise taviz vermeyeceklerini vurgulayarak, 'diplomasinin tek bir görüşmeden sonra son bulabileceğini' söyledi.

Görüşmelerin Cenevre, Brüksel ve Viyana'da yapılması planlanırken, Ryabkov iplerin tek bir toplantıyla kopabileceği imasında bulunarak, "Hiçbir seçeneği dışlayamam, bu tamamen muhtemel bir senaryo ve Amerikalılar bu konuda hayallere kapılmamalı. Doğal olarak, biz baskı altında ve yaklaşan görüşmelerin Batılı katılımcılarının sürekli ortaya attığı tehditler karşısında herhangi bir taviz vermeyeceğiz" dedi. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı, Moskova'nın müzakereler konusunda iyimser olmadığını da vurguladı.

Ryabkov geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada da, ABD ve genel olarak Batı'yla yaşadıkları Ukrayna krizini 1962'deki Küba Füze Krizi'ne benzetmişti.

Görüşmeler, Batı dünyasının Rusya'yı Ukrayna sınırına askeri yığınak yapıp bir işgale hazırlanmakla suçladığı, Moskova'nın ise bu iddiaları reddederek kendi topraklarındaki askeri faaliyetlere karışılamayacağını vurguladığı ve NATO'dan doğuya doğru daha fazla genişlememe konusunda yasal garantiler istediği bir dönemde yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Ukrayna Rusya ABD