Ukrayna: Bir yılda 461 çocuk hayatını kaybetti

Rusya-Ukrayna savaşının birinci yılı dolayısıyla bir açıklama yapan Ukrayna Ombudsmanı Lubinets, savaş nedeniyle 5,7 milyon çocuğun eğitiminin kesintiye uğradığı bilgisini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Ombudsmanı Dmitro Lubinets, Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Lubinets, savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana ülkede savaş nedeniyle 461 çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi.

'Savaş başladıktan sonra yurtdışına giden Ukraynalıların kesin sayısını belirlemenin şu anda zor olduğunu' kaydeden Dmitro Lubinets,  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre, 20 Şubat itibarıyla Avrupa'da 8 milyondan fazla Ukraynalı mültecinin bulunduğunu ve bu kişilerin yaklaşık 5 milyonunun Avrupa ülkelerinin çeşitli ulusal koruma programlarına kayıtlı olduğunu hatırlattı.

'KAÇ UKRAYNALI'NIN RUSYA VE BELARUS'TA OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'

AA muhabirine konuşan Ukrayna Ombudsmanı Dmitro Lubinets, bugün itibarıyla Ukrayna’nın tam olarak kaç vatandaşının Rusya ve Belarus topraklarında olduğunu, 'daha da önemlisi bu kişilerin kaçının oradan gönüllü olarak ayrıldığını ve kaçının zorla sınır dışı edildiğini' bilmediklerini de kaydetti.

Lubinets, "BMMYK'nın, Ukrayna'nın sınır kapılarının sayısı hakkındaki bilgilerini dikkate alırsak, 24 Şubat 2022'den itibaren 15 milyondan fazla kişinin Ukrayna'yı terk ettiği belirtilebilir" diye konuştu.

'SAVAŞ NEDENİYLE 520 BİN UKRAYNALI ÇOCUK YURTDIŞINDA'

Savaş nedeniyle çocukların da zarar gördüğüne dikkat çeken Lubinets, "Rusya’nın açtığı savaş nedeniyle yurtdışında 520 bin kadar Ukraynalı çocuk bulunuyor" dedi.

Ukrayna Ombudsmanı Dmitro Lubinets'in açıklamasına göre, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana 461 çocuk hayatını kaybetti. Lubinets, "Bu rakamlar nihai değil. Bunu netleştirmek için, geçici olarak işgal edilen, kurtarılan (tekrar kontrol sağlanan) ve çatışmaların sürdüğü bölgelerde çalışmalar devam ediyor" bilgisini paylaştı.

'2022 sonu itibarıyla ülkede ebeveynden yoksun kalan 6 bin 447 çocuğun tespit edildiğini, bu çocukların bin 233'ünün ise Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı nedeniyle ailesiz kaldığını' aktaran Lubinets, ebeveynlerini kaybeden 2 bin 826 çocuğun Ukrayna'nın güvenli bölgelerine tahliye edildiğini, 5 bin 325 çocuğun da yurtdışına gönderildiğini aktardı.

'5,7 MİLYON ÇOCUĞUN EĞİTİMİ KESİNTİYE UĞRADI'

Lubinets, Ukrayna'da yaklaşık 1,5 milyon çocuğun ruh sağlığının 'savaşın dehşetini deneyimlemeleri nedeniyle' risk altında olduğu ve 5,7 milyon çocuğun eğitiminin kesintiye uğradığı bilgisini de paylaştı.

Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna halkının gelir seviyesinin yüzde 30 azaldığına işaret eden Lubinets, "Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin mali zorluklarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Şu anda Ukrayna'da kayıtlı 4,8 milyon yerinden edilmiş kişi var" dedi. (DIŞ HABERLER)