Uğur Kaymaz ve babası anıldı: 'Onları unutmayacağım'

Mardin'de 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur ve babası Ahmet Kaymaz, ölümlerinin 19'uncu yılında mezarları başında anıldı. Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz burada bir konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004’te evlerinin önünde katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz, ölümlerinin 19'uncu yılında Atatürk mahallesindeki kabirleri başında anıldı. Kaymaz ailesi fertlerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri ve çok sayıda kişi anmaya katıldı. Uğur ve babasının fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyan kitle, sık sık “Şehît namirin” sloganı attı. 

MEZARLARIN TAHRİP EDİLMESİNE TEPKİ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, Uğur ile babasının katledilmelerinin yıl dönümünde mezarlarına saldırı yapıldığını hatırlattı. Ayav, mezarlığa saldırıda bulunan zihniyete karşı mücadele edeceklerini vurguladı. 

HEDEP Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Uğur katledildiğinde yanına silah bırakılarak, "terörist" olarak suçlandığını anımsattı. Aradan geçen sürede faillerin korunduğunu ve ödüllendirildiğini söyleyen Güneş, "Uğur’u hafızalarımızdan silmek istediler. Kayyım Uğur’un heykelini yıkarak parktan adını sildi. Ancak ne yaparsanız yapın Uğur, Ahmet, Ceylan, Cemile unutulmayacak. Uğur’un ardından insan hakları yok sayıldı. Kürt çocuklarının en temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal ediliyor. Kürt çocukları anadilinde eğitim alamıyor ve Kürt çocukları hala zırhlı araçlarla katlediliyor. Onlar mücadele gerekçemiz olacaklar” dedi.

HEDEP Mardin İl Eşbaşkanı Alaaddin Turan, “12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur’un dünyada örneği yok” diyerek, mezar taşlarının tahrip edilmesine tepki gösterdi. 

HEDEP Mardîn Milletvekili Kamuran Tanhan, Uğur Kaymaz’ın devlet için "imtihan" olduğunu ancak devletin bu "imtihandan" geçmediğini söyledi. Tanhan, korunan faillerin kamu vicdanında cezalandırıldığını vurguladı.

Anne Makbule Kaymaz da, "12 yaşında bir çocuk ‘terörist’ olamaz. 3 defadır mezar taşımız kırılıyor. Ölülerimizden de mi korkuyorlar? Ne istiyorlar? Yaşadığım müddetçe onları unutmayacağım" dedi. 

Konuşmaların ardından Uğur ve babası Ahmet Kaymaz'ın mezarlarına karanfil bırakıldı. (HABER MERKEZİ)