Uçak gemisi yapan soğanın fiyatını da düşürür

Muhalefetin asıl problemi burada yatıyor. Bize yaşadığımız sefaleti ve kötü gerçekleri anlatıyor. Oysa insanlar yalan da yanlış ve eksik de olsa güzel şeyler duymak istiyor olabilir. 

Google Haberlere Abone ol

Armağan Öztürk*

Bir süredir iktidarla muhalefet arasında bir rasyonellik tartışması sürüp gitmekte. Seçim kampanyasının dayattığı sıkışık gündemin de etkisiyle her gün peş peşe sanayi ve teknoloji hamleleri açıklıyor iktidar cephesi. Uçak gemisi, SİHA ve İHA’lar, yerli savaş uçağı, Altay tankı, yeni hızlı tren hatları, Karadeniz doğalgazı, TOGG. Bu ve benzeri başlıklardaki haberleri okuduğunuzda Türkiye’nin ciddi kalkınma hamlesi içinde olduğu düşüncesine kapılıyorsunuz. Büyük Türkiye, büyük devlet ve büyük millet imgeleri AKP liderliğiyle özdeşleştiriyor.

Muhalefetin çizdiği tablo ise bambaşka. Soğanın kilosu 30 TL, kıyma 300 TL’den satılıyor. Geliri TL cinsinden olan herkeste ciddi bir statü kaybı var. Orta sınıf bile ev ve otomobil almakta zorluk çekiyor. Kiralara hiç değinmiyorum bile. İnsanlar ev taksiti öder gibi kira ödemeye başladı.

Bu iki tablodan hangisi doğru? İktidarın çizdiği Türkiye resmiyle, muhalefetin arkasında durduğu fakirlik portresi arasında hakikate yakın olan hangisi? Aslında ikisi de doğru. Zaten iktidar ve muhalefetin birbirine bu kadar yakın oy oranlarına sahip olması biraz da bu çarpışan hakikat imgelerinden kaynaklanıyor. Türkiye’de bir süreden beri iktidar yanlısı kesimlerle muhalefet bloku taraftarları arasında herhangi bir diyalog ortamı kalmadı. Hatta ortada epistemolojik bir duvar var. Ahaber izleyenler ile HalkTV’yi takip edenler birbirlerini dışlayan iki gerçekliğe takılmış durumda.

Seçmen davranışı bakımından ise kaotik bir bölünmüşlük içerisinde kendimizi tekrar ediyoruz. Çok fanatik konumda olan birkaç trol hariç artık herkes farkında ki ekonomik büyüme toplumsal refah yaratmıyor. AKP zor durumda. Ama yine de pahalı ve büyük teknoloji yatırımları iktidarın seçim propagandası bakımından oldukça avantajlı bir içeriğe sahip. Kısaca bize şunu söylüyor AK Parti: Soğan fiyatı yüksek olabilir. Ama Başkan liderliğindeki devletimiz uçak gemisi yaptığına göre elbet soğanın fiyatını da aşağı çekecektir. Bu söylemin özellikle sağ seçmen bakımından etkili olduğu açık. Türkiye’nin güçlü bir silah sanayisine sahip olması veya kendi doğalgazını kendisi çıkarabilecek düzeyde teknoloji üretmesi muhafazakar-milliyetçi tahayyülün en baskın ideolojik form olduğu bir ülkede oldukça büyüleyici. Muhalefetin asıl problemi burada yatıyor. Bize yaşadığımız sefaleti ve kötü gerçekleri anlatıyor. Oysa insanlar yalan da, yanlış ve eksik de olsa güzel şeyler duymak istiyor olabilir. 

*Doç. Dr. Artvin Çoruh Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü.