TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Krediye ulaşım zorluğu üretimi olumsuz etkiliyor

TÜSİAD’ın ‘Yüksek İstişare Konseyi’ toplantısında ekonomi alanında yaşanan sorunlara değinildi ve ikinci yüzyılda atılması gereken adımlar sıralandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı Ankara’da düzenlendi. Ekonomi ve siyasete dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, atılması gereken adımlara dair uyarılar da kayda geçti.

 ‘ENFLASYONU DÜŞÜREMEZSEK KALICI OLARAK BÜYÜYEMEYİZ’

Açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, pandeminin ardından Ukrayna savaşının piyasaları etkilediği ve enerji krizinin açığa çıktığını söyledi. Türkiye ekonomisinin büyüme hızının düştüğüne değinen Özilhan, “Ekonomimiz yavaşlıyor. Önemli olan yüksek büyümeyi sağlamaktır. Yüksel büyüme hızı gerileyerek üçüncü çeyrekte yüzde 4’ün altına indi. Birçok uluslararası değerlendirme kuruluşuna göre gelecek sene en fazla yüzde 3 büyüyebileceğiz. Avrupa’da yavaşlamanın bizi de olumsuz etkileyeceği gözüküyor” dedi.

Cari açık sorunun çözülmediğini dış açık vermeye devam edildiğini, ekonomideki belirsizliğin sürdüğünü belirten Özilhan, “Hukuk ve adelet sistemindeki sıkıntılar nedeniyle yabancı sermaye gelmiyor. Gelirse de yatırıma değil gayri menkule geliyor” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Üretim yapısını değiştirmeden ithalata, bağımlılığı artırmadan, yüksek teknoloji ürünlerin payını artırmadan döviz sorununu çözemeyiz. Döviz sorununu çözemezsek enflasyonu düşüremeyiz. Enflasyonu düşüremezsek büyümeyi kalıcı olarak sağlayamayız, istihdam sağlayamayız, gelir adaletsizliklerini düzeltemeyiz. Tasarruflar ve yatırımlar dolayısıyla azalıyor.”

‘HAMASET, KARŞILIKLI SUÇLAMALAR DUYMAK İSTEMİYORUZ’

Seçimlere hazırlanırken iktidar ve muhalefetten beklentilerini de anlatan Özilhan, “Ülkemizin yüksek potansiyelini nasıl gerçekleştireceğini kamuoyuyla paylaşmalılardır. Dijital devrimi yakalamak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için hangi adımları atacaklarını paylaşmalıdırlar. Hamaset, karşılıklı suçlamaları duymak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kamu harcamalarında itaatli olmakta fayda olduğunu, liyakat ve şeffaflıkla ekonomi alanında olumlu adımların atılacağını belirten Özilhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de ne zaman serbest piyasa ekonomisinden sapıldıysa sonuç sıkıntılı olmuştur. Serbest piyasa ekonomisinden sapılması iki şeye yol açar. İlk olarak güven azalır. Bilindik kuralların çalışmadığı bir düzen yaratır. Güvensizlik ve belirsizlik risk yaratır. Serbest piyasanın dışına çıkılması bir alanla sınırlı kalmaz, zincirleme etki yaratır ve başka sorunlar yaratır. Bir yerden başlayan iradi müdahale ekonominin geneline yansır. Ekonomide en iyi çözüm görünür sorunu bandajlamak değildir.“

‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE YARGININ BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMASININ GERİDE BIRAKILMASINI İSTİYORUZ’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “2023 cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Bir yüzyılı arkada bırakmanın özgüveniyle yen bir yüzyıla giriyoruz” ifadeleriyle sözlerine başladı.

Ekonomi alanındaki sorunlara değinen Turan, “100 yıllık cumhuriyetimizin birikimiyle adım atacağımız yüz yıldan ne bekliyoruz” diye sordu. Birinci dünya savaşının ardından göç hareketleri olduğunu, bugün Türkiye’de yaşanan “göç sorununun” jeopolitik ve demografik riskler taşıdığını söyledi, “İkinci yüzyıla girerken hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı tartışmasının geride bırakılmasını istiyoruz. Kadınlara şiddet uygulanmadığı, küçük yaşlarda çocuk evliliklerine izin verilmemesi talebini maalesef günümüzde korumak durumunda kalıyoruz” dedi.

Avrupa Birliği ile ilişkilerin göç bağlamıyla ilişkiden ziyade işbirliği çerçevesi olması gerektiğini belirten TÜSİAD Başkanı Turan, “Kayırmacılıkların ahbap çavuş ilişkisinin ekonomiyi nasıl zayıflattığını tarih gözler önüne serer” dedi. Popülistlikle değil uzun vadeli planlarla ekonomi planının yapılması durumunda olumlu sonuç alınacağını ifade eden Turan, “İkinci yüzyılın bir diğer konusu gelirim daha adil bölüşümü olmalı” diye konuştu.

Eğitim ve bilim alanındaki sorunların ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Turan, “Uzun vade kısa vadelerin toplamından oluşur. Bugünden adımları atmazsak o gelecek hiçbir zaman gelmeyecek. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında toplumsal refahın adil şekilde sağlandığı, hukukun üstün olduğu, amasız fakatsız insan haklarına riayet edem, demokrasiyi bir yaşam şartı haline getirmiş, çevreyle uyumlu, bilimsel bilgi üretiminde uluslararası standartlarını sağlamış, adil bir Türkiye hayal ediyoruz.

‘HAZIRIZ’

TÜSİAD olarak kampanya başlattıklarını, “Şimdi söylemek değil söyleşmek zamanı” dediklerini belirten Turan yıl boyunca sürecek bir tartışma platformu oluşturduklarını ifade etti ve “Konuşarak birbirimizi dinleyerek her kesimin hayal ve ümitlerinde birleşelim. Biz buna hazırız. Eminiz bütün Türkiye de hazır” dedi.