TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir: Türk turisti komşuya kaptırdık

TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, Bodrum'a ilginin azaldığını belirterek "Elimizdeki Türk turisti bile komşuya kaptırmaya başladık” dedi.

Mikonos (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB ) Bölge Temsil Kurulu, düzenlediği basın toplantısı ile Bodrum’da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir ve yöneticiler katıldı.

Turizm Haftası kapsamında düzenlenen toplantıda Bodrum’daki turizm haraketliliği ve yaşanan güncel sorunlar hakkında bilgi paylaşıldı. Toplantıda konuşan TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Demir, yeni bir turizm hikayesi yazmak istediklerini ifade ederek “Bodrum markasını daha üst noktalara taşıyacak yeni hikayelere ihtiyacımız var. Gastronomi, doğa ve macera turizmi, gastronomi, dini öğeleri daha ön plana çıkartacağız” dedi.

TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir

'TANITIM VE PAZARLAMA YAPMAMIŞIZ'

Demir, kurumların yıllardır Bodrum markasını kullanarak turizmde hizmet verdiğini ve bu yöntemin yanlış olduğunu söyledi. Bodrum’da yeterli tanıtımın yapılmadığını belirten Demir, “Bodrum tarih, doğa, gastronomi, spor ve benzer turizm değerlerinin hepsine sahip ancak gerek pahalılık ve gerekse bunların hikayesinin yaratılıp tanıtılamaması, ilçenin turizm potansiyelini olumsuz etkiliyor. Bodrum ne kalkınma ajanslarına, ne tanıtım ajanslarına yeteri kadar proje sağlamamış. 'Biz nasıl olsa Bodrumuz, markamız biliniyor, bize insanlar gelecek' diye umut etmişiz ve bir pazarlama yapmamışız" diye konuştu.

Yunan adalarına ilginin arttığını belirten Demir, “Tanıtıcı faaliyet ve organizasyonlarla birlikte Bodrum’da fiyat denetiminin yapılması gerekiyor. Yaşanan sorunlar ve yüksel fiyatların da etkisiyle Türk turist bile Yunan adalarını tercih ediyor artık.. Geçen yıl bayramda Yunan adalarına giden Türk turist sayısı 6 bin idi. Bu bayramda ise bu rakam 20 bin’e çıktı. Elimizdeki Türk turisti bile komşuya kaptırmaya başladık” diye konuştu.

'BODRUM TURİSTE DE PAHALI'

Bodrum’da turizm açısından en büyük sorunun uçak seferleri olduğunu kaydeden Demir, “Bizim uçağımız olmadığı takdirde ne turist getirebiliriz ne de turist gönderebiliriz. Benim gördüğüm kadarıyla Bodrum'un en büyük sıkıntısı uçaktır. Bu sezon görünen o ki yüzde 20'ye yakın Avrupa pazarında artışımız var. Avrupa pazarı dediğimizde, bizim ana kaynaklarımız İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika. Fransa çok kötü çünkü eskiden burada Fransız kulüpleri vardı, Fransız uçakları kaldırırlar gelirlerdi. Fransa'da o kadar ümidimiz yok. Bodrum'da turizmi başlatan İngilizler bu sene geri dönmeye başladılar. Ama bir handikapımız var. Ortalama bir İngiliz, tatiline 2 bin 300 pound para harcayabiliyor. Sizce bu para Bodrum'da konaklama, uçak ve ufak tefek hediyeler için 15 günlük tatil için yeterli mi, değil mi? Bodrum nasıl bize pahalı geliyorsa, artık turiste de pahalı geliyor” ifadelerini kullandı.

'HAVALİMANI KUŞ AYLARINDA KAPALI OLMAMALI'

Türkiye’nin birçok ilinde uluslar arası havalimanlarının kış aylarında açık olduğunu ancak Milas Bodrum Havalimanı’nın ise kapalı olduğunu dile getiren Demir, “Bir uluslar arası hava limanı kuş aylarında kapalı olmamalı. Milas-Bodrum havalimanımız turistin ülkeye ilk ve son ayak bastığı nokta olması nedeniyle, tanıtımda büyük rol oynamaktadır. Dünya standartlarında değil, daha üzerinde olmak mecburiyetindedir. Turiste daha rahat ve kaliteli hizmet verme konusunda havalimanı işletmecisinden destek bekliyoruz” dedi.

 VİSİT BODRUM VURGUSU

Demir yaptıkları çalışmalar neticesinde 15 Kasım 2025 tarihinde Bodruma 3 destinasyondan direkt uçak seferi başlatacaklarını söyledi. Demir, sözlerini şöyle tamamladı: "15 Kasım 2025'te Bodrum'a üç destinasyondan direkt uçak seferi başlatma hazırlıklarımız son evresindeyiz. Havalimanı, tanıtma vakfı, kalkınma ajansı ve ticaret odalarından destek bekliyoruz. Visit Bodrum, uluslarası standartlarda, bölgedeki aktivite, spor müsabakaları, festival ve gösterilerin minimum 12 ay önceden planlanıp yurt içi ve yurtdışına tanıtılmasında en büyük rolü üstlenecek yapıdır. Yeni dönemde BOTAV bu platformu daha aktif kullanmalı. Bodrum markasını daha üst noktalara taşıyacak yeni hikayelere ihtiyacımız var. Gastronomi, doğa ve macera turizmi, gastronomi, dini öğeleri daha ön plana çıkartacağız. Planlama, projelendirme ve tarih vererek gerçekleştirme zamanı geldi artık. Bodrum'un bilinen değerleri korunarak, yeni ürünler ekleyeceğiz."