'Türkiye'ye ilhak' tartışması Kıbrıs’ı karıştırdı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Ekonomi ve Doğal Kaynaklar Komitesi üyesi Fuat Nalcıoğlu, 'Kıbrıs'ın tamamının Türkiye'ye ilhak edilmesini' savununca infial yarattı. KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde Cumhurbaşkanlığına yakın bir siyasetçinin "Türkiye Kıbrıs’ın tamamını ilhak etmeli" fikrini ortaya atması siyasi çalkantıya neden oldu. Cumhurbaşkanlığı, diplomatik krize de yol açabilecek bu sözlerle ilgili yazılı açıklamasında, 'söz konusu fikrin kendilerini bağlamadığını' vurguladı. KKTC'deki muhalif kesimlerse ilhak fikrine sert tepki gösterdi. 

'ANAVATANA İLHAK' ÖNERDİ

KKTC Cumhurbaşkanlığı Ekonomi ve Doğal Kaynaklar Komitesi üyesi ve iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Fuat Nalcıoğlu, Ercan Havalimanı’nın Türkiye'de iç hatlar statüsüne alınması tartışmasının gölgesinde şu tartışmalı paylaşımı yaptı: "Bir Kıbrıs Türkü olarak, Kıbrıs'tan gidecek ve Kıbrıs'a gelecek yolcuların Türkiye havalimanlarında iç hatlardan uçağa binmeleri kararını selamlıyorum. Ben Kıbrıs’ın bütünüyle, Kıbrıs’ın gerçek sahibi olan, anavatan Türkiye'ye İLTİHAK etmesini savunuyorum."

Nalcıoğlu’nun pazar günkü erken milletvekilliği seçimlerinin hemen öncesinde ve 'vilayetleştirme’ tartışmasının gölgesinde getirdiği bu öneri adanın kuzeyinde gündeme damga vurdu. Muhalif kesimler Ercan Havalimanı’nın statüsüyle ilgili değişiklik önerisini 'KKTC’nin Türkiye’nin bir iline dönüşmesi çabası' olarak görürken, Nalcıoğlu’nun paylaşımına yönelik olumsuz tepkiler de dün akşam saatlerinde yoğunlaştı.

'SAVUNUYORUZ DEMEDİM, NOKTA'

Nalcıoğlu ise tepkiler üzerine sosyal medyadan yaptığı yeni açıklamada, ‘ilhak’ fikrinin sadece kendisini bağladığını savunarak, "Tamamen benim kişisel görüşlerimi içeren bu paylaşımımı, kötü niyetle KKTC Cumhurbaşkanlığına ve partime bağlama girişimini yersiz gereksiz ve yanlış buluyorum. Ben "SAVUNUYORUM" dedim. Savunuyoruz demedim. Nokta" ifadelerini kullandı.

KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI: RESMİ TEZ OLAMAZ

Nalcıoğlu’nun Kıbrıs'ı karıştıran paylaşımıyla ilgili olarak KKTC Cumhurbaşkanlığı da yazılı bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı. Bu açıklamada, Nalcıoğlu’ndan 'Marketçiler Birliği Başkanı' diye söz edilmesi dikkat çekerken, 'Resmi tez değil' vurgusu yapıldı:

“Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu’nun kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamasının, basın organlarında Cumhurbaşkanlığı’nın resmi politikası olarak lanse edilmeye çalışılması, tamamen gerçek dışı ve medya etiğiyle bağdaşmayan bir yaklaşımdır... KKTC’nin herhangi bir ülke tarafından ilhak edilmesi veya bir ülkeye KKTC’nin iltihak etmesi hiçbir koşulda KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın resmi tezi olamaz."

'ELİMİZDEKİ DEVLETTEN NEDEN VAZGEÇELİM?'

Nalcıoğlu cephesinden ve Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen son açıklamalara rağmen Kıbrıs’ta ‘ilhak’ tartışması sürüyor. İlhak fikrine Kıbrıs Türk toplumunun geniş kesimleri ve siyasetçiler karşı çıkıyor. Eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı, aynı zamanda Halkın Partisi'nin (HP) lideri olan Kudret Özersay, Bağımsızlık Bildirisi'nde KKTC’nin başka hiçbir devletle birleşmeyeceğinin yazdığını anımsattı.

“Biz devlete inanan insanlarız diyerek, devlete inanırmış gibi yapıp ondan sonra da devletin kapısına kilit vururuz yaklaşımını doğru bulmayız” diyen Özersay, Kıbrıslı Rumlar kadar Kıbrıslı Türklerin de devlet sahibi olma, kendi kendini yönetme hakkına sahip olduğunu ifade etti. Özersay ayrıca, “Elimizdeki devletten vazgeçip bizi başka bir devlet yönetsin düşüncesi hem doğru değildir, hem de bunu Kıbrıs Türk halkına yakıştırmak yakışıksızdır. Bunlar seçime girildiği süreçte ortaya çıkan sansasyonel söylemlerdir” vurgusunda bulundu. 

KIBRIS’IN GÜNEYİNDE VE YUNANİSTAN’DA DA YANKI BULDU

Kıbrıs’ın kuzeyindeki ilhak tartışması adanın güneyinde ve aynı zamanda komşu Yunanistan’da da yankı buluyor. Başta Kıbrıs Haber Ajansı olmak üzere birçok Kıbrıslı Rum medya kuruluşu son gelişmeleri takipçileriyle paylaştı. Yunanistan’da da bazı önemli medya kuruluşları Kıbrıs Türk tarafında ilhak tartışmasının gündemde olduğu bilgisini izleyicilerine duyurdu.

Etiketler KKTC ilhak