Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan iade talepleri dünya basınında: Kürtler endişeli

Politico, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan iade taleplerini "Kürtlerin endişeyle karşıladığını" yazdı. Economist, "Türkiye'nin iadesini istediği kişilerin yazar ve yayıncıları içerdiğini" belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'yla varılan mutabakat gereği "terör listesi" içerisinde yer alan 33 kişinin iadesini istemesi dünya basınının gündeminde yer aldı.

Fransa merkezli AFP, "Ankara, İskandinav ülkelerinin NATO üyelik hedeflerine verdiği desteği güvence altına almak için varılan anlaşma kapsamında İsveç ve Finlandiya'dan 33 sözde Kürt militanın iadesini istiyor" diyerek kararı duyururken "Mutabakat, Erdoğan'ın kaygılarının çoğunu ele alıyor gibi görünüyor" ifadelerine yer verdi.

TIME: TÜRKİYE İTİRAZINI GERİ ÇEKTİ, NATO'DAN DAVET GELDİ

Time dergisinde ise geniş bir NATO analizine yer verilen yazıda, "Finlandiya ve İsveç, Kürt ayrılıkçıların faaliyetlerini kısıtlamayı kabul etmesi üzerine Türkiye'nin itirazını geri çekmesinin ardından NATO'ya katılmaya davet edildi" vurgusu yapıldı.

ECONOMIST: UZLAŞMALARI UZUN YILLAR ALACAK

The Economist dergisi ise konuyla ilgili yayınladığı haberde "1 milyondan fazla Kürt göçmen Avrupa ülkelerine yerleşti, Finlandiya'da 18 bin ve İsveç'te yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Türkiye'nin İsveç'ten iade edilmesini istediği kişilerin listesi yazar ve yayıncıları içeriyor. İçlerinden biri yıllardır hayatta değil" bilgisine yer verildi.

Haberde, "ABD, Avrupa Birliği, Finlandiya ve İsveç, PKK'yi terör örgütü olarak kabul ediyor. Ancak Batılı ülkeler kendi güvenlikleri için bir tehdit olarak görmüyor. Madrid'de NATO liderleri, Erdoğan'ı birkaç taviz karşılığında vetosunu bırakmaya ikna etti. Ancak Türkiye ve NATO müttefiklerinin terörün anlamı ve Kürtler üzerinde uzlaşmaları daha uzun yıllar alacak" denildi. 

POLITICO: KÜRTLER İADE EDİLME ENDİŞESİNDE

Politico dergisinde yer alan yazıda ise İsveç'te yaşayan Kürtlerin iade edilme endişesi yaşadığına dikkat çekildi. Ülkedeki Kürt yazar Kurdo Baksi'nin "İsveç ve Finlandiya'nın Kürtleri ve iki ülkeye sığınan diğer demokratik görüşlü Türkleri, Türkiye'ye iade etme olasılığından endişe ettiği" açıklamasına yer veren Politico, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un "Teröre bulaşmadıysanız endişelenmenize gerek yok” sözlerini de hatırlattı.

Yazıda, "İsveç'te Sol Parti ve Yeşiller, NATO üyelik başvurusunu şiddetle eleştirmeye devam ediyor, Yeşiller Partisi İsveç dışişleri bakanını Türkiye'ye iadelerle ilgili 'çok endişe verici' gelişmeleri açıklamaya çağırdı" denildi.

THE GUARDIAN: BIDEN, ERDOĞAN'I ÖDÜLLENDİRDİ

The Guardian gazetesi ise Türkiye'nin veto hakkından feragat etmesi karşılığında ABD Başkanı Joe Biden tarafından "ödüllendirildiği" yönünde bir yazı yayınladı. Erdoğan'ın Suriyeli Kürtler'e daha fazla baskı yapmakla tehdit ettiğine dikkat çekilen yazıda, "Biden, Erdoğan'ın vetoyu kaldırmasını Madrid görüşmesini düzenleyerek ve yetkililerine Türk hava kuvvetlerinin modernizasyonuna yardım etmeye istekli olduklarını söyleme yetkisi vererek ödüllendirdi" denildi.

İADE TALEPLERİ ÇİN BASININDA 

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan iade talepleri Çin basınında da yer aldı. Çin Merkez Televizyonu (CGTN) söz konusu gelişmelere "Türkiye, üç ülkenin 'birbirlerinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı tam desteklerini genişletmeleri' için ilk somut adım olarak 33 Kürt militanın İsveç ve Finlandiya'dan iadesini talep edeceğini duyurdu" şeklinde yer verdi. (DIŞ HABERLER)