Vali gitti, kriz başladı: Peynirciler Çarşısı esnafı kiralarını ödeyemiyor

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı esnafına belediyeden "Kiranızı ödeyin" uyarısı geldi. Pandemi nedeniyle 4 aydır dükkanları kapalı olan esnaf destek istiyor.

Google Haberlere Abone ol

VAN- Tarihi Van Peynirciler Çarşısı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından restore edilerek 2019 yılında yeniden açıldı. Restorasyonun başladığı tarihte Van Valisi olan Murat Zorluoğlu, çarşı esnafına 5 yıl boyunca zam yapılmayacağını vaat etti. Zorluoğlu’nun Trabzon’a Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından Van Valiliği'ne ve Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım olarak atanan M.Emin Bilmez döneminde kiralara 250 TL zam yapıldı. Yapılan zamların ardından başlayan pandemi süreci ve alınan önlemler doğrultusunda Peynirciler Çarşısı 4 ay kapalı kaldı. Pandemi sürecinde zarara uğrayan esnafa geçen hafta Van Büyükşehir Belediyesi tarafından biriken kiraların derhal ödenmesi gerektiği aksi takdirde dükkânların boşaltılacağı bildirildi.

ÇARŞI ESNAFI DESTEK İSTİYOR

Gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Dosya üzerinde yapılan incelemede yaklaşık 6 aydır kira borcunuzu ödemediğiniz görülmüştür. Üç ay üst üste kiranın ödenmemesi, kira sözleşmesinin feshine sebep olur.” Gelen yazının ardından Peynirciler Çarşısı'nda bulunan 55 esnafın akıbeti belirsizliğini koruyor.

'KİRALARI ÖDEYEMEZSEK BİZİ ÇIKARACAKLAR'

20 yıldır Peynirciler Çarşısı'nda otlu peynir satan M.Reşat Kaya, önceki Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun beş yıl boyunca zam yapılmayacağına dair kendilerine söz verdiğini ancak geçen yıl yeni gelen kayyım tarafından 250 TL zam yapıldığını hatırlatarak “Ne kadar anlatsak da bizi dinlemediler ve ‘Yapamıyorsanız bırakın gidin, başkasına devredin’ dediler. Şu anda hepimiz 25 bin TL içerideyiz ve 3 ay içinde bu kiraları ödemezsek başka şahıslara devredileceğini söylüyorlar. Bize yardımcı olunmasını istiyoruz” dedi.

ÇARŞI TEMSİLCİSİ KAYHAN: ÇARŞIMIZIN BÜYÜK SORUNLARI VAR

Peynirciler Çarşısı'nın Temsilcisi Hasan Kayhan’da, çarşı esnafının kiralarını ödeyemediğini vurgulayarak, “Kime gittikse bize sırtını döndü. Bu tarihi çarşının bir güvenlik sistemi yok. Yani pasajı kalitesiz yaptılar. Bizi sürekli Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderiyorlar. Yetkililer buraya gelip ‘Her şey uygundur’ diyerek gidiyor. Belediye yetkilileri ‘Çok tuzlu yapıyorsunuz’ diyorlar. Bizler satıcıyız, bunu gidip üreten köylülere söylemeleri ve köylüye destek olmaları lazım. Tuzu biz koymuyoruz ki, biz böyle alıyoruz. Peynirin kalitesini yükseltmek için çaba göstermiyorlar. Bize öncülük yapsınlar, araç tahsis etsinler, biz köylere gidip anlatalım. Ama böyle bir muhatap bulamadık” şeklinde konuştu.

'ZARARIMIZ BÜYÜK, KİRALARI ÖDEMİYORUZ'

30 yıldır Peynirciler Çarşısı'nda otlu peynir satan M.Emin Dinler de, pandemi sürecinde çarşının kapatılması nedeniyle peynirlerinin bozulduğunu ve büyük bir zarara uğradıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Pandemi sürecinde kapalı olan esnaftan kira alınmayacak’ şeklindeki sözlerine rağmen kendilerine ‘Kiranızı ödeyin’ uyarısı geldiğini vurgulayan Dinler, "'Kiralar ödenecek, aksi takdirde dükkânlarınızı boşaltın' deniliyor. Bu konuda duyarlılık bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (DUVAR)