İzmir’de Güral Porselen protestosu

Çeşme Germiyan’da mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurmak için çevreye ve arkeolojik alanlara zarar veren Güral Porselen Firması İzmir'de protesto edildi. Basın açıklamasına Germiyan'da köylülerinin yanı sıra çevre örgütlerinden temsilciler katıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Konak Meydanı’nda toplanan Çevreciler ve Germiyan köylüleri İzmir Valiliğine çağrı yaparak “Kamu yararı var diye bu kanunsuzluğa izin vermeyin, kamu yararı okul için, hastane için olur, Güral Porselen’in para kazanması kamu yararı değildir, gelin kendi gözünüzle tahribatı görün” dedi. İzmir Anıtlar Kurulu, Çevre ve Kültür Bakanlığını da göreve davet eden çevreciler sit alanında yapılan tahribatın ivedilikle durdurulmasını istedi.

Çeşme Çevre Platformu adına basın açıklamasını okuyan Dr. Ahmet Güler, Güral Porselen’in kazanacağı 3-5 kuruş için mahkeme sonrası vazgeçmiş olduğu bir projeyi tekrar devreye almasının markasına zarar verdiğini belirterek, ‘projeyi finanse eden Alman Şirketi Enercon’u Almanya’da “çevre katili” olarak teşhir edeceklerini, Alman Enerji Bakanlığı ve kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade etti.

‘DAĞLARIMIZDAN YOLLAR AÇTILAR’

Çeşme’nin 600 yıllık geçmişi olan Germiyan Köyü’nün binlerce yıllık geçmişine, arkeolojik alanlarına ve ormanına bir porselen tabak şirketinin, ‘RES yapacağım’ diye başladığı saldırısına dikkat çekmek için toplandıklarını dile getiren Güler, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında, Germiyan, Güvercinlik Ovası’na ve ovaya hakim Kislecik Tepesi’ne, ağır iş makineleri ile girildiğini gördük, şaşırdık. Çünkü 2016 yılında, buraya RES yapmak üzere; İzmir Valiliğinden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan Güral Porselen Firması’nın bu projesini dava açıp İzmir 4. İdare Mahkemesinde iptal ettirmiştik. Ortada Bakanlıkça ya da İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ilan edilmiş bir ÇED Kararı yoktu. Başta İzmir Valiliği olmak üzere aklımıza gelen tüm resmi kurumlara yazılı- sözlü başvurularda bulunduk. Bütün resmi kurumlardan bilgi istedik. Ama hiç birisinden dönüş alamadık. Ancak iş makineleri, ormanımızdaki ağaçları kesip tıraşladı. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar. Türbin kanatlarını geçirmek için dağlarımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapılıyor."

‘GERMİYAN YENİ BİR RES TESİSİNİ KALDIRAMAZ’

Basın açıklamasının ardından söz alan Avukat Şehrazat Mercan’da hukuksuz kaçak inşaata karşı dava açtıklarını, şirketin dava açılmadan bir an önce inşaatı tamamlama paniği içinde hareket ettiğini açıkladı.

Çevrecilerden Dr.Engin Önen ise 500 yıllık Germiyan köyünde zaten yeterince RES ve taş ocakları tesislerinin bulunduğunu, RES etkileri yüzünden köyün yaşanmaz bir hale geldiğini, Germiyan’ın ormanlarının ve doğasının yeni bir RES tesisini kaldıramayacağını belirterek, eski zamanlarda, eşkiya denizden gelirmiş, şimdiki eşkiyalar her yönden, havadan, karadan, denizden saldırıyorlar. “Eşkıya Dünyaya hükümdar olmaz’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Basın açıklamasının ardından Güral Porselene ait tabaklar kırılarak halka Güral porselen ürünlerine karşı boykot çağrısı yapıldı.