Hz. Hızır türbesinin yerinin değiştirilmesine tepki: Bir tarih yok oldu

Hatay'da SİT alanı içinde yer alan Hz. Hızır Türbesi’nin yıkılmış şekildeki fotoğrafları sosyal medyada paylaşılınca halk tepki gösterdi. Türbeyi yıkan iş insanı G.D. "Sadece hayır yapmak istedim” derken, ziyaret yerinde toplanan halk, “Hayır, yıkarak yapılmaz. Hızır’ın zuhur ettiği yer değişmez. Buranın altında define söylentisi vardı. Türbenin yerinin değişmesi iyi niyetli değil. Burada maneviyat var. Bir tarih yok oldu” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Dursunlu Mahallesi’nde SİT alanı içinde yer alan Hz. Hızır’ın makamına adak adayarak hayır yapmak isteyen G.D. isimli kişi, türbeyi dar olduğu gerekçesiyle genişletmek, uçurumun kenarında olması gerekçesiyle de yıkarak yeniden inşa etmek istedi.

Türbenin yıkıldığının duyulmasının ardından başta Dursunlu halkı olmak üzere tüm kentte tepkiler başladı. Türbeyi, yıkmanın inançlarına saldırı anlamına geldiğini belirten halk, muhtarı da alarak polise başvurdu. Tepki gösterenlerden kimisi ‘provokasyon’ çıkarmak için yapıldığını, kimisi ise definecilerin işi olduğunu savundu.

‘ALAMADIĞIM ÖDEMEM GELİNCE HAYIR YAPMAK İSTEDİM’

Türbenin yıkımdan önceki görüntüsü

Ziyareti yıkıp yeniden yapan G.D., olay duyulduğundan beri linç yediği için ismini vermek istemediğini belirtirken olayın nasıl geliştiğini Gazete Duvar’a anlattı:

"Ben ithalat ihracatla uğraşan iş adamıyım. İş yapıp da alamadığım bir ödemem vardı. Hz. Hızır’a çıkıp adak adadım. Ödememi alınca türbeye hayır yapmak istedim. Muhtara belediye, emniyet, Dursunlu halkı olmak üzere herkesten izin istemesini söyledim. Muhtar tüm izinleri aldığını ve sorun olmadığını söyleyince biz de türbeyi yapmaya başladık. Türbe çok küçüktü, iki kişi zor giriyordu içeri. Biz de yıkıp genişletelim dedik. Ayrıca türbe tam uçuruma sıfırdı, biraz geriye alalım dedik. Kötü bir niyetim yok, hayır işlemek istedim. Ben benzer şekilde 3-4 türbe daha yaptırdım. Hiçbirinde böyle sorun olmadı. Benim ne defineyle alakam var, ne de türbeyi yıkmak gibi bir derdim. Büyüttüm, uçurumun kenarından azıcık taşıdık, olayın buralara geleceğini tahmin etmedim."

BELEDİYE BAŞKANI: OLAY ARAŞTIRILACAK

Hızır Türbesi’nde toplanan yüzlerce kişi, türbenin yıkımını protesto etti. Türbeye gelen Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, burada yaptığı konuşmada, “Hızır Türbesi için belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü çalışmaya başlayacak. Kamera sistemi yerleştirilecek. Kazı esnasında herhangi bir art niyetin olup olmadığı araştırılacak” dedi.

Türbenin yeni hali

'DEFALARCA DEFİNE ARAMASI YAPILDI'

Halk ise bu yıkımın iyi niyetli olduğuna inanmıyor. Adı Kur-anı Kerim’de de geçen Hz. Hızır’ın 681 yılında Samandağ’dan Dursunlu tepesine gelerek göğe yükseldiği yer olduğuna inanılan ve dua, ibadet yeri olarak kullanılan türbenin yerel halk için değeri büyük.

Eyleme katılan bir kişi de türbenin kazılmasını iyi niyetli bulmadığını belirterek, “Hızır buradan göğe yükseldi. Manevi olarak anlamı büyük. 681 yılında Hızır buraya zuhur etmiş. Zuhur ettiği yer de 300 yıl önce ziyaret olmuş. Dedelerimizin atalarımızın ruhu yaşıyor burada. Burası ayrıca SİT alanı. Defalarca yanlarından kazılıp, define araması yapıldı. Kaç defa kocaman bakır kazanlar çalındı. Ben iyi niyetli bulmuyorum" diye konuştu.

Halk, türbenin yıkılmasına ve yerinin değiştirilmesi tepki gösterdi.

'BİR TARİH YOK OLDU'

Açıklamaya gelen başka biri de şöyle konuştu: “Bizi rahatsız eden, hem inanca saygısızlık var hem de boyası yapılır, bahçesi yapılır, dışı yapılır, ama makam yerine dokunulmaz. İçinde mezar olmayabilir ama burası zuhur ettiği yer. Makamın yıkıp genişletme, biraz beriye taşıma kabul edilemez. Olaylara müdahale edilmeseydi 'inanca saldırı' diye başka şeyler çıkacaktı. Muhtar bize sormadı, kimse bizden izin almadı. Burada maneviyat var. Bir tarih yok oldu. Bu ziyaret bir Kabe kadar önemli.”

İnşaat ustası olduğunu söyleyen başka bir Dursunlulu da “Burada 5 katlı bir temel atılmış. Ne gerek var. Girilmesin diye yapılmış. Bu meselenin peşini bırakmayız, savcılığa gideceğiz. Buradan ne çıkarıldı bilmiyoruz. Bir iyi niyet olduğuna da inanmıyorum" şeklinde konuştu. (DUVAR)