Yeni AKM'nin kaba inşaatı tamamlandı

Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasının kaba inşaatı tamamlandı. Temeli geçen yıl 10 Şubat'ta atılan binanın inşaatını inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Pandemi döneminde kısmen bir yavaşlama oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Temeli geçen yıl 10 Şubat'ta atılan yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yapımı sürüyor. Beş bloktan oluşacak Atatürk Kültür Merkezinin yapımında kaba inşaat tamamlandı. Kültür kompleksi olarak planlanan merkezin dış kaplama işçiliği ise devam ediyor.

AKM binası tamamlandığında içerisinde 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde, 4 bodrum, zemin ve 9 kattan oluşan 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 16 bin 228 metrekare büyüklüğünde, 4 bodrum, zemin ve 5 kattan oluşan 805 kişilik bir tiyatro salonu, buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alacak. Yeni AKM'nin mimarı, ilk AKM'nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu.

AKM inşaatında dış kaplama yapılıyor. Fotoğraf: AA

İnşaatı inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Genel işçiliğinin ise yüzde 45'i bitti. Alt katlarda da ince işçilik çalışmaları sürüyor. Pandemi döneminde kısmen bir yavaşlama oldu" dedi.

AKM’NİN TARİHÇESİ

AKM’nin, 1946’da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlandı. Mimar August Perret tarafından Taksim Meydanı’nda, 1946’da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlanan merkez, 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açıldı. 1970’te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen bina, onarımların ardından 1977’de yeniden sanatseverlerle buluştu. Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993’te “kentsel sit alanı”, bina da 1999’da “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığının talebiyle Sakarya Üniversitesi’nin 2007 tarihinde hazırladığı binanın betonarme taşıyıcı sisteminin dayanımı hakkındaki raporda, binanın takviye edilmesi gerektiği belirtildi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde 2009’da tamirat ve tadilat işi ihalesi yapıldı. Yapılacak işler, kurul tarafından da onaylanmasına rağmen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aynı yıl içinde, dava konusu Koruma Kurulu Kararı’nın ve eki avan projenin iptaline karar verdi.

Bunun üzerine, merkezin mevcut hali ile korunması, sadece güçlendirme, tamirat ve tadilat yapılmasına ilişkin projeler hazırlandı. Bakanlıkça 2012’de, “İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Güçlendirme, Tadilat ve Tamirat İşleri” işinin ihalesi gerçekleştirildi.

Binada söküm işleri tamamlandıktan sonra, İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan inceleme sonucu tahribatın beklenenin üzerinde olduğu raporu sonrasında, 23 Mayıs 2013 tarih ve 101321 sayılı Bakanlık Makamı oluru ile binanın tadilat işleminin durdurulmasına karar verildi. (AA-HABER MERKEZİ)

Yeni AKM ticari bir havaya bürünecekYeni AKM ticari bir havaya bürünecek