Konut sektörü: Ufukta ışık görünmüyor

Çorum’da emlak piyasası zor günler geçiriyor. Bankaların faiz indirimine rağmen kentte emlak piyasası adeta kan ağlıyor. Çorum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Okçu, konut sektöründe yaşanan daralmanın detaylarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Okçu, genelde ve yerelde daralan konut sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çorum’da özellikle konut yapacak kaliteli arsa bulamadıklarını kaydeden Okçu, belediyeden imar desteği talep etti. Çorum’daki konut ve emlak fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden Okçu, “Özellikle ev satış fiyatlarına nazaran kiralar daha yüksek. Şu anda 600 liranın altında ev bulmanız çok zor” dedi.

'ARSA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK'

Yaptıkları araştırmaya göre ülkede ekonomik krizin büyük oranda etkili olduğunu dile getiren Okçu, “Konut sektörüyle ilgili yapılan araştırmalar neticesinde emlak sektörünün ve işsizliğin nedenleri belirlendi. Emlak sektöründeki işsizliğin arz ve talepten kaynaklandığı düşünülüyor. Talep azlığından dolayı bir daralma yaşandı. Talep azlığından dolayı da yapılan konutlarda satışlarda sorunlar yaşandığı gözlenmekte” diye konuştu.

Özellikle bina yapacak kaliteli arsa bulamadıklarından dert yanan Okçu, “Özellikle kaliteli arsa bulunamaması nedeniyle inşaat sektöründe bir daralma var. Yani yüksek kesimi hitap edebilecek 400-500 bin lira fiyatla satılacak konutların yapılabileceği kaliteli arsa bulmakta sorun yaşıyoruz. Çorum’un konut arsaları şehrin çok dışına kaçtı. 4-5 kilometre, 8 kilometre dışarıda arsa bulmak mümkün ama oraya da vatandaş gitmek istemiyor. Konut sektörünün açılabileceği mevkilerde yeniden imar çalışmaları yapılması gerekiyor. Piyasaya baktığımızda arsa fiyatları çok yüksek. Buna bağlı olarak konut bedellerinin ve maliyetlerinin de artmasına neden oldu. Bu da piyasayı çok etkiledi. Bugün nereye gidersen git arsa sahipleri yüzde 40, yüzde 50 hak talep ediyor. Bu oranın altında arsa yok. Bulduğumuz arsalar da şehrin çok dışında olan arsalar. Bu nedenle talep düşüyor” ifadelerini kullandı.

'BANKALARIN FAİZ İNDİRİMİ DE ÇARE OLMADI'

Bankaların yaptığı konut kredisi kampanyalarına rağmen talebin oldukça düşük olduğunu belirten Okçu, açıklamasında şunları söyledi: "Bugün Çorum’da hangi semte gidersek gidelim 200 bin TL’nin altında konut alma şansımız bulunmuyor. Sıfır daireler için söylüyorum. Böyle bir satın alım için de vatandaşın bir takım birikimleri olması gerekiyor. Banka konut kredilerinde ev ücretinin tamamını ödemiyor. Bankalara yüzde 0,99’a, 0,79’a kadar konut kredileri veriyor. Ama burada özellikle kamu bankaları çok titiz davranıyor. Vatandaşın herhangi küçük bir takıntısı olması bile krediyi almasına engel oluyor. Bunlar piyasada söylenen konular arasında. Müşteri profilinin çok titiz bir şekilde araştırmadan geçirildiği ifade ediliyor. İnsanların ya parası yok ya da cesareti yok. 0,99’lara düşen konut kredilerinin faiz oranları çok iyi durumda. Daha önce 1,25’e, 1,30’a düşen rakamlarda bayağı bir hareketlilik yaşanmıştı. Emlak sektöründeki işsizlik ve arz-talep dengesinde büyük bozulmalar yaşandı. Ufukta bir ışık göremiyoruz. Piyasaya baktığımızda meslektaşlarımız arasında büyük bir işsizliğin olduğu malumdur. İnşaat sektöründe insanlar perişan durumda. Konutu yapmış ama satamıyor. Bazısı da satmak istemiyor. İlerisini göremiyor vatandaş. Sattığı zaman yenisini yapıp yapamayacağını bilmiyor. Maliyette sorunlar var, arsa maliyetleri çok yüksek."

Etiketler Çorum fiyat kont