AYM: Nezaketsizliğe ceza uygulanırsa ifade özgürlüğü kısıtlanır

Anayasa Mahkemesi hukukçuların üye olduğu bir facebook grubunda yapılan paylaşımlarla ilgili tartışmayı karara bağladı. AYM, 'her nezaketsizliğe ceza uygulanırsa ifade özgürlüğü kısıtlanır' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakim, savcı ve avukatların üye olduğu bir facebook grubunda kullanıcılar arasında başlayan tartışma mahkemelik oldu. Bir kullanıcıya verilen ceza Anayasa Mahkemesi tarafından 's.tığı' şeklindeki ifade 'saçtığı' olarak yorumlanmadığı gerekçesiyle bozuldu.

V.Ö. isimli bir avukat, facebook'ta 'Avukat-Hakim-Savcı-Tüm hukukçular omuz omuza' isimli gruba üye oldu. 30 bine yakın üyesi bulunan grupta bazı kullanıcıların "dini değerleri aşağılayıcı ve terör eylemlerini övücü nitelikte" paylaşımlar yaptığını düşünen V.Ö. bir yazı yazdı ve grupta yayınladı. Ancak yazısına gelen bazı yanıtlarda da suç teşkil eden ifadeler yer aldığını gören V.Ö., suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

V.Ö. nın paylaşımına tepki gösteren S.K. isimli avukat ise "Kanal-İ-Zasyon" isimli komedi filminin 'Asabiyet Meydanı' isimli kesitini, "1000 yorum sınırını aşan ve Muhtar adayı [V.Ö] nün fikirlerini s.çtığı iletisinde, grup olarak hep birlikte fikirlerimizi Muhtar adayımıza fışkırttık" ifadelerinin yer aldığı bir mesaj paylaştı. Kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle V.Ö bu paylaşımı da mahkemeye taşıdı. Dosyayı değerlendiren Eskişehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi 26 kasım 2015 yılında hazırlanan iddianame doğrultusunda alanen hakaret suçundan S.K.'yı suçlu buldu ve 2610 TL adli para cezasına hükmetti.

S.K. kendisi hakkında verilen mahkumiyet kararını, bireysel başvuru hakkını kullanarak, sosyal medyada bir kişiye yönelik ifadeler nedeniyle mahkum edilmesi nedeni ile ifade özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Başvuruyu ele alan AYM, "Başvurucu, yargılama konusu ifadelerin kendisi tarafından yazıldığını kabul etmektedir. Bununla birlikte başvurucu söz konusu ifadelerin hakaret suçunu oluşturmadığını, ifadede geçen 's.çtığı' kelimesinin 'saçtığı' olarak değerlendirilebilecek iken gerekçedeki şekli ile değerlendirilerek ifadeye kullanıcısı tarafından amaçlanan anlamının ötesinde bir anlam verildiğini belirtmiştir" değerlendirmesini tartıştı.

Mahkeme, başvurucunun iddiasına karşılık "Ceza yargılamasına konu edilen ifadede kullanılan 's.çtığı' kelimesinin başvurucunun iddia ettiği gibi 'saçtığı' şeklinde yorumlanması anlam bütünlüğü bakımından son derece zordur. Bu itibarla başvurucunun kaba ve saldırgan bir üslup benimsediği, başvurucu tarafından kullanılan ifadelerin toplumsal nezaket kurallarını aştığı, yöneltildiği kişiye ve okuyucusuna rahatsızlık verdiği görülmektedir." görüşüne yer verildi. AYM yaptığı değerlendirmeye karşılık, muhatabını inciten her nezaket kuralı ihlaline ceza yaptırımı uygulanmasının ifade özgürlüğü ihlaline yol açacağına karar verdi.