Mahpus oğlunu hastanede gördü: Benden umudu kesin

Volkan Kaya adlı mahpusun babası Nevzat Kaya, oğlunun kaldığı Samsun T Tipi Cezaevi'nde defalarca darp edildiğini söyledi. Oğlunu görmek için cezaevine giden baba, oğlunun hastaneye kaldırıldığını söyledi. Baba Kaya, "Oğlum 'benden umudu kesin' dedi. Oğlumu kurtarın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Samsun T Tipi Cezaevi'nde kalan Volkan Kaya'nın açık görüş hakkı engellendi, darp edildi, süngerli odaya konuldu. Uzun zaman oğlundan haber alamayan Kaya'nın babası Nevzat Kaya, oğlunun tutulduğu Samsun T Tipi Cezaevi'ne gitmek için önceki gün Ankara'dan yola çıkarak cezaevi savcısıyla görüştü. Kaya oğlunun Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'ne yatırıldığını duyunca hastaneye koştu...

OLAYLARIN BAŞLANGICI

Hastaneye giden baba, oğlunun boynunda ve kolunda kesikler olduğunu görünce aylardır oğlunun yaşadıklarını kamuoyuna duyurarak yetkililerden yardım istemeye karar verdi. Ancak aylar önce oğlunun bu cezaevinden başka cezaevine sevk edilmesi için başvurduğu bütün kapılar yüzüne kapandı. Peki bu olaylar nasıl başladı, Kaya neden hastaneye yatırıldı... Baba Nevzat Kaya yaşanan olaylarla ilgili şunları anlattı: “Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda oğlumun açık görüşü vardı. Ancak cezaevi yönetimi 'Görüşe gelmeyin. Oğlunuza hücre cezası verildi' dedi. Biz de bu sözlerin üzerine görüşe gitmedik.”

Kaya bayramdan birkaç gün sonra oğluyla telefonla görüştü. 'Baba neden görüşüme gelmediniz' sorusuna Kaya hücre cezasından dolayı gelmediklerini söyledikten sonra oğlundan şu yanıtı aldı: Hayır. Bana hücre cezası verilmedi. Sizi bekledim. Bunu size kim söyledi?

Baba Kaya'nın cezaevinden böyle bir yanıt aldıklarını söylemesinin üzerine Kaya ceza infaz koruma memurlarına neden böyle bir gerekçe sunduklarını söyleyerek, 'Benim açık görüşümü nasıl engellersiniz?' diye sordu. Bu sorununun üzerine ceza infaz koruma memurları ile Kaya arasında tartışma yaşandı. Kaya'yı darp eden memurlar daha sonra kendisini tekli odaya aldı.

Nevzat Kaya: Oğlumun oradan sağ çıkacağına inanmıyorum

DARP BİTMEDİ

Bu olaydan sonra Kaya ile memurlar arasında tartışmalar devam etti. Baba Kaya, bundan sonra yaşananları şu sözlerle anlatıyor: “Oğlum yine darp edilince artık dayanamıyor. Nerden bulduğunu bilmiyorum ama eline aldığı bir bıçakla gardiyanlardan birini bıçaklıyor.”

Bıçaklama olayının ardından baba Kaya'nın anlatımlarına göre oğlu defalarca darp ediliyor, kolları ve parmakları yaşadıklarından dolayı işlevsiz hale geliyor. Kaya hakkında 'kastten öldürmeye teşebbüs' suçlamalarından dava açılıyor, ancak Kaya'nın cezaevinde yaşadığı sorunlar bundan sonra artarak devam ediyor. Oğlunun başka cezaevine sevk edilmesini isteyen baba Kaya, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne, Cezaevi Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne, İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'na, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ'na, 'Oğlumun can güvenliği yok. Başka cezaevine sevkini talep ediyorum' diyerek başvurularda bulundu. Ancak başvurduğu bütün kurumlardan aynı yanıtı aldı: Mevzuata aykırı bir durum yok.

Baba Kaya 'ret' yanıtı alınca yine şansını denedi ve bütün kurumlara sevk için başvurularını yaptı. Bu sefer sevk için olumlu yanıt aldı. Kaya, cezaevinden başka cezaevine sevk için hazırlıklarını yaparken yine engellerle karşılaştı.

SEVK GERÇEKLEŞMEYİNCE...

Baba Kaya, olumlu yanıta rağmen sevkin neden gerçekleştirilmediğine anlam veremediklerini söyleyerek oğlunun kaldığı kentte gitti. Kaya, Samsun'a vardığında oğlunun hastaneye yatırıldığını öğrendi. Savcılıktan görüş için izin alan Kaya, oğlunu hastanede gördü: "Oğlum dayanamayıp jilet yutmuş. Kendisine zarar vermiş. Boynunda, kollarında kesikler vardı. Üzerinde elbise yoktu. Samsun'da kaldığı sürece oğlumu sağ bırakmayacaklar. Allah rızası için yardım edin. Oğlumu kurtarın, yoksa ölüsü çıkacak.”

Kaya son olarak oğlunun kendisine, “Benden umudu kesin” dediğini belirtti.