Sigaraya gelen zamlar ve getirilen yasaklar alışkanlıkları değiştirdi

OECD ülkeleri içerisinde sigara tüketiminde ikinci sırada bulunan Türkiye'de, son zamların ardından her 3 kişiden 1'i daha az sigara içtiğini söyledi. Zamlar, tiryakilerin marka tercihlerini de etkiledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sigara, son zamanlarda yasaklar ve zamlarla gündemde. Tütün ve tütün ürünlerinin yaygın kullanıldığı Türkiye'de, son zamlar ve araç içerisinde sigara kullanımı yasaklayan maddeler gibi başlıklar üzerinden bir kamuoyu araştırması yapıldı.

NG Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmada , "Araç içerisinde sigara içilmesini yasaklayan kanun hakkında ne düşünüldüğü",  "Sigaraya bağlı hastalıklar ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamından çıkarılmalı mı", "Zamlar sigara içenleri nasıl etkiledi" gibi soruların yanıtı arandı.

SİGARA İÇMEYENLER ARAÇTA SİGARA YASAĞINDAN MEMNUN

9-11 Ekim 2019 tarihleri arasında, 15 yaş üzerindeki kişilerle Türkiye genelinde 2022 kişi ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, sigara içmeyenler arabada sigara içilmesini yasaklayan kanundan memnun.

Arabada sigara içilmesini yasaklayan kanunla alakalı sigara içenlerin ve içmeyenlerin düşünceleri oldukça farklı. Sigara içenlerin yüzde 45’i bu değişikliği olumsuz, yüzde 28’i ise kısmen olumlu olarak değerlendiriyor. Sigara içmeyenlerin yarısından fazlası ise arabada sigara içilmemesine tam destek veriyor.

Araştırmaya göre her 4 kişiden 1’i kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna uyulmadığını düşünüyor. Yaklaşık her 5 kişiden 3’ü ise kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna kısmen uyulduğunu düşünüyor.

AÇIK ALANDA DA SİGARADAN RAHATSIZ OLUNUYOR

Sigara içenler, çıkan yasalardan sonra çok kısıtlanmış olduklarını düşünüyorlar. Ancak araştırmanın bir diğer sonucuna göre sigara içmeyenlerin yaklaşık yarısı park, sahil şeridi, orman, hastane bahçesi vb. yerlerde sadece belirlenen alanlarda sigara içilmesi gerektiğini savunuyor. Sigara içmeyen her 5 kişiden 2’si ise bu alanlarda genel olarak sigara içilmesinden rahatsız oluyor.

SİGARA KAYNAKLI HASTALIKLARA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİNE DESTEK

Her 3 kişiden 2’si sigara kullanımı kaynaklı hastalıkların, devletin sağladığı ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında olmasını savunuyor. Bu oran sigara içmeyenlerde biraz düşüş gösterse de yarısından fazlası kapsamda olmasını destekliyor.

ZAMLARDAN SONRA HER 3 KİŞİDEN 1'İ DAHA AZ SİGARA TÜKETİYOR

OECD’nin 2018 yılı raporuna göre, Türkiye  yüzde 26,5 sigara kullanım oranıyla OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 yılı tütün mamulü istatistikleri, bir önceki yıla göre sigara satışının yüzde 12 arttığını gösteriyor.

2019 yılı içerisinde sigaraya üst üste yapılan zamların alışkanlıkları değiştirdiği araştırma sonuçlarında görülüyor. Sigara içen yaklaşık her 3 kişiden 1’i zamlar sonrası daha az sigara içtiğini belirtiyor. Zamlar sonrası sigarayı azaltanların yanı sıra daha uygun fiyatlı markalara yönelenler de dikkat çekiyor. Sigara içenlerin yüzde 47’si zamlar sonrası daha uygun markaları tercih ettiklerini belirtti. (HABER MERKEZİ)