10 Ekim anması: Failleri gizleyenler suç ortağıdır

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Garı önünde 103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın dördüncü yılında Karşıyaka Mezarlığı'nda anma düzenlendi.

Anmaya, hayatını kaybedenlerin yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Kemal Bülbül, Mehmet Rüştü Tiryaki, sivil toplum temsilcileri, emek ve meslek odaları temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada ortak basın açıklamasını 10 Ekim-Der üyesi Özgür Topçu okudu.

‘ACILARIMIZDAN OY DEVŞİRENLERİ AFFETMEYECEĞİZ’

Acılarının, öfkelerinin kardeşlerine olan hasretlerinin artarak devam ettiğini söyleyen Topçu, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan siyasi atmosfere ve yaşananlara değinerek, “Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte, ülkemizdeki şiddetin tırmandırıldığı bir dönemde bir takım karanlık güçler harekete geçti” dedi.

2015 yılında gerçekleşen bombalı saldırının yapıldığı kitlesel etkinliklerin tamamının kamu kurumları tarafından bilindiğini ve izin süreçleri tamamlanan faaliyetler olduğunu söyleyen Topçu şöyle devam etti: “Devletin ihmali olduğu ve gerekli tedbirleri almadığı aşikardır. Bu tutuma mahkeme süreçlerinde de tanıklık ettik. Devletin onca ihmali olduğu ve mahkeme tutanaklarına da yansıdığı halde hiçbir kamu görevlisinin yargı önüne çıkartılmaması manidardır. Bilinmelidir ki; insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına götürenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz."

EMEL KİTAPÇI: 23 HAZİRAN'DA CEVABIMIZI VERDİK

Eşi Ali Kitapçı'nın mezarı başında konuşan Emel Kitapçı, "23 Haziran’da birleşerek güçlerimizi bir araya getirerek bu iktidara cevabımızı verdik. Kara, yağmura soğuğa karşı her türlü zulme alışkın ailem 4. yılda burada olduğunuz için mutluyuz. Bizlerin ve yaşamını yitiren yoldaşlarımızın mücadelesi her zaman devam edecek.”

'ÖLÜMÜ KUTSAYAN TARAF OLMAYACAĞIZ'

Sonrasında yaşamını yitirenlerden Uygar Coşku’nun mezarı ziyaret edildi. Burada da Uyar Coşkun’un eşi Mehtap Sakinci Coşkun konuştu. Coşkun, “Burada akrabalarım yok sizler varsınız. Burada amacımız acılarımızla gündem olmak istemedik, mağdur aile kavramını kullansınlar istemedik. Sarp bugün buraya, kendi küçük dünyasında mücadele veriyorsa, 4 yıldır şunu göstermek istiyoruz. Biz yaşamaya, nefes almaya devam ediyoruz. Asla ölümü kutsayan tarafta olmayacağız. Bugün 103 insanı anarken, barışın önemli olduğunu vurgulamak için buradayız” diye konuştu.

Kitle son olarak katliamda yaşamını yitiren Bülent Çıldır’ın mezarını ziyaret ederek, mezarına kırmızı karanfiller bıraktı. (Kaynak: MA)