Gazete Duvar'ın 'İstanbul'da büyüdüler ama vatansızlar' haberi Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gazete Duvar'ın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği ve 3 kardeşin yıllardır Türkiye'de kimliksiz yaşadığı haberini Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, 3 kardeşe neden kimlik verilmediğini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da doğup büyüyen fakat yıllardır kimlik alamayan 3 kardeşin hikayesi Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "İlgili kanun madde 8 gereğince doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılan TC vatandaşlığı bu kardeşlere neden verilmemektedir?" diye sordu.

İSTANBUL'DA BÜYÜDÜLER AMA VATANSIZLAR

Tanrıkulu, Gazete Duvar'ın 'İstanbul'da büyüdüler ama vatansızlar' haberi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Tanrıkulu, "İstanbul’da doğup büyüyen 24 yaşındaki Gizem, 21 yaşındaki Yaren ve 18 yaşındaki Lütfiye isimli kardeşler, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun madde 8/1 ve 11. Maddede belirtilen Türk vatandaşlığına sahip olunması için gerekli tüm niteliklere sahip olmalarına rağmen, yıllar önce annelerinin Bulgaristan’dan göç etmesi ve küçük yaşta kendilerini terk edip giden babalarının ise belli olmaması gerekçe gösterilerek yıllardır vatandaşlık haklarından alıkonulmuşlardır.  Hukuki girişimlerde bulundukları Küçükçekmece 2. Asliye hukuk mahkemesinde nüfus kayıtlarının düzeltilmesi istemiyle açılan davadan gelen kimlik sahibi olunabileceğine dair karara rağmen Gizem ve Yaren’e vatansız kimlik belgesi verilmiş, Lütfiye ise reşit olmaması gerekçe gösterilerek yine kimliksiz kalmıştır. Süreç içerisinde çeşitli mağduriyetler yaşamışlar; vereme yakalanıp tedavi edilemeyince ölen abileri kimsesizler mezarlığına gömülmek istenmiştir. Sağlık hizmetlerinden yararlanamamakta ve dini nikahla evli olan Gizem resmî nikah yapamamaktadır. Sigortasız çalıştırılmakta, oy kullanamamakta, zorunlu ilk ve orta öğretim eğitimi alamamakta ve kimlikleri olmaması sebebiyle aramalarda gözaltına alınmaktadırlar."

Gizem, Yaren ve Lütfiye: İstanbul'da büyüdüler ama 'vatansız'lar!Gizem, Yaren ve Lütfiye: İstanbul'da büyüdüler ama 'vatansız'lar!

Tanrıkulu, Soylu'ya şu soruları sordu:

- İlgili kanun madde 8 gereğince doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılan TC vatandaşlığı bu kardeşlere neden verilmemektedir?

- İlgili kanun madde 11 gereğince TC vatandaşlığına başvuruya dair tüm şartları taşımalarına rağmen başvuruları neden kabul edilmemektedir?

- Kendilerine “her işlemi yapabilirsiniz” denerek verilen “vatansız kimlik kartının” kamuda ve resmi kurumlardaki birçok hakka ulaşımlarına neden herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır? (HABER MERKEZİ)