Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasına asfalt döşendi!

Galatasaray Üniversitesi (GSÜ)’nin İstanbul Boğazı'nın hemen yanında bulunan Ortaköy Kampüsü'nde taşlarla kaplı olan zemine asfalt döşendi. GSÜ Meclis adlı bir Facebook sayfasında bir öğrenci, "Yoksa orası bir otopark mı? Eğer öyleyse dünyanın en güzel manzarasına sahip otoparkı olabilir, tebrikler!" sözleriyle asfalta tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Galatasaray Üniversitesi (GSÜ)’nin Ortaköy'deki 150 yıllık tarihi binasında 2013 yılında meydana gelen yangının ardından kampüs içerisinde tadilat çalışmaları başladı. Kampüsün İstanbul Boğazı'nın kenarındaki kesme taşlarla kaplı alanına geçtiğimiz yaz aylarında asfalt döşendi. Feriye Sarayı'nın hemen kenarına döşenen asfalt, öğrencilerin tepkisine neden oldu.

'YOKSA ORASI BİR OTOPARK MI?'

Okuldaki öğrencilere bilgi verilmeden ve fikirleri alınmadan, "betonlaşmanın önünün açıldığını" belirten öğrenciler tepkilerini Facebook’taki kapalı bir grup olan "GSÜ Meclisi"de dile getirdiler. "150 yıllık tarihi bir sarayın yanına dökülen, göze hitap etmediği gibi işlevini de sorguladığımız asfaltın sebebini biz çözemedik" diyen bir öğrenci tepkisini şu sözlerle ifade etti, "Yazın sıcaktan kimsenin oturamayacağı merdivenlere, karda kışta da insanların kayıp düşmesini engellemek için nasıl bir çözüm getireceğinizi merak ediyoruz. Yoksa orası bir otopark mı? Eğer öyleyse dünyanın en güzel manzarasına sahip otoparkı olabilir, tebrikler!"

Galatasaray Üniversitesi’nin asfalt döşenmeden önceki görünümü.

'ESTETİK DEĞERDEN YOKSUN'

İsminin yayınlanmasını istemeyen Galatasaray Üniversitesi'nde öğrenim gören bir öğrenci ise dökülen asfaltı şöyle eleştirdi, "Burası tarihi önemi haiz bir mekan. Sultan Abdülaziz'in katli maalesef bu sarayda gerçekleşmiştir örneğin. Yine burası Çırağan Sarayı personelinin kaldığı bir müştemilat işlevi de görmüştür. Yani toplumsal hafızanın diri olduğu bir yerdir. Galatasaray'ın tarihi, Modern Türkiye'nin de tarihidir. Dökülen asfalt yalnızca buraya, yani Feriye sahiline değil, tarihin üzerine de dökülmüştür. Ayrıca her tür estetik değerden yoksun ve kullanışsız bu düzenleme için harcanan paranın üniversite bileşenleriyle paylaşılması gerekmektedir."

ÜNİVERSİTE GERİ DÖNÜŞ YAPMADI

Tarihi sarayın yanına asfalt dökülmesiyle ilgili Galatasaray Üniversitesi'nin Genel Sekreterliği'ne de ulaştık. Konuyla ilgili detaylı bilgisinin olmadığını söyleyen bir üniversite çalışanı iletişim bilgilerimizi alarak gerekli görüşmeleri yapıp geri dönüş yapacağını söyledi. Üniversite yönetiminden, şu saate kadar bize bilgi vermek amacıyla arayan olmadı.

ÜNİVERSİTE: ÖMRÜNÜ TAMAMLADI, DEĞİŞTİRDİK

Üniversite tarafından paylaşılan bilgi notunda 'kaldırımların ömrünün tamamlandığı, yeni asfaltın 2018 yılında değiştirildiği' belirtildi.  Açıklamada "Üniversitemizin asfalt dökülü sahil zemini yaklaşık 20 yıl kadar önce buhar kürlü prefabrik beton kilit parke taşları ile kaplanmıştır. Zaman içinde kullanım ömrünü tamamlamış olan bu zemin kaplaması 2018 yılında  sentetik reçineli doğal taş agrega kaplama ile değiştirilmiştir" denildi.