Kültürpark Platformu: Kültürpark 'üniversite yeri' değildir

Kültürpark Platformu, alınan son kararla ilgili basın açıklaması yaptı: Bugün burada verdiğimiz tepkinin nedeni, Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir üniversiteye katkı sağlaması ya da kentimizde yeni bir üniversite kurulacak olmasına değildir. Özel Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis edilen bu yerde, yürürlükteki imar planına göre 'üniversite yeri' olarak belirlenmiş bir kullanım fonksiyonu bulunmamasıdır.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- 12 Eylül tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından sunulan önergeyle, Kültürpark’ta bulunan İZFAŞ eski binası, 3 yıl süreyle İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne bedelsiz olarak tahsis edilmişti. Kültürpark Platformu, tüm İzmirlileri Kültürpark’a sahip çıkmaya çağırarak, İZFAŞ binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. ‘’Kültür Park Halkındır, Halkın Kalacaktır’’ pankartının açıldığı açıklamaya İzmirlilerin katılımı yüksek oldu.

Kültürpark’ın kamusal alan olduğuna ve farklı amaçlar için kullanılamayacağına dikkat çekilen açıklamada "Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma ve yine bir işletmenin bahçesi haline getirilmesini kabul etmiyoruz" denildi. Basın açıklamasını Kültürpark Platformu adına Cengiz Kaygusuz okudu.

İZFAŞ eski hizmet binasının, İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne 3 yıl süre ile bedelsiz tahsis edildiğini, öğrendiklerini ifade eden Kaygusuz, "Bizler, 'kentine, yaşam alanlarına ve tarihi değerlerine sahip çık' anlayışıyla bir araya gelen İzmirlileriz. Bugün burada verdiğimiz tepkinin nedeni, Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir üniversiteye katkı sağlaması ya da kentimizde yeni bir üniversite kurulacak olmasına değildir. Özel Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis edilen bu yerde, yürürlükteki imar planına göre 'üniversite yeri' olarak belirlenmiş bir kullanım fonksiyonu bulunmamasıdır" dedi.

'KÜLTÜRPARK’IN GELECEĞİ BİZLERİ KAYGILANDIRIYOR'

Kültürpark’ın farklı amaçlarla kullanılamayacağı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Kaygusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle son iki yıldır, tüm tepkilere rağmen ısrarla sermaye çevrelerine yakın kararlar almakta ve Kültürpark’ın doğasına, tarihi ve kültürel dokusuna zarar verecek bu projelerle, İzmir’in en değerli kamusal açık alanının geleceğini tehlikeye atmaktadır. Bu durum, tarihi kent merkezinin hemen yanında yer alan 90 yıllık tarihiyle korunmuş Kültürpark’ın, dolayısıyla İzmir’in geleceği açısından bizleri oldukça kaygılandırmaktadır. Kültürpark’ın 'tarihi ve doğal sit' olmasından dolayı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması gerektiği halde bugüne kadar bu plan yapılmamıştır. Her müdahalede, vurgulayarak belirttiğimiz gibi Kültürpark, İzmir’in merkezinde yer alan en büyük kamusal yeşil alanıdır, bir kent parkıdır. Bu nedenle, Kültürpark’ın özel bir işletmenin kullanımına tahsis edilmesi kabul edilemez."

'BÖYLE BİR KARARIN ALINMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR'

Alınan kararın bir an önce iptal edilmesi çağrısı yapan Kaygusuz, şöyle devam etti:

"Yoğun kent dokusu içerisinde sıkışıp kalması nedeniyle sadece ekolojik açıdan değil; kültürel ve tarihi özellikleri açısından da özenle kullanımı gereken bir alan olan Kültürpark’ın kamusal kullanımlarının geliştirilmesi, parkın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek her türlü ticari kullanımdan arındırılması gerekirken böyle bir kararın alınması ayrıca düşündürücüdür. Kaldı ki, söz konusu bina, parka yönelik, parkla birlikte kamusal işlevler kazandırabilecek bir konumdadır. Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma ve yine bir işletmenin bahçesi haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Kültürparkımızı değiştirmeyelim, dönüştürmeyelim. Sahip çıkalım, koruyalım ve geliştirelim. Çünkü Kültürpark İzmir'in merkezindeki vahadır."

Kaygusuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve bu kararı kabul eden Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine İZFAŞ eski binasının özel bir Vakıf Üniversitesine ücretsiz tahsis edilmesi konusunda şu soruları yöneltti:

1. Alelacele, halkı bilgilendirmeden verilen bu kararın “hangi gerekçe ile ve nasıl bir kamu yararı için” İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildiğini, başta Büyükşehir Belediye Başkanı’na, sonra da tüm Meclis Üyelerine soruyoruz.

2. Kültür Sanat Daire Başkanlığına bağlı Kültürpark, Kültür ve Sanat ile Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüklerinin yapılan tadilat ve yenileme çalışmaları sonrasında henüz yeni taşındıkları / taşınmaya hazırlandıkları İZFAŞ eski binasında devam eden tadilat için ne kadar para harcanmıştır?

Binaya yeni takılan yaklaşık 500 Bin TL değerindeki klimaların bedelini kim ödemiştir? Yapılan tüm masraflar için hangi tarihte ihaleye çıkılmış ve bugüne kadar toplam olarak ne ödenmiştir?

3. Halkapınar’da kiralanan ek hizmet binasına her ay 200 bin lira kira ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ta 2 müdürlük ve 1 daire başkanlığının çalışma alanı olan bu yeri, kamu yararını gözetmeksizin özel bir üniversiteye hem de bedelsiz olarak nasıl verebilmiştir? Ücretsiz olarak tahsis edilen bu binaya henüz yeni taşınmış olan Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığına bağlı 3 Müdürlük bundan böyle nerede çalışacaktır?

4. İzmirlilerin oyları ile seçilen Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri, kamusal bir alanı; yani, kimin malını, kendi malları gibi, 3 yıllığına kar amacı güden özel bir Vakıf Üniversitesi’ne tahsis etme kararı alabilmiştir? (DUVAR)