Ezidi kampı yine boşaltılıyor: Ayak basacak toprağımız kalmadı!

Diyarbakır'dan Midyat'taki mülteci kampına gönderilen Ezidiler şimdi de başka şehirlerdeki kamplara taşınacak. Tekrar taşınmak istemeyen Ezidiler ne yapacaklarını bilmiyor. Ailesiyle birlikte kampta yaşayan bir Ezidi, "Ayak basacağımız toprak kalmadı" derken daha önce Ezidilerin barınması konusunda çalışmalar yürüten bir kişi, Ezidileri tekrardan Diyarbakır'a taşımanın yollarını aradığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Midyat ilçesindeki mülteci kampı bayramdan sonra kapatılıyor. Kampta kalanlar Gaziantep, Kilis gibi mülteci kamplarına yerleştirilecek. Kampta kalan yaklaşık bin 700 Ezidi ise artık başka yerlere taşınmak istemiyor. 2014'te IŞİD'in saldırıları sonucu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait Fidanlık kampına yerleşen Ezidiler, Büyükşehir'e kayyım atandıktan sonra Midyat'taki kampa gönderilmişlerdi. Gaziantep ve Kilis'e gitmek istemeyen Ezidiler'e kamp yetkilileri tarafından, “Parası olan gidip istediği yerde yaşasın” dendiği de kampta yaşayanlar tarafından öne sürülüyor. Bir başka Ezidi ise, "Kilis, Maraş, Antep nerede bilmiyoruz bile. Yetkililer sesimizi duysun..." diyor.

'EN AZINDAN BİR YER AYARLAYANA KADAR...'

IŞİD’in Şengal’e saldırısı sonucu 2014’te yaklaşık 7 bin Ezidi Türkiye’ye sığındı fakat birçoğu zaman içerisinde Avrupa’ya gitti veya Kürdistan yönetimi bölgesine geri döndü. Geri kalanlar ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği Fidanlık Kampı’nda yaşamaya devam etti. Buraya kayyım atanınca Ezidiler Midyat'taki mülteci kampına yerleştirildi. 1 buçuk yıl sonra Ezidilere tekrar, 'Sizi buradan göndermek zorundayız' denildi.

Ailesiyle birlikte kampta yaşayan bir Ezidi, "Ayak basacak bir toprağımız" kalmadı diyerek başka bir kampa yerleşmek istemediğini söylüyor: "Diyarbakır'daki kampta çok iyi bir hayatımız vardı. Yerli halkla akraba gibi yaşıyorduk. Bir gün hiçbir şeyden haberimiz yokken bizi Midyat'a gönderdiler. Buraya da tam alışmışken yine, 'Ankara'dan emir geldi. Bu kamp boşaltılacak. Parası olan varsa gidip istediği yerde yaşasın' dediler. Diyarbakır'da bir kamp kursunlar. Bizi oraya sürekli göndersinler. Artık sürgün hayatı yaşatmasınlar. En azından bir yer ayarlayana kadar bizi başka yere göndermesinler. Buraları tanımıyoruz. Kilis, Maraş, Antep nerede bilmiyoruz bile. Yetkililer sesimizi duysun..."

'KONUŞMAYA BİLE KORKUYORUM'

Kampta kalan bir başka Ezidi ise kampta kalan bütün Ezidilerin tedirgin olduğunu ve ne yapacaklarını bilmediklerini söylüyor. "Buradan ayrılmak istiyor musun?" sorusuna söz konusu kişi, "Daha fazla konuşmak istemiyorum. Birkaç belgem var. Onları halledebilirsem hiçbir kampa gitmeyeceğim. Şu an konuşmaya bile korkuyorum" diyor.

'EĞER BAŞARABİLİRSEK...'

Midyat’ta yaklaşık bin 700 Ezidi’nin kaldığı tahmin ediliyor. Fidanlık kampındayken Ezidilerin birçok sorunu ile ilgilenen ancak adını vermek istemeyen bir kişi ise, yaklaşık 300 Ezidi'nin kendileriyle iletişim kurduklarını söyleyerek, "Midyat kampında yaşayan Ezidiler tekrar Diyarbakır'a dönmek istiyor. 'Parası olan gitsin kendinize yer baksın' diyorlar. Zaten kendilerine bakacak parası olanların o kampta ne işleri var? Elimizden geleni yapıyoruz. Eğer başarabilirsek kendilerini tekrardan Diyarbakır'a getireceğiz" dedi.