İdil'de muhtarlardan ortak karar: Damattan makul takı isteyin

Şırnak'ın İdil ilçesinde, 4 mahalle muhtarı, damat tarafından istenecek takılar için "makul sınır" belirledi. Muhtarı Hidayet Sakçak, "Süt hakkı, kapı ardı parası gibi adetler de eklenince gençler, belini doğrultamıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'in İdil ilçesinde mahalle muhtarları, evlenecek çiftleri ekonomik açıdan zorlayan takı ve para talebinin "makul düzeye çekilmesi" için ortak karar aldı. Muhtarlar, damat tarafından 2 çift burma bilezik, 1,5 metrelik zincir, 1 çift küpe, 2 yüzük, gelin için 100 liralık 'bel bağlama' parası talep edebileceklerini belirtti. Gelinin kız kardeşi için "kapı ardı parası" istenmemesi talep edildi.

İdil'in Turgut Özal, Yukarı, Atakent ve Yeni mahallelerinin muhtarları, yükselen altın fiyatları nedeniyle evlenecek çiftlerin ekonomik yönden zor durumda kalmaması için, takıların ve verilen paraların makul düzeyde olmasına yönelik ortak karar aldı.

4 muhtarın imza attığı metinde, altın fiyatlarının yükseldiği ve evlenecek kişilerin borçlandığı belirtilerek, "Gençlerimizin evlenebilmesi için Şırnak genelinde şu altınların istenmesi vicdanen yeterlidir: 2 çift 30 gramlık burma bilezik, 1,5 metrelik 60 gramlık zincir, 1 çift küpe, 2 yüzük, gelin için 100 liralık 'bel bağlama' parası" denildi.

Açıklamada, gelinin kız kardeşi için "kapı ardı parası" istenmemesi de talep edildi. Muhtarlar, ilçe müftülüğüne de gönderdikleri kararın Şırnak genelinde uygulanmasını istedi.

'GENÇLER BELİNİ DOĞRULTAMIYOR'

Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Hidayet Sakçak, altın fiyatlarının yüksek olması nedeniyle evlenmek isteyenlerin sıkıntı çektiğini söyledi. Sakçak, "Ayrıca 'süt hakkı', 'kapı arkası' gibi adetler de eklenince gençler, belini doğrultamıyor. Biz de muhtar arkadaşlarla böyle bir tavsiye kararı aldık. Camide de dile getirdik, halka da anlattık" dedi.

'GENÇLER ARALARINDA VE AİLELERİYLE SORUN YAŞIYOR'

Başlık parası olarak 100 bin liraya kadar talepte bulunulduğunu belirten Sakçak, "Beyaz eşya, mobilya da 40-50 bin lira. Gençler artık evlenemiyor. Gençlerin hem kendi aralarında hem de aileleriyle aralarında sorunlara neden oluyor" diye konuştu.

Kararı ilçe müftüsü ve din görevlilerinin de desteklediğini dile getiren Sakçak, "Geçen cuma bu konuyla ilgili camilerde imamlarımız, hutbe de okudu. Dinimizin bu tür şeylerde kolaylaştırıcı olduğunu ifade ettiler. Bu tavsiye kararımıza halkımızın uymasını temenni ediyoruz. Bölge insanı geleneklere çok bağlı; ama başlık parası ve yüksek miktarda takı istenmesi gençlerimizi ve ailelerini zorluyor. Tavsiye kararımızın etkili olacağını umuyoruz" diye konuştu. (ŞIRNAK/DHA)