Sincap Karamel'e protez kol

Batman'dan yaralı halde İstanbul'a getirilen sincap Karamel nisan ayında protez kollarına kavuşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman'da sıkıştığı kapanda ağır yaralanan sincap Karamel’in protezleri, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ortopedik Protez ve Ortez programı laboratuvarı tarafından yapılıyor. Karamel nisanda protez kollarına kavuşacak. Sincap Karamel’e bu hafta sonuna kadar, hazırlanacak ilk geçici protez takılacak. Bu proteze Karamel’in tepkisi ve uyumu gözlenecek, ardından da sürekli kullanacağı asıl proteze son şekli verilecek.

Batman’da yabani hayvanlar için kurulan kapana sıkışarak ağır yaralanan Karamel isimli sincap, hayvansever Tayfun Demir’in yardımı ile tedavi ettirildi. Kollarında ciddi hasar oluşan Karamel zorlu iki ameliyatın ardından hayata tutunurken, kolları kesilmek zorunda kaldı. Sincap Karamel’in durumunu öğrenen İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri Karamel’e protez kol için ilk kontrollerini gerçekleştirdi.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri Usta Öğretici Mustafa Gültekin, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tolgay Şatana ve Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Eylem Küçük’ten oluşan ekip Sincap Karamel’in ilk ölçüsünü aldı.

Türkiye’de sincapların görüldüğü yerde öldürüldüğünü söyleyen Tayfun Demir, “Karamel birilerinin ormana kurduğu kapan yüzünden diğer sincaplar gibi daldan dala atlamak yerine ne yazık ki küçücük kutuda yaşama savaşı veriyor. Maalesef ülkemizde yıllardan beri yasak olmasına rağmen sincaplar, ormanlarda yakalanmakta ya da toplanarak satılmakta, bu süreçte istiflendikleri yerde hayatlarını kaybetmektedirler. Tüm bu süreci atlatsalar dahi ev ortamları onlar için uygun değildir. Artık birilerinin buna dur demesi gerekiyor” dedi.

(İSTANBUL-DHA)

Yaralı sincabın İstanbul yolculuğuYaralı sincabın İstanbul yolculuğu