Pendik'te alkol satana '22.00'de kapat' tebligatına tepki

Pendik'te saat 22.00'den sonra alkol satması yasak olan işletmelerin tamamen kapatması kararı tartışma yarattı. Zabıtanın bu saatten sonra açık olan tekel bayilerine ceza kesmeye başladıkları belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti’li Pendik Belediyesi'nin alkol satışı yapan mekânların ve tekel bayilerinin 22.00’den sonra tamamen kapatılması esnafa gönderdiği tebligata tepki geldi. Tekel bayilerinin açılış saatini 07.00, kapanış saatini 22.00 olarak belirleyen karar, esnafı zor durumda bıraktı. Bu kararla 22.00’den sonra alkol satması yasak olan tekel bayilerinin bu saatten sonra su, sigara, dondurma gibi ürünleri satması da mümkün olmayacak. Ancak 22.00’de dükkânlarını kapatmak zorunda kalan esnaf maddi kayba uğrarken yurttaş da ihtiyaçlarını alamadığı için zor durumda kaldı.

'ZABITA CEZA KESMEYE BAŞLADI'

Birgün gazetesinden Mustafa Kömüş'e konuşan tekel bayi işletmecisi Hüseyin Demirtaş, zabıtaların dükkânlara ceza kesmeye başladığını belirterek, “Zabıtalarla birkaç kez tartışma yaşadık. Hatta bir keresinde Kartal’da böyle bir uygulama olmadığını söyledim, o da bana 'dükkânımı kapatıp oraya gitmemi' söyledi. Tekel esnafını tamamen yok etmeye çalışıyorlar. Bize normal davranmıyorlar” diye konuştu.

'HENÜZ RESTORANLARA GİTMİYORLAR'

Belediye başkanı ile görüşmeye gittiklerini de aktaran Demirtaş, “Başkan bizim yüzümüze bakmıyor. Bize ‘Muhatabınız ben değilim, gidin zabıta müdürüyle konuşun’ dedi. Birçok arkadaşımız tehdit edildi zabıta tarafından. Uğradığımız zararın da haddi hesabı yok. Ruhsatımızda dükkânımızın 01.00’e kadar açık olabileceğine dair ibare var. Ama 22.00’de kapatmamız isteniyor. Zaten uzun süredir para kazanamıyoruz, bir de bunlar olunca iyice zora girdik” dedi. Demirtaş şöyle devam etti: “Yaptırım sadece tekel bayilerine uygulanıyor. Henüz ceza alan restoran görmedim. Hâlbuki oralara da gitti tebligat. Bu duruma alkol kullanan da kullanmayan da tepkili. Çünkü ben sadece alkol satmıyorum, başka şeyler de satıyorum. Dolayısıyla bütün müşteriler karar tepki gösteriyor.”

Ne olmuştu?

Pendik Belediye Meclisi'nin tekel bayilerinin açılış saatini 07.00, kapanış saatini 22.00 olarak belirleyen kararına karşı esnaf iptal idare mahkemesine başvurdu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdare Dava Dairesi de eylül ayında aldığı karar ile işyeri kapanış belirleme yetkisinin belediye meclisinde değil encümende olduğu belirterek uygulamanın yürütmesini durdurdu. Konu mahkemeye yansıyınca Pendik Belediyesi Encümeni'nden gereken karar çıkartıldı. Kararda bu kez tüm işletmelerin çalışma saatleri 07.00-22.00 olarak belirlendi. Bu saatlerin dışında çalışmak isteyen tüm işletmelerin “gece çalışma izin belgesi” alması kararlaştırıldı. Ve tekel bayilerinin dışında ilçedeki tüm alkollü restoranlara geçtiğimiz haftalarda zabıta giderek tebligat yaptı. Şimdi restoranlar 22.00'dan sonra çalışma izin belgesi olmasına karşın yeniden izin belgesi almak için belediyeye başvuruyor.

Etiketler ceza Pendik alkol