Valilik: İhlal yok ama memurun uyarılması gerekli!

Tekirdağ Valiliği cezaevinde kötü muamele gördüğünü iddia eden Sercan Zorba ve Mehmet Balaban adlı hükümlülerin başvurusuna, “İnsan hakları ihlaline rastlanmadı ancak adı geçen görevlinin uyarılması gerektiğine kanaat varıldı...” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tekirdağ 2 'nolu T Tipi Cezaevi'nde bulunan Sercan Zorba ve Mehmet Balaban adlı hükümlüler işkenceye maruz kaldığını, yan koğuşta bulunan bir tutukluyu darp edilirken gördüklerini ve Ö. adındaki infaz korumu memuru tarafından sürekli kötü muamele gördüğünü belirterek, cezaevi yönetimine birkaç kez dilekçe yazdı. Zorba, dilekçelerine cevap verilmediği için durumu Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği aracılığıyla Tekirdağ Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na iletti. Valilik ise, darp iddiasına ilişkin Zorba'nın darp raporunun olmadığını, hak ihlali yaşanacak bir bulguya ulaşılmadığını fakat görüşmeler sonucunda ismi geçen infaz korumu memurunun 'uyarılması' gerektiği kanaatine varıldığını bildirdi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ: ŞİDDET YOK

Bu iddialar üzerine izleme heyetinden 3 kişi  Başsavcılıktan izin alarak Zorba ve cezaevi müdürü Sinan Aydın ile görüştü. Cezaevi müdürü, izleme heyetine, “Söz konusu hükümlülerin ihtiyaç durumuna göre gün içinde belirli aralıklarla hükümlülerden dilekçe alındığı ve istedikleri zaman uygun koşullar altında her hükümlünün dilekçe verebildiğini ayrıca fiziksel şiddete maruz kalmadıklarını” söyledi. Bunun üzerine heyet, “Kötü muamele ve dilekçelerin işleme alınmaması” konusunu Tekirdağ Valiliği'ne sordu.

VALİLİK: DARP RAPORU YOK AMA...

Balaban ve Zorba'nın daha önce birçok kez darp edildiklerini fakat darp raporunu bir türlü almadıklarını belirten heyete Tekirdağ Vali Yardımcısı Lütfullah Gürsoy yazılı yanıt verdi. Yazıda darp iddiasına ilişkin herhangi bir raporun olmamasının nedeni 'Darp yok' denilerek açıklanırken Ö. ismindeki ceza infaz kurumu memuru için,“Hak ihlali yok ama memurun uyarılması kanaatine varıldı” denildi: “Kurum müdürü ile yapılan görüşmede dilekçelerin zaman sıralamasının ve dilekçe verilen konunun aciliyetine göre ayrıştırıldığından hükümlünün bahsettiği gibi işleme alınmamasının söz konusu olmadığı, yapılan gözlem sonucunda insan hakları ihlaline rastlanmadığı ancak adı geçen ceza infaz kurum görevlisinin uyarılması gerektiği kanaatine varılmış.”