Mülteci kamplarına jandarma müdahalesi

Suriyeli mültecilerin İzmir Torbalı'daki çadırlarına jandarma müdahale ediyor. Mültecilerden İzmir oturumu olamayanların şehir dışına çıkarılacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’in Torbalı ve Bayındır ilçelerinde çadırlarda yaşayan mülteciler 8 Şubat’tan itibaren Kaymakamlık kararları doğrultusunda jandarma müdahalesi ile ilçelerden çıkarılıyor, çadır alanları boşaltılıyor.

Suriye’deki çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk eden binlerce mülteci, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için İzmir kırsalında kendi imkanlarıyla kurdukları çadır kamplarda mevsimlik tarım işçisi olarak yaşam mücadelesi veriyordu. 8 Şubat tarihinden itibaren jandarma tarafından gerekçe belirtilmeden pek çok çadır alanı boşaltılmaya başlandı. Bazı çadır alanlarına da pazartesi gününe kadar boşaltmaları için süre verildi. İkameti İzmir'de olmayan mültecilerin şehirden çıkarılacağı, diğerlerininse çadırda kalmasına izin verilmeyeceği ve ev kiralamaları gerektiği söylendi. Ancak, barınma, beslenme, korunma, sağlık gibi temel insan haklarından mahrum, günlük yaklaşık 50 TL gelirleri olan ve kamp alanları için dayıbaşlarına 250-300 TL kira ödediği bilinen mültecilerin bin liralara varan ev kiralarını ödeme imkanı bulunmuyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında da hasat zamanı başlamadan hemen önce iki bine yakın mültecinin yaşadığı çadır alanları kaymakamlık tarafından boşaltılmıştı. Bu müdahale sonrasında mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için çadır alanlarını bir merkeze taşımayı planladığı belirtiliyordu.

multeci1