Kapatılan kanala dava açıldı

Kapatılan kanal Hayatın Sesi'ne davası açıldı. İddianamede 'Terör örgütü propagandası' yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL kapsamında 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’na “Terör örgütü propagandası” yaptığı iddiası ile dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilen iddianameye göre gerekçe ise daha önce kapatmaya gerekçe olarak sunulan çeşitli tarihlerde yayınlanan haberler.

Evrensel'den Meltem Akyol'un haberine göre, yaşanan bombalı saldırı haberlerine ilişkin canlı yayınların, görüntülerin ve son dakika bilgilerinin suç sayıldığı iddianamenin, son RTÜK yasaklarıyla adı anılan talimatname ile aynı döneme denk gelmesi de dikkat çekti.

Hazırlanan iddianamede Ankara katliamına ilişkin yayın yasağı kararı olduğu hatırlatılarak, kanalın yasağa rağmen gün boyu yayın yaptığı vurgusuna yer verildi. “Terör örgütü propagandası” yapıldığını savunan iddianamede gerekçeler ise şöyle sıralandı: “Yaralı bir kişinin bez afiş yardımıyla taşınması, insanlar halay çekerken arkalarında gerçekleşen patlama anı, patlama sonrası panik halinde kaçışan insanların görüntülerinin verilmesi”. İddianameye göre Hayatın Sesi Televizyonu “yaşanan panik ve kargaşa ortamını bütün çıplaklığıyla ekrana taşıyarak” terör örgütünün amacına hizmet etmekle suçlanıyor.

Televizyona yöneltilen bir başka suçlama ise Ankara Güven Park’ta 13 Mart 2016’da yaşanan TAK saldırısı sonrası yapılan 3G özel yayını. 35 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin yapılan yayında da “örgüt propagandası” yapıldığını iddia edildi. İddianameye göre yayında hayatını kaybedenlerin yakınlarının isyanlarını verilmesi ve saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanması da suç sayıldı. İddianamede Hayatın Sesi “terörün tuzağına düşmek suretiyle terör örgütü propagandası” yapmakla suçlanıyor.

IŞİD’İN TAKSİM SALDIRISI DA İDDİANAMEDE YER ALDI

Kanala yöneltilen suçlamalardan biri de 19 Mart’ta 2016’da Taksim’de meydana gelen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin yaralandığı IŞİD saldırısı sonrası yapılan yayın. İddianamede IŞİD saldırısı sonrası “alınan görüntülerin hiçbir editoryal denetime tabi tutulamadan ekrana yansıtıldığı, bu görüntülerde yaralıların sağlık görevlileri tarafından hastaneye götürülüşünün canlı olarak ekrana getirildiği, bu görüntülerde yaralıların görüntüleri ile beraber inleme seslerinin de izletildiği, olay yerindeki kameraların patlama anına dair çekmiş olduğu görüntülerin ekranlara getirildiği, yayın yasağı konulmasına karşılık patlama olan yerden canlı görüntülerin ekrana getirildiği” belirtilerek kanal “örgüt propagandası” yapmakla suçlanıyor!

Öte yadan iddianameye Cizre’de sokağa çıkma yasağı sonrası bölgeden yapılan röportajlardan oluşan bir özel haberde girdi.