Tarihi İller Bankası binası harabeye döndü

Yıkımı gündeme gelen tarihi İller Bankası binasına mimarlar sahip çıktı. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Elimizdeki bir zenginlik nasıl talan edilir, hukuk nasıl devre dışı bırakılır, bu bina üzerinden görüyoruz” dedi. Yeni binasına taşınan İller Bankası'nın ise aylık 400 bin lira kira ödediği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’nın önemli tarihi yapıları arasında bulunan Ulus’taki İller Bankası Genel Müdürlüğü binası, kurumun aldığı kararla 4 ay önce boşaltıldı. 1980 yılında ‘Kültür Varlığı’ olarak tescil edilen yapının içerisindeki birçok yer tahrip edildi. Tescil belgesinin iptali gündeme gelen binanın yıkım tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tarihi İller Bankası binasının durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Cumhuriyet dönemi yapıları arasında gösterilen İller Bankası binasının boşaltılmasının ardından tahrip edildiğini söyleyen Candan “Elimizdeki bir zenginlik nasıl talan edilir, nasıl yok edilir, bir hukuk nasıl devre dışı bırakılır, nasıl bir adaletsizlik süreci yaşanır bu bina üzerinden görüyoruz” dedi.

'HERKESİN SORUMLULUĞUNDA'

Kısa bir süre önce restorasyonu tamamlanan binanın, yanındaki camii inşaatının ardından boşaltıldığına dikkat çeken Candan şunları söyledi:

“İller Bankası şu anda 400 bin lira kira ödüyor. Bu binayı bırakıp kiraya çıktılar dört ay önce. Aylık 400 bin lira kira ödeyerek bu ülkeye zarar veriyor. Bu bir tarihi eserdir. Bu tarihi eserin tahrip edilmesinin sorumluları bugün bizi yönetenler. Cumhurbaşkanından bakanına, milletvekillerinden koruma kurulu üyelerine kadar hepsi sorumlu. Çünkü bu bir kamu malı. Bu kamu malını korumak sadece mimarlar odasının sorumluluğunda değil. Bu kamu malını korumak yönetimde olan herkesin sorumluluğundadır.”

iller2

'BİR ÜLKENİN ÇİVİSİ NASIL SÖKÜLÜR?'

Tarihi binanın tahrip edilmesi üzerine hukuk yoluyla itirazlarını yaptıklarını fakat sonuç alamadıklarını belirten Candan “Bugün anlattığımız hikâye sadece İller Bankası hikâyesi değil. Aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl içerisinin boşaltıldığının, adaletin nasıl gerçekten siyasallaştığının ve nasıl bir kurumun ya da insanın çaresizlik içerisinde kaldığının göstergesidir“ dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan (solda), tarihi binanın yağmalandığını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan (solda), tarihi binanın tahrip edildiğini belirterek, sökülen bir parçayı basın mensuplarına gösterdi..

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Hukuk mücadelesine devam ederek bu binanın ideolojik çıkarlara kurban edilmemesi için çabalayacaklarını belirten Candan, “Tespit raporunun mahkemeye ulaşmasıyla bu süreçte en yukarıdan aşağıya payı olanlara kamu malına zarar vermekten suç duyurusunda bulunuyoruz. Bütün bu görevlilerle ilgili görevini kötüye kullanmaktan bir daha suç duyurusunda bulunuyoruz. Umarım adil yargı bu feryadı duyar ve gereğini yapar” çağrısında bulundu.

(DUVAR)