Sur'daki 9 okulda ders zili çalmayacak

Ancak Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki dokuz okulda 19 Eylül günü ders zili çalmayacak. Bu okullar giriş çıkışların yasak olduğu, yıkımın devam ettiği Sur’un altı mahallesinde yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected]

DİYARBAKIR - Kanun Hükmünde Kararname 28 bin memur görevinden ihraç edildi. Bunlar arasında öğretmenler önemli bir yer tutuyor. Son kararnameyle Diyarbakır’da 361 öğretmen görevden alındı.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle geçen yıl eğitim öğretim neredeyse hiç yapılmamış, yüzlerce öğrenci mağdur olmuştu.

Geçen yılın travmasını atlatamayan Diyarbakır’da 361 öğretmenin görevden alınması, 2016-2017 eğitim öğretim yılını nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtını aramak üzre Diyarbakır Eğitim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) kapısını çaldık. Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Abbas Şahin ile, çatışmaların yoğun yaşandığı Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesini de konuştuk.

'ÖĞRENCİLER İLE POLİS AYNI MEKANI PAYLAŞTI'

Abbas Şahin, 2 Aralık 2015’te başlayan ve 103 gün süren yasak ve çatışmalar nedeniyle Diyarbakır’ın Sur ilçesinde eğitimin yapılmadığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Sur ilçesinin yasaklı altı mahallesindeki dokuz okulunda hiç eğitim yapılmadı. Cumhuriyet İlköğretim Okulu tamamen yıkıldı. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı mahallelerdeki okullarda öğrenciler polis ve askerlerle okulu paylaşmak zorunda kaldı. Okul bahçelerinde beton bloklarla mevziler hazırlandı. Okullar gece karakol görevi gördü. Bu koşullarda okula giden öğrencilerin sağlıklı bir eğitim aldığını düşünmek mümkün değil.”

'DUVARIN ALTINDA KALAN İKİ ÖĞRENCİ ÖLDÜ'

Şahin, çatışmalar sürerken velilerin çocuklarını okula göndermek istemediğini ifade ederek, şu örneği verdi:

“Turgut Özal İlköğretim Okulu’nda polisler için mevzi görevi görecek beton bloklar yerleştirilirken vinç okul bahçesinin duvarına çarpıyor, duvar yıkılıyor ve yıkılan duvarın altında kalan iki öğrenci hayatını kaybediyor. Ne Vali ne İl Milli Eğitim Müdürü, kimse konuyla ilgilenmedi ve laf olsun diye başlatılan soruşturma da bir sonuç vermedi. Bu koşullarda kim çocuğunu okula göndermek ister ki?”

abbas sahin Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Abbas Şahin

7 BİN 450 ÖĞRENCİ NE OLACAK?

Geçen eğitim öğretim yılında sokağa çıkma yasağından 7 bin 450 öğrencinin etkilendiği bilgisini de veren Şahin, önümüzdeki eğitim öğretim yılının da sancılı geçeceğini belirtti. Şahin, şöyle dedi:

“Sur’daki altı mahallede yasak hala devam ediyor. O mahallelerde oturan çocuklar, başka mahallelere, başka şehirlere göç etmek zorunda kaldılar. Bunların çoğu bir yılı kaybettiler ve savaş ile göç travması yaşadılar. Uyum sorunu yaşıyorlar gittikleri yerde. Bu öğretim yılında bu sorunun üstesinden gelebilecekler mi? Çatışmalardan olumsuz etkilendiğini tespit ettiğimiz 7 bin 450 öğrenci bu yıl ne yapacak? Şimdiye kadar ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuyla ilgili ciddiye alınacak bir çalışma yürüttüğüne tanık olmadık. Eğitim-Sen olarak bu konuda çalışmalar yürüteceğiz elbette. Çünkü tamamı yoksul bu çocukların desteğe ihtiyacı olacak.”

'GÖREVDEN ALMALAR KAOS YARATACAK'

Son çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile Diyarbakır’da çalışan 361 öğretmenin görevden alındığını söyleyen Abbas Şahin, görevden almaların eğitim öğretimi olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti. Şahin, yeni eğitim yılıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Türkiye’de eğitimin zaten pek çok sorunu var. Sokağa çıkma yasakları, çatışmalar ve kentlerin ağır tahribata uğraması nedeniyle bölgedeki okulları zor bir yılın beklediğini söylemek mümkün. Öğretmenlerin FETÖ/PDY operasyonlarıyla görevden ihraç edilmesi eğitimin iyice aksamasına neden olacak. Sadece Diyarbakır’da 361 öğretmen görevden alındı. Bu bir kaosa neden olacaktır, çünkü bunların yerini doldurmak hiç de kolay olmayacaktır.”

'OPERASYONLAR CADI AVINA DÖNÜŞTÜ'

Görevden alınanlar arasında beş üyelerinin de bulunduğunu hatırlatan Abbas Şahin, “Operasyonlar bir cadı avına dönüştü. Öğretmenlerin hepsi, sıra ne zaman bize gelecek, tedirginliğini yaşıyor. İşten atılırım endişesi yaşayan öğretmen ne kadar verimli olabilir, bunu ayrıca düşünmek gerekiyor” dedi.