Cerattepe için hazırlanan bilirkişi raporu mahkemede

Cerattepe'de yapılması planlanan madene verilen ÇED raporunun iptali için açılan davada hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artvin'de bulunan Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde yapılmak istenen maden için verilen, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu raporunun iptali için açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, mahkemeye ulaştı. 700'den fazla kişi ve kurumun başvurduğu dava, en geniş kapsamlı çevre davalarından biri haline geldi.

DHA'dan Muhammet Kaçar ve Adem Güngör'ün haberine göre, ÇED Olumlu kararının iptali için açılan davada hazırlanan bilirkişi raporu Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı. Raporda yıllık 500 bin ton çıkarılması öngörülen cevherin, kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararın azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyalan riskinin ortadan kalkacağı savunuldu.

Daha önce Cerattepe'de yapılacak madencilik faaliyetleri için aldığı ÇED Olumlu raporu iptal edilen şirkete, 2 Haziran 2015'de tekrar olumlu rapor verildi. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde, 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'de Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava kapsamında 14 Mart'ta Cerattepe'ye giden bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu.

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof.Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Mehmet Salim Öncel’in yer aldığı heyetin hazırladığı bilirkişi keşif raporu Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı.

3 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Bilirkişi keşif raporunda, açık galeri madenciliği yerine kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılacak cevherin kapalı kabinli teleferik sistemi ile taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşü yer aldı. ÇED raporunda, toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini değerlendiren bilirkişi heyeti, teleferik hattının kurulması ve maden ağzından teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde oluşacağına işaret etti.

Heyelan olacabileceği iddialarını da değerlendiren bilirkişi heyeti, ara katlı üretim yöntemi kullanılır ve üretim ile eş zamanlı olarak dolgu faaliyeti yapılırsa, kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceği savunuldu.

"ARTVİN HALKININ KARARI KESİN"

Raporu ayrıntılı olarak değerlendireceklerini söyleyen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, "Bu kadar gecikmesini endişeyle bekliyorduk. 'Ya Artvin ya Maden’ diyen son ÇED raporunu bir genelgeyle yok saydılar. Bu zaten başlı başına bir hukuksuzluktur. Raporu ayrıntılı ele alalım, ardından itirazlarımızı yapacağız. Artvin halkının kararı kesindir. Bu yaşamsal bir meseledir. Bilim insanlarının yıllarca verdiği raporlar ve Artvin halkının bildiği gerçekler çöpe atılamaz” dedi.

Etiketler Artvin Cerattepe maden