Akdağ: Doğum kontrolü tarihe karıştı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş, hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayışın içinde olamaz” çıkışıyla ilgili soruları yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum kontrolüne ilişkin sözlerine “Doğru kavramlara işaret ediyor” diyerek destek verdi.

Erdoğan, 30 Mayıs'ta oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) 20’nci kuruluş yıl dönümünde doğum kontrolüne ilişkin eleştirilerde bulunarak “Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş, hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayışın içinde olamaz. Rabbim ne diyorsa, sevgili peygamberimiz ne diyorsa biz o yolda gideceğiz” demişti.

TTB'YE ELEŞTİRİ:  ANCAK CEHALET SÖYLETİR

NTV yayınında Erdoğan’ın sözlerine ilişkin soruyu “Doğru kavramlara işaret ediyor” diyerek yanıtlayar Akdağ şöyle devam etti:

“Nüfus planlaması ya da doğum kontrolü lafı artık tarihe karışmış laflardır. TTB’den (Türk tabipler Birliği) bazı başkanların açıklamalarını okudum, hayretler içinde kaldım. Ancak cehalet söyletir bunu insana. Onlar hala nüfus planlaması, doğum kontrolü ayakta durması gerektiğine işaret eden açıklamalar yapıyor. Bunlar devletlerin toplum üzerine nüfus etmek istediği yıllardan kalma tanımlar.”

'AİLE PLANLAMASI DEĞİL ÜREME SAĞLIĞI'

Nüfusu 1.3 milyarı aşan Çin’de ikinci çocuğa kanunen izin verilmediğini hatırlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizim toplumuza uygundur. Türk toplumunun da hızlı yaşlanma riski var. Doğumu teşvik eden bir kişiyim. Buna aileler karar verir. Zorla kimseye ‘Sen çocuk doğurma’ ya da ‘Sen çocuk doğur’ denmemelidir. Aileler karar verir, bunun adına aile planlamasıdır. Aile planlaması da demiyoruz, bunun adına üreme sağlığı diyoruz.”

‘Zorunluluk yoksa sezaryen akla ziyan bir iş’

Akdağ, ‘nüfüs planlaması’ ya da ‘doğum kontrolü’ ifadelerini kullananların “cehaletlerini konuşturduklarını" da savundu.

'SEZARYENE ENGEL OLACAĞIM'

Sezaryen konusuna da değinen Akdağ, “Zorunluluk yoksa akla ziyan bir iş. Sezaryen doğum hakkında toplumda entelektüel bir faaliyet kanısı oluştu. Gücüm yettiği ölçüde buna engel olacağıım" dedi.

Başkanlık sistemi’yle ilgili de konuşan Akdağ  “Başkanlık olursa sağlık hizmetleri daha iyi olur. İstikrar ve hızlı hareket etmek sağlık reformlarının iki önemli parametresidir” görüşünü savundu.

Akdağ, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında sağlık bakanı olarak göreve başlamış, 2013 yılında koltuğunu Mehmet Müezzinoğlu’na devretmişti. Uzun süre gözlerden uzak kalan Akdağ, Binali Yıldırım hükümetinde yeniden Sağlık Bakanlığı'na döndü.