Türkiye-Yunanistan sınırında yangın: Koruma altındaki orman risk altında

Yunanistan basını Türkiye-Yunanistan kara sınırına yakın bir noktada büyük bir orman yangınının çıktığını, yangının bölgedeki bir ormanı tehdit ettiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan basınına göre Meriç’e yakın bir noktadaki yangına müdahale için günün ilk ışıklarıyla birlikte yangın söndürme ekipleri takviye edildi. Bu arada Mora Yarımadası’nda da orman yangınları söz konusu. Bu noktadan son saatlerde gelen haberler yangınların göreceli olarak daha iç açıcı bir görüntü arz ettiğini gösteriyor. 

‘Efimerida ton Sintakton’ Meriç’e yakın bir bölgede bulunan Lyra Soufli barajı bölgesindeki zorlu yangın cephesini kontrol altına almak için takviye itfaiye güçleri tarafından büyük bir mücadele verildiği haberini geçiyor.

Gazeteye göre günün ilk ışıklarıyla birlikte bölgede hava araçları yeniden operasyona başlarken, dokuz kara ekibiyle birlikte 291 itfaiyeci bölgede bulunuyor.

Çarşamba günü Evros-Meriç bölgesindeki Lavaras'ta, Palagia’da, Dedeağaç'taki havaalanının güneyinde ve Dimetoka'nın İsaakio köyünde dört yangın patlak vermişti.

KORUMA ALTINDAKİ ORMAN RİSKTE

Meriç’teki geçen gece için Yunanistanlı basın emekçileri ‘kâbus’ tanımlamasını kullanıyor. Gazetecilerin bölgeden aktardığı son bilgilere yangın çok zayıf rüzgârlar nedeniyle daha büyük boyutlara ulaşmamış olmasa da, Dadia Milli Parkı'nın olgun ve sık çam ormanının bir kısmı alevlere teslim oldu ve bu gelişme yangını söndürme çabasını büyük oranda zorlaştırdı.

Yunanistan'daki en büyük "Natura 2000" alanı olan Dadia Ormanı Milli Parkı, ulusal, Avrupa ve uluslararası düzeyde en önemli korunan alanlardan biri. Bölge Yunanistan'da koruma altına alınan ilk alanlardan biri. Balkan Yarımadası, Avrupa ve Asya'nın birçok flora ve fauna türü bu ormanda yaşıyor ve gelişiyor.

İLİA'DA DA YANGIN PATLAK VERDİ 

Yunanistan medyası geçtiğimiz yıllarda da büyük orman yangınlarının yaşandığı İlia bölgesinde yeni bir yangının patlak verdiği bilgisini de geçiyor. 

Yunanistan İtfaiye Teşkilatına göre, dün öğleden sonra İlia'nın Tragano ve Varda bölgelerindeki ormanlık alanlarda çıkan yangınların aktif bir cephesi bulunmamakta ve kontrol altına alınmış durumda. Agnanta bölgesindeki yangında ise durum daha iyi.

İtfaiye Teşkilatına göre, Pinios Belediyesi'nin Tragano bölgesinde yangını tamamen kontrol altına almak ve yanan alanda olası yeniden alevlenmelerle doğrudan müdahale için halen 38 itfaiyeci, bir kara ekibi ve 14 araç çalışmalar yürütüyor.

Andravida - Kyllini Belediyesi'ne bağlı Varda bölgesinde 13 araçla 32 itfaiye eri yangını tamamen söndürmek ve yeniden alevlenmesini önlemek için çalışıyor.

Elis Belediyesi'nin Agnanta bölgesinde faaliyet göstermeye devam eden güçlü itfaiye güçleri 115 itfaiyeci, dört kara timi ve 36 araçtan oluşuyor.

HAVA UNSURLARI HAZIR BEKLETİLİYOR

Yunanistan İtfaiyesi’ne göre, ihtiyaç duyulması halinde her üç yangında da hava araçlarını kullanmaya hazır durumda bekletiliyor.

Hafta başlarında Atina’nın kuzey kesimlerindeki Penteli’de büyük orman yangını patlak vermiş ve alevler kısa süre zarfı içerisinde büyük bir gölgeyi etkilemişti.