'Türkiye yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurdu'

AB yetkilisi, 'Ankara'nın yaptırım kapsamına giren malların Rusya'ya geçişine izin verilmemesi için güvence verdiğini' söyledi. İDDMİB Başkanı Tecdelioğlu da Rusya'ya bir liste iletildiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kapsamına giren malların Rusya'ya geçişini bu ay durdurduğu belirtildi. Reuters ajansının haberine göre, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 'Türkiye hükümetinin Rusya'ya yasaklı yabancı malların olduğu bir liste ileterek söz konusu malların 1 Mart itibariyle deniz yoluyla Rusya'ya iletilmemesini istediğini' aktardı. 

Tecdelioglu, "O listede adı yazılı olan tüm ürünler, hangi ülkeden geliyor olursa olsun Rusya'ya geçişleri engelli" dedi. 

'TÜRKİYE AVRUPA KOMİSYONU'NA SÖZLÜ GÜVENCE VERDİ'

Ajansa konuşan bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi de 'Ankara'nın Avrupa Komisyonu'na 1 Mart'tan itibaren AB, ABD ve İngiltere'nin yaptırım ve ihracat kontrollerinin kapsamına giren malların Rusya'ya geçmeyeceği konusunda sözlü olarak güvence verdiğini' söyledi. 

Reuters, Ticaret Bakanlığı'nın yorum yapmayı reddettiğini yazdı. 

'RUS İTHALATÇILAR YENİ TEDARİKÇİ ARAYIŞINA GİRDİ'

Tecdelioğlu da Batılı ülkelerin 'ciddi uyarılarına' atıfta bulunarak, bunun AB ile karşı karşıya gelmeyi engellemek için bir 'fırsat' olduğu yorumunda bulundu. Tecdelioğlu, "Mart ayının başında serbest ticaret bölgelerinden Rusya'ya yeniden ihracata ilişkin kısıtlamaların olduğu bir liste vardı ve bir talimat verildi" diyerek, 'Türkiye'de üretilen malların, diğer ülkelerden gelen ürünlerle üretilmiş olsa da kısıtlama olmaksızın Rusya'ya gönderilebildiğini' belirtti. 

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu'na göre, 'Türkiye'nin yeni kısıtlamaları karşısında Rus ithalatçılar, Kazakistan ve başka ülkelerde alternatif tedarikçi arayışına girdi.' Tecdelioğlu, "Artık maliyeti umursamıyorlar. Sadece ürünlerini tamamlamaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 

ABD HAZİNE BAKANLIĞI TÜRKİYE'YE MEKTUP YAZMIŞTI

24 Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşında, Türkiye de özellikle geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’da yapılan ateşkes görüşmeleri ve temmuz ayında imzalanan tahıl koridoru anlaşması ile birlikte bir ‘arabuluculuk’ rolü üstlenmiş oldu. Fakat, Baykar Teknoloji şirketinin İHA ve SİHA’ları Ukrayna’da kullanılırken, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan Türkiye bir yandan da yaptırımları delme konusunda Rusya’ya yardımcı olduğu suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.

ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 22 Ağustos tarihli bir haberinde, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo'nun Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) bir mektup göndererek yaptırım uygulanan Rusya merkezli kuruluşlar ve kişiler ile çalışmama konusunda uyardığını yazdı. Habere göre, mektupta, "Yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin, Türkiye’nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakabileceğini lütfen unutmayın" ifadelerine yer verilmişti.

TÜSİAD, 24 Ağustos’ta yazılı bir açıklama yaparak haberi doğruladı. TÜSİAD, konuyla ilgili açıklamasında, "Bugün çeşitli basın organlarında yer aldığı üzere, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD'a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır” dedi. (DIŞ HABERLER)