ABD: Rusya'ya yaptırımlar Türkiye dahil 4 ülke üzerinden deliniyor

ABD Adalet, Ticaret ve Hazine Bakanlıkları, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin üzerinden delindiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devetleri Adalet, Ticaret ve Hazine Bakanlıkları, ortak bir açıklama yaparak Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin üzerinden yapılan ticaretle, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların delindiğini söyledi. Bakanlıkların açıklamasında, dört ülkenin 'Rusya veya Belarus’a satılması yasaklanmış ürünlerin yasadışı bir şekilde gönderilmesinde kullanıldığı' ifade edildi.

Konuyla ilgili açıklamasında, 'yaptırımları delmek için paravan şirketler, takma isimler, belirsiz hale getirilmiş nakliye bilgileri gibi taktikler kullanıldığını' aktaran bakanlıklar, 'şirketleri bu taktiklere karşı dikkatli olmaya' çağırdı. Bakanlıklar, ortak açıklamalarında, “Kötü niyetli aktörler Rusya’ya yönelik yaptırım ve ticaret yasaklarını delmek için uğraşmaya devam ediyor” dedi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE RUSYA'YA YAPTIRIMLAR

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022 tarihinde başlamasının ardından ABD ve çoğu Avrupa ülkesi koordinasyon içinde Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya ve Rusya’ya yönelik çok sayıda yaptırım uygulamaya başladı. Fakat aralarında Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’nın da olduğu ülkeler bu yaptırımlara katılmadı.

ABD bir süredir bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine göz yummayacaklarına yönelik açıklamalar yapıyor. Özellikle çip ve askeri sanayide kullanılabilecek ürünlerin ticareti takip ediliyor. ABD Ticaret Bakanlığı kısa süre önce aralarında Rusya ve Çin’deki şirketlerin de bulunduğu 90 tüzel kişiliğe yaptırım uygulamıştı. (BBC Türkçe)