Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında konut

Türkiye'de konut fiyatlarındaki yükselişin yatırımcıyı yurt dışına yönelttiği ve Türkiye fiyatlarıyla yatırım imkanı sunan İngiltere pazarına ilginin çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumunda yer alan Türkiye'de konuta erişim zorlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok şehirde ve ilçede ev fiyatları yurt dışındaki pek çok şehirle yarışıyor. Bu durumun yatırımcılar için yabancı gayrimenkul seçeneklerini daha cazip hale getirdiğini belirten Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, "Döviz bazında kira getirisi elde etmek isteyen yatırımcılar, yatırımlarını yurt dışında değerlendiriyor. Özellikle Türkiye fiyatlarıyla yatırım imkanı sunan İngiltere pazarına ilgi çok yüksek" dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını döneminde yükselişe geçen küresel konut piyasası, birçok nedene bağlı olarak artışını sürdürüyor. 2022 yılında 3 milyar 704 milyon dolar olan küresel emlak piyasasının büyüklüğü 5,32'lik büyüme ile 2032 yılına kadar yaklaşık 6 milyar 219 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, hem yeni hem de deneyimli yatırımcıların enflasyonla başa çıkmakta zorlandığı bir ülke olarak öne çıkıyor, çünkü ülkedeki konut fiyatları son 6 yılda yedi kat arttı.

Konut fiyatlarının yurt dışındaki gayrimenkuller ile yarışır hale gelmesi yatırımcıların rotasını da ülke dışına taşıdı. Yurtdışından mülk satın alan Türkiyeli sayısında da artış yaşanıyor. TÜİK'in yayımladığı "Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri" raporuna göre 2020 yılında Türkiye vatandaşları yurt dışından 35 bin 184 adet konut satın alırken bu sayının 2021 yılında 41 bin 789 adete çıktığı görülüyor.

İNGİLTERE'YE YOĞUN İLGİ 

Açıklanan verilere göre, İngiltere'de yabancıların sahip olduğu konut sayısı 280 bin. 2023 sonu itibarıyla ise bu rakamın 300 bine ulaşması bekleniyor. Londra merkezli bir araştırma şirketi tarafından yapılan analize göre; 2023'ün üçüncü çeyreğinde Londra'da toplamda 3,118 adet mülk satışı gerçekleşti. Satışların yüzde 23'ü bireysel yabancı yatırımcılara aitti, kurumsal satın alımlar düşüldüğünde Londra'daki evlerin yarısından fazlası yabancı yatırımcılara satıldı.

Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının yüksek hızda artış göstermesinin durumu İngiltere konut pazarı ile yarışır hale getirdiğini belirten Jeffery sözlerine şöyle devam etti: "İngiltere'de konut yatırımı yapmak uzak gibi dursa da rakamlara bakınca bu durumun ne kadar yakın olduğunu görebiliyoruz. 4.4 milyon TL civarında yatırım yapabileceğiniz projeler yer alıyor."

Etiketler konut istanbul