Türker İnanoğlu kimdir?

Ünlü yapımcı Türker İnanoğlu, rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya geldi. 

Türker İnanoğlu’nun yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geçti. Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan sinema sektörüne atıldı.

Ö. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurdu ve Erler Film bünyesinde 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çekti. Bunlardan 21 adedi Yunanistan, İtalya, İran ve Hong Kong’la yapılan ortak yapımlar şeklinde gerçekleşti.

İnanoğlu, 1960’lı yıllarda Filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1973 yılında 8 arkadaşı ile birlikte Türk Filmciler Derneği’ni kurdu. Ancak dernek 1980 yılında, İnanoğlu’nun dernek başkanı olduğu sırada kapatıldı. Bunun üzerinde 1982 yılında FİYAP - Film Yapımcıları Derneği’ni kurdu ve uzun süre başkanlığını yaptı. Daha sonra devletin öncülüğünde kurulan SE-SAM’ın kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu.  

 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)