Türkçeden 70 ortalamayı tutturamayan sınıf geçemeyecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Türkçeden 70 alamayan öğrencilerin sınıf geçemeyeceklerini belirtti, mevcut mevzuat varken mülakat sisteminin devam edeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ülke TV’de konuk olduğu canlı yayında, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan temel eğitim yönetmeliğine ilişkin bilgi verdi. Tekin, "Belli derslerin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. Daha yönetmeliği yayınlamadık. Önümüzdeki hafta çıkacak. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek" dedi.

Bakan Tekin, açık liselerdeki yeni düzenleme sonrasına ilişkin olarak ise sınavların online değil yüz yüze yapılacağını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: 

"Açık lise ile ilgili uygulamaya baktık. An itibariyle bizim tanımladığımız meşru gerekçeler, sebeplerle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Aldığımız tedbirin kamuoyunda pozitif karşılık bulduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak."

ÖĞRETMEN MÜLAKATLARI NASIL OLACAK?

Öğretmenlerin atama aşamasında karşılaştıkları mülakatla ilgili konuşan Bakan Tekin şöyle devam etti: 

MEVZUAT VARKEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPMAM LAZIM: Öğretmen atamalarıyla ilgili mevcut mevzuatta kanun diyor ki KPSS puanını, sonrasında 3 katı aday mülakata davet edilir ve mülakat notuna göre atama yapılır diyor. Böyle bir mevzuat varken üstüme düşen görevi yapmam gerekiyor. Sadece mülakat notuyla atama yapılmasını doğru bulmadık. Yüzde 100 mülakat etkisini yarıya düşürüyoruz dedik.

TORPİL YAPACAK ORTAM OLUŞMAYACAK: Adalet, şeffaflık ve benzeri konularda tedirginliği olan kişilere de bir garanti verdim. Ne tür tedbirler alabiliriz diye oturduk. Dedik ki mülakat komisyonlarını oluştururken alana vakıf, tecrübeli öğretmenlerimiz olsun, uzman ve başöğretmenlerin yer aldığı bir komisyon kurmamız gerektiğine karar verdik. İki, madem adaletle ilgili endişelerin olmaması için çaba sarf ediyoruz aday kendisine ait jüriyi bilmezse dolayısıyla torpil yapacak bir ortamı da oluşturamayacak. Dolayısıyla aday kendi mülakatında bulunacak jüri üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek. Komisyon üyeleri de önüne gelecek adayın kim olduğunu bilmeyecek. Komisyon üyelerine sadece numara vereceğiz.

FİKRİ OLAN SÖYLESİN: Dört, dedik ki aday ben çok başarılıydım ama hakkım yendi gibi bir durumla karşı karşıya kalmayalım diye aday mülakat esnasında kendisine sorulan soruya verdiği yanıtı sınavın son kısmında bir kağıda yazsın. 'Bana şu soru soruldu ben de şöyle cevap verdim.' diye altına yazsın ve komisyona teslim etsin. Bu da bir tedbir. Bir başka tedbir de dedik ki kamera kaydı olsun. Bir de açık çek veriyorum. Bu konuda fikri olan siyasetçi, sendikacı, gazeteci, sosyal medyadan laf atmak yerine bana desin ki 'Siz şu tedbiri alırsanız içimiz rahat edecek.' Onu da söylesin bana bunu da koyalım müfredata. Mülakat yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Benim üzerime düşen şey mülakatın yapılabilmesi için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın söylediği gibi adalet ve şeffaflığı sağladım şu anda.

60 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZ VAR: Ben bakan olarak mümkün olan en fazla sayıda öğretmeni, mümkün olan en kısa sürede Milli Eğitim Bakanlığı ailesine dahil etmeyi arzuluyorum. Hangi branştan kaç atama yapacaksınız sorusuna gelirsek. Her yıl ekim ayı itibariyle hangi branştan kaç tane öğretmen eksiğimizin olduğu belli olmuş olur. Şu andaki rakamlar 60 binin üzerinde. Şu anda bu rakam en son norm hesaplamasına göre yapılmış rakamlar. Bizim ihtiyacımız, eksiğimiz 60 bin civarında. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bunun hesabını yaparız.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi dile getirdiği 'Mülakat kaldırılacak' vaadine karşın mülakat sisteminin devam etmesi tepki çekmişti. Erdoğan ABD'de gazetecilerin bu yöndeki sorusu üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımızdır. Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir. Elbette mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu da çok mühim bir konu. Konuyu ilgili bakanlarımızla yakın görüşüyor, çalışıyoruz. Ben seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz.” (HABER MERKEZİ)