Turizmciler yeni yıla hazır: Yerli ve yabancı turist otelleri doldurdu

Yılbaşı kutlamaları öncesi ışıl ışıl olan turizm merkezlerinde oteller doldu. Yılın son günlerinde konaklama tesislerinin doluluk oranları, yoğun yaz sezonunu aratmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl hafta sonuna denk gelen ve 3 günlük tatil fırsatı sunan yılbaşında, Türkiye’nin turistik bölgelerinde oteller Noel kutlamalarının başladığı 24 Aralık’tan itibaren doldu. 24 Aralık’ta Avrupalı Katolik Hıristiyanların, 6 Ocak’ta da Rus ve BDT ülkelerinden Ortodoksların kutladığı Noel Bayramı hareketliliğine 30 Aralık’tan itibaren 3 gün süreyle yılbaşını otelde geçirmek isteyen yerli turist de eklendi.

AVRUPA VE RUSYA’DAN YOĞUN TALEP

Dünya 2023’ü geride bırakıp, 2024’e ‘merhaba’ demeye hazırlanırken, özellikle güneydeki tesislere hem Avrupa hem Rusya’dan yoğun talep oluştu. Yeni yıl kutlamaları için ışıltılı süslemelerle donatılan ve yeni yıla özel konser programları hazırlanan otellerin çoğunda doluluklar iç pazar talebiyle yüzde 100’e ulaştı. Yılın son gününün pazar gününe denk gelmesi ve pazartesi gününün resmi tatil olmasıyla doğan üç günlük tatil fırsatı, seyahat severleri memnun ederken, turizm sektörünü de hareketlendirdi.

GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 55 ARTIŞ

Başta Antalya ve KTTC otelleri olmak üzere İstanbul, Ege sahilleri, kayak merkezleri ve termal tesislerde sanatçıların konserleriyle yeni yıla özel programlar hazırlandı. Tur operatörlerinin verilerine göre bu yılbaşı tatili için rezervasyonlarda geçen yıla göre yüzde 55’e yakın artış yaşandı. Özellikle sanatçılı program düzenleyen otellerin çoğunda doluluğun yüzde 100’ü bulduğu açıklanırken, kayak merkezleri de yeni yıla hareketli giriyor. Yılbaşını yurtdışında geçirmek isteyenler ise vize problemi yaşamamak için daha çok vizesiz gidilebilen destinasyonlara ilgi gösterdi.

ŞEHİR OTELLERİ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Enuygun’un verilerine göre, yılbaşı haftasındaki yoğunluk, son dakika rezervasyonları ile birlikte önceki haftaya göre yüzde 35 bandında arttı. Yılbaşı için en çok otel rezervasyonu yaptırılan yerlere bakıldığında, İstanbul’daki şehir otelleri listenin başında yer alıyor. İstanbul’daki şehir otellerini Antalya, Uludağ, Lefkoşa ve Nevşehir otelleri takip ediyor. Yeni yıla eğlenerek girmek isteyen seyahat severler, Kıbrıs ve Antalya’daki yılbaşı programı olan otelleri tercih etti.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu
OTELLER 15 ARALIK-15 OCAK ARASI DOLU

Cumhuriyetin 100’üncü yaşında 15,5 milyona yakın turist ağırlayan Antalya’da bu yıl sonu doluluklarının da geçen yılki gibi yüksek olduğunu söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, “Bölge otellerinin birçoğu kapalı, az miktarda otel açık. Özellikle Rusya ve Balkanlardan çok ciddi rezervasyon aldık. Avrupa pazarında İngiltere’den de çok ciddi artış yaşadık. Özellikle 15 Aralık’tan 15 Ocak’a kadar ciddi yoğunluk var. Hazırlıklarımızı yaptık. Yurt dışından gelenlere Noel ve yılbaşı sürecini kendi ülkelerindeki gibi kutlatabilmeleri için renkli dekor ve ışıklarla, yılbaşı süslemeleriyle uygun ortam hazırlandı. Antalya’da sanatçılı organizasyon yapan oteller dolmuş durumda” diye konuştu.

Turizmci İsmail Çağlar
15 GÜNLÜK YILBAŞI VE NOEL YOĞUNLUĞU

Antalya’daki IC Hotels Green Palace & Residence İşletme Müdürü İsmail Çağlar, “Noel ve yılbaşı kutlamaları için Antalya’daki otellere büyük ilgi var. Yıl boyunca gördüğümüz güzel rakamlar yıl sonuna da yansıdı. Yılbaşı dönemi dolu dolu geldi. Özellikle Almanya ve Rusya’dan ciddi sayıda misafir aldık. Yılbaşı tatili 24 Aralık’ta Katolik Avrupalıların Noeli ile başladı. Yılbaşının akabinde de 6 Ocak’ta Rusya-BDT ülkelerinden ağırlıklı Ortodoks misafirlerimiz Noeli kutlayacak. Yılbaşını otellerimizde güzel menüler ve eğlence programlarıyla geçireceğiz. Antalya’da Kundu ve Belek’te otellerin çoğu açık. Kemer’de de bir kısmı açık. Side, Manavgat ve Alanya’da bazı otellerde programlar var. 15 günlük Noel ve yılbaşı döneminde yüzde 100 doluluğa ulaşıldı” dedi. 

EGE KIYILARINDA YILBAŞI HAREKETLİLİĞİ

Bodrum, Çeşme, Kuşadası Foça, Ayvalık gibi turistik bölgelerin yılbaşı rezervasyonlarına ilişkin bilgi veren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yılbaşı gecesini turistik bölgelerde kutlamak isteyenlerin rezervasyonlarda yoğunluk oluşturduğunu belirtti. İşler, “Yılbaşı tatilinin 3 gün olması, turizm açısından büyük bir imkan sağladı. Özellikle oteller 2 günlük, 3 günlük konaklama paketleri hazırladı. Ege Bölgesi’nde 15 gün öncesine kadar yüzde 80 doluluğa ulaşmıştık. Son hafta hemen hemen bütün tesislerimizde doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşmış durumda. Herkese hitap eden tatil seçenekleri var. Ege Bölgesi’nde kış döneminde ağırlıklı olarak dağ otelleri, termal oteller, kapalı havuzlu resortlar ve spa ve ‘wellness’i olan işletmeler çok talep gördü. Şehir içi otellerimize de gala yemeklerine katılıp, ertesi gün evlerine gitmek isteyenlerin talebi var” dedi.

BODRUM’DA ÜNLÜ SANATÇILAR SAHNE ALACAK

Muğla’nın önemli turizm destinasyonlarından Bodrum’un yılbaşında turistler için çok tercih edilen bir tatil durağı olduğundan bahseden Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, yılbaşında yarımada genelinde birçok noktada sahne performanslarının olacağını söyledi. Dengiz, şunları söyledi: “Her yıl olduğu gibi Bodrum’da yeni yılda konser ve etkinlikler olacak. Bodrum Belediyesi tarafından 2024 yılı kutlamaları kapsamında Turgutreis, Yalıkavak ve Bodrum Belediye Meydanı’nda konserler düzenlenecek, bu gece meydanlarda ünlü isimler sahneye çıkacak. Otel ve restoranlar da yılbaşına özel programlar hazırladı. Konaklama paketleri oluşturan oteller ayrıca içinde yılbaşı galasının da olduğu özel paketlerle konuklarını ağırlayacak.

Kapadokya
YENİ YIL TATİLİ İÇİN SEVİLEN ROTA KAPADOKYA

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya da bu yıl Noel ve yeni yıl kutlamaları için yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği bölgelerden biri oldu.

Kapadokya bölgesi otelcilerinin son dakika rezervasyonları ile birlikte yılbaşını yüksek doluluk oranlarıyla geçirdiklerini belirten turizmci Mehmet Dinler, “Kapadokya’da üst ve orta segmentte konaklama imkânı sunan yaklaşık 600 işletmede 30 binden fazla yatak kapasitesi bulunuyor. Bu sene yılbaşı hafta sonuna denk gelince Kapadokya bir tatil alternatifi olarak ön plana çıktı. Yeni yıla Kapadokya’da girmek isteyenler için bölgede çeşitli fiyat aralıklarında çok seçenek var” şeklinde konuştu.

Uludağ
ULUDAĞ’DA KAR AZ, KAYAK YOK, KIZAK VAR

Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden Uludağ’da oteller yılbaşı için hazırlıklarını tamamladı. Pistler ve telesiyejlerin son kontrolleri yapılırken otellerde konaklama için 2 ve 3 günlük paketler hazırlandı. Geçen hafta kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı bölgede, bu hafta yağışlar azalıp, hava sıcaklığı yükseldiği için kar seviyesi 3 santimetreye kadar düştü. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezi, yeni yıla karsız giriyor. Dağ eteklerinde 17 otel ve 5 bin yatak kapasitesine sahip Uludağ'da doluluk oranı yüzde 50 seviyesinde kaldı. Yılbaşında kar yağışının beklenmediği bölge, Arap ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistleri ve günübirlik tatilcileri ağırlıyor. Otellerde, kayak yapamayan tatilciler, kızakla kayıyor. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Dernek Başkanı Yahya Usta, “Uludağ’da şu anda otellerin yüzde 30’u açık durumda. Bu yıl beklentimiz yüksek, bundan kısa bir önce güzel bir kar yağışı olmuştu ama yaşadığımız şiddetli lodos karları kaldırdı. Biz sezona hazırız. Ama geçen sene beklediğimiz kar yağmadı, bu sene de benzer.”

Palandöken
PALANDÖKEN REKOR KAR YAĞIŞIYLA YENİ YILA HAZIR

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Palandöken Kayak Merkezi’nde de yılbaşı hazırlıkları tamamlandı. Yılbaşında Türkiye’deki kayak merkezleri arasında en fazla kar kalınlığı 143 santimetreyle Palandöken'de kaydedildi. Erken kar yağışı ile sezonun kasım ayında açıldığı Palandöken’i, yılbaşı kutlamaları için yurdun dört bir yanından çok sayıda kayaksever tercih ediyor. Toplam 37 pistin bulunduğu Palandöken’e yeni yılda yoğun bir ilgi var. Bölgedeki otellerde değişik yılbaşı programları organize edileceğini belirten turizmci Ömer Akça, “Palandöken’e tatilcilerin daha iyi bir kayak yapabilmesi için zaman zaman karın üzerine suni kar da yağdırıyoruz. Yeni yılda otel doluluk oranlarımız çok yüksek. Palandöken’de yeni yıla girecek olanlar hem kayağa hem de eğlenceye doyacak” diye konuştu.