Turan Hançerli yeniden aday: 'Tehlike devam ediyor...'

Avcılar'ı yönetmeye yeniden talip olan Turan Hançerli, Marmara depremine dikkat çekerek, "Tehlike devam ediyor" diyor. Hançerli, bu konuda 3 öneride bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Turan Hançerli, İstanbul'un önemli ilçelerinden biri olan Avcılar'ı ikinci kez yönetmeye talip. Kentsel dönüşüm denilince ilk akla gelen isimlerden olan Hançerli, 5 yıllık süreç içerisinde Avcılar'da kentsel dönüşümü neredeyse tamamladıklarını belirterek yarım kalmış projeleri de bitireceklerini söylüyor.

Hançerli'nin yeniden belediye başkanı olmak için birçok gerekçesi var. Turan Hançerli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımaması ve hak ihlali yönünde karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine geçtiğimiz hafta 'Anayasa Nöbeti'ne başladı. Bu süreçte Hançerli, birçok partinin seçmeninden, siyasetçisinden destek aldığını söylüyor. Hançerli için bu durum da belediye başkanlığına 'devam' kararı verdiren nedenlerden biri olmuş.

Hançerli, 27 Kasım'da CHP'den Avcılar Belediye Başkan adaylığı için başvurusunu yaptı.

CHP'li Turan Hançerli'yle belediye başkanlığı sürecini, neden yeniden aday adayı olduğunu ve kentsel dönüşümü konuştuk...

'ÇOK DAHA ETKİLİ SONUÇLAR ALINDIĞINI GÖRDÜM'

Avcılar’da bir dönem belediye başkanlığından sonra şimdi bir dönem daha göreve devam etme kararı aldınız. Neden yeniden aday oldunuz?

Siyasetle yakın ilgim hep vardı ve çok uzun yıllar bir şey yapmak iddiasıyla sivil toplumda çalıştım, hizmet ettim, görev üstlendim. 25 yıl gibi bir süre engellilik, yoksulluk, adalet, ayrımcılık karşıtlığı ve eşitlik çalışmalarında bulundum. Bir şey yapmak, katkı sunmak adına siyaset yapmaya karar verdik. 2008-2009 civarında aktif siyaset yapmaya karar verdim. Cumhuriyet Halk Partisi'nde, sosyal demokrat bir partide siyaset yapmaya başladım. Sırasıyla 2014'de meclis üyesi oldum 2016'da parti meclis üyesi, 2018'de tekrar parti meclis üyesi ve 2018'de milletvekili adaylığım. 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı oldum. Bir şey yapma iddiasıyla, çözüm üretme iddiasıyla, Avcılarlı biri olarak ve Avcılar'da yaşayan biri olarak Avcılar'ın önemli sorunlarının çözülmediğini, bu sorunlarla ilgili problemlerin aşılmadığını gördüm. Bir şey yapmak lazım düşüncesi ile arkadaşlarımın önerisi ve arkadaşlarımın ısrarıyla Avcılar Belediye Başkanı oldum. 5 yıl içerisinde belediye başkanlığı ve kamu gücünün kamu yönetiminin öngördüğümden çok daha etkili sonuçlar alabildiğini fark ettim.

'BİR İNSANIN HAYATINI KURTARMAK...'

Bir insan bir insanın hayatını kurtarırsa çok değerli, çok kıymetli. On binlerce, yüzbinlerce insana kültür sanat kursları, eğitimler, sağlık hizmeti, gıda hizmeti sundum. Bunun güçlenerek devam etmesi gerekiyor. Çok ileri seviyeye geldik ve kapasitemizi arttırdık. Yaptığımız şeylerin yarıda kalmaması, tamamlanması ve artık sürdürülebilir bir noktada olması için ikinci döneme ihtiyaç var. Bunun için aday oldum.

Gazete Duvar Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hacı Bişkin ve Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli.

'AVCILAR MODELİ DEVAM EDECEK'

Belediye başkanlığına yeniden seçilerseniz ilk işiniz ne olacak?

Benim belediye başkan adayı olma gerekçem kentsel dönüşüm. Belki de belediye başkanlığı sürecinde de en etkin, en yoğun en fazla mesai harcadığım konulardan bir tanesi kentsel dönüşüm oldu. Yani hayat kurtarma, geleceği kurtarma projesi. Projede çok önemli mesafeler katettik fakat bu süreç tamamlanmadı. Dönüşüm için gerekli altyapılar yapıldı. Yeşilkent mahallesi, Tahtakale mahallesi, Sadık Ahmet caddesinin planları yapıldı. Kentsel dönüşümü koşulsuz, şartsız ve daha da hızlandırarak mutlaka devam ettirmek istiyorum. Buna eklenecek şeyler bütüncül bir yaklaşımla Avcılar modelini biz ortaya koyduk. Avcılar modeli devam edecek. Dünyayla olan ilişkilerimize kaldığımız yerden daha da güçlendirerek devam edeceğiz. Bugün çok daha güçlüyüz çok daha hızlı ileri şeyler yapabilme kapasitesine sahibiz.

Sizinle 2019’da yerel seçim öncesi yaptığımız bir söyleşide ‘Belediye başkanı olduğumda Eskişehir, İzmir ve Yeşil Vadi’yi örnek alacağım’ demiştiniz. Sizce Avcılar Belediyesi örnek alınacak bir belediye oldu mu? 

Evet Avcılar kesinlikle örnek alınabilecek bir belediye oldu. Birçok projemiz de örnek alınıyor. Kentsel dönüşüm, kültür sanat, spor, kurslarımız… Bu alanda yapmış olduğumuz faaliyetler örnek alınıyor. Mesela biz ekoloji konusunda iddialıyız. Dijitalleşmede daha çok yeniyiz ama örnek oluyoruz. İstanbul'un AK Partili bir belediyesi bizim başardığımız dijitalde açık kaynak kodlu yazılımı anlamak için bize geldiler. Kentsel dönüşümle ilgili 130 belediye bizimle irtibat kurdu. Dijital kütüphanemiz onlarca belediye tarafından örnek alındı. Dört buçuk yıl içerisinde örnek bir belediye ve örnek bir belediye yönetimi oluşturduk. 

.
'BORÇ SÜRDÜRÜLEBİLİRSE EĞER...'

Belediye başkanlığına seçildiğinizde Avcılar Belediyesi’nin ne kadar borcu vardı? Şu an belediyenin borcu durumu nedir?

Bizden önce belediyenin bizim yıllık bütçemizin 4 katı borcu vardı. Borç sürdürülebilirse eğer sorun olmayabilir. Borç bazı avantajlar da sağlayabilir. Her gün hacizler geliyorsa, çalışanlarınızın kullandığı araçlara mazot alamıyorsanız, borç nedeniyle belediye başkanlığı koltuğu haciz etmeye kadar gelmişse durum, borç çok kötüdür. İnanılmaz kötü bir durumdaydık, batık durumundaydık. Şimdi belediyemizin sürdürülebilir bir bütçe yapısı var. Günü geçmiş, yapılandırılmamış bir borcumuz yok. İşte başarı budur.

.

ESNAFA DESTEK SAĞLANDI MI?

Birçok konuşmanızda Avcılar esnafının, girişimcilerin gelirlerini artıracak işler ve projeler yapacağınızı söylediniz. Bu konuda ne gibi çalışmalar yaptınız? 

Korsan satış yöntemlerine Avcılar'da izin vermedik. Kent meydanında kentin en işlek yerlerinde gıda satımına izin vermedik. Çadırlarda dükkan kurdurtmadık. Kendi esnafımızı koruduk.  dünya devi bir elektronik ve yazılım firmasının Avcılar'da yatırım yapmasını sağladık. Avcılar esnafının güçlenmesi için büyük organizasyonlar düzenledik. Konserler, festivaller düzenledik. Avcılar'daki esnafla, sanayici ile yarışmadık, destek olduk. Kurduğumuz inovasyon merkezi ile esnafımıza destek olduk.

'SUNDUKLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE OLMADI'

Kentsel dönüşüm denilince ilk akla gelen belediye başkanlarından birisiniz. Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum da adaylığı açıklandığında ilk söz olarak 'deprem ve kentsel dönüşüm' dedi. Kendisine kentsel dönüşüm ve depremle ilgili neler söylemek istersiniz? 

Kentsel dönüşüm çok konuşulan ve çok önemli bir konu. Kentsel dönüşüm şimdiye kadar Sayın Murat Kurum'un veya diğer yetkililerin yaptığı çözüm önerileri ile çözülemedi. Ortada bir sonuç var. Kentsel dönüşüm iddiasıyla yola çıkan ve bu iddia ile 25 yıl kamu yöneticiliği yapan 5 yıldır ülkeyi, İstanbul'u yönetenler bugün dayanıklı kenti inşa etme sürecini tamamlayamadılar. Bunu kendileri itiraf ediyor.  İstanbul'un bir numaralı meselesi kentsel dönüşüm diyorlar. Bu durum herkesin kabulü. Peki neden böyle oldu? Bu kentsel dönüşüm bugünün mü meselesi? Bazı şeyler oldu da bu hale mi geldik? Bu 25 yıldır konuşulan bir konu. Özellikle 1999 depremi ile birlikte tüm kamuoyunun da bildiği ve herkese söz verip çözeceğiz dediği bir konu. Ama bugüne kadar hiç çözülemeyen bir konu. O zaman biz de diyeceğiz ki çözüm önerilerinizle gidilen yoldan çözüm üretemediniz. Sayın Murat Kurum’a bunu söylemek isterim.  Eğer gerçekten çözüm istiyorsa  kentsel dönüşümün çözümünde 3 ana başlık var. 

.

Nedir bu ana başlıklar?

1 - Diyeceksiniz ki kentsel dönüşüm bir inşaat projesi değildir. Diyeceksiniz ki kentsel dönüşüm hayat kurtarma projesidir.  Niyetiniz iyi olacak ve gerçek bir soruna, gerçek bir çözüm üreteceksiniz. Kentsel dönüşüme yeni bir bina yapma meselesi olarak bakmayacaksınız. Riskli, güven vermeyen yapıları yıkmak yerine yeni ve güven veren yapılar yapacaksınız.

 2 - Günümüzde bu sorunu çözmek için iyi niyetli olacaksın ve sorunu doğru tespit edeceksiniz. İyi niyetle bu sorunları çözmeye yönelik adımlar atacaksınız. Sorunları doğru tespit etmek lazım.

3 - Kapasitenizi doğru değerlendirmeniz lazım. İyi niyetli olabilirsiniz, sorunu gerçekten tespit edebilirsiniz ama kendi olanaklarınızı değerlendirip masaya yatırıp çözüm önerisi sunmamız lazım.  Bunu biz yaptık. Bugüne ve bu koşullara uygun bir çözüm ürettik. Başarılı da olduk. 

'TEHLİKE DEVAM EDİYOR'

Avcılar’da kaç riskli bina var? Avcılar'daki tüm riskli binaların yenilenmesi için bir tarih verebiliyor musunuz?

Avcılar'da yaklaşık 2 bin binayı daha yenilememiz lazım. Avcılar'da kentsel dönüşüme giren bina sayısı 2 bin 60'ı geçti. Bu binalardan yaklaşık bin 600 tanesini benim dönemimde de yıktık. Bin 600 bina demek yaklaşık 20 bin bağımsız bölüm demek. Yani neredeyse Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile yarıştık. Bir gün biri çıksa size 'Boş arsaya yeni bina yaptım' derse bu kentsel dönüşüm değildir. 1999 depreminde eski olan binalara bugün başkaları taşındı, yani tehlike devam ediyor. Devam etmeyen tek bir şey var ekonomik durumu iyi olanlar o binalardan yeni binalara taşındı eski binalara ise ekonomik durumu iyi olmayanlar yerleşti. Yani devam eden tehlikenin içerisinde başka birilerini yerleştirdiniz. Bir insanı kurtarıp değerini kurban verdiğinizde iyi bir iş yaptım diyebilir misiniz? Tam da bu oldu. Bu böyle olmamalı. Avcılar'da imar problemleri çözmek çok uzun zaman almış olmasına rağmen, eylem yaparak iş yapmak zorunda kalmamıza rağmen, çok borçlu ve sıkıntılı bir belediye devre almamıza rağmen, ekonomik  krize,  pandemiye ve depremlere rağmen Avcılar kentsel dönüşüm sürecini başardı. 

'İMARLAR HAZIR, GÜVEN VAR...'

Tüm bu bahsettiklerinizle birlikte Avcılar depreme ne kadar hazırlıklı?

Kimsenin 20 yılda yapamadığını ben 5 yıldır işin yarısını yaptım. 20-25 yıl önce belediye başkanı olsaydım 15 yıl önce Avcılar'ın kentsel dönüşüm sorununu çözmüştüm. Avcılar'a söz verdim, 5 yıl içerisinde Avcılar'da hiçbir riskli bina bırakmayacağım.  Vatandaş hazır, imarlar hazır, problemler çözüldü. Güven de var. İşin yarısından fazlası tamam. Bundan sonrası kolay.

.

'KEŞKE DAHA ÇOK ISRAR ETSEYDİM'

2019’dan beri bu ilçeyi yönetiyorsunuz... ‘Keşke şunu yapmasaydık’ dediğiniz ve ‘İyi ki şu işi yaptık’ dediğiniz bir şey oldu mu? 

İyi ki kentsel dönüşümü yaptık.  İyi ki bütçe sistemini çok düzgün takip ettik.  İyi ki rekabetçi,  güven ortamını oluşturan çalışmalar yaptık. İyi ki yabancı parayla borç almadık. Keşke yapsaydım dediğim şeyler de oldu. Keşke ekonomik kriz gelmeden önce kentsel dönüşüme binalarınızı sokun diye daha ısrarcı olsaydım. O dönem inanılmaz makul fiyatlar vardı. Düşük faizi krediler vardı. Bunu yapanlar şu an inanılmaz mutlular. Güvenli evlerinde oturuyorlar. Keşke biraz daha ısrar etseydim. Keşke o sürece daha hızlı başlasaydım.  Evet, ailemi, çocuklarımı ihmal ettim ama onlar da beni anlayışla karşıladı. 

'BU SÜREÇ SANCILIDIR...'

Belediye başkanlığı döneminde yapmak istediğiniz ancak zaman yetmedi dediğiniz bir konu var mı?

Başladığımız ve başlayacağımız projelerimiz var. Bunlardan biri spor kompleksleri, kültür alanları,  kentsel dönüşüm.  Özellikle kentsel dönüşüm tamamlandığında meydanların olduğu, otopark sorununun olmadığı, cıvıl cıvıl bir yaşamın olduğu bir ilçe oluşacak. Doğum süreci gibi bu süreç… Bu süreç sancılıdır ama bu sancılarının hepsi unutulur ve bir çocuk dünyaya gelir. Bu çocukla birlikte her yerde, her dilde, her toplumda, her millette olduğu gibi sonu mutluluktur. Bu da mutlu bir hayatın ilk adamıdır. Bu doğum yakındır... 

Avcılar seçmenine neler söylemek istersiniz? 

Çok özverili, iyi niyetle ve vizyoner bir düşünce ile hareket ettik. Çok fazla insandan, uzmandan danışmanlık alarak, ortak akılla, ortak düşünceyle güzel işler yaptık. Tüm bunları Avcılarlı hemşehrilerimle birlikte yaptık. Önümüzde yarım kalan şeyleri beraber başaracağız. Çok güzel günler,  güvenli, dayanıklı, huzurun tüm sokaklarında olduğu Avcılar'ı birlikte inşa ediyoruz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz.