Tuncel Kurtiz ve Neşet Ertaş, Açık Radyo'da anılacak

 Neşet Ertaş ve Tuncel Kurtiz, "Babil'den Sonra"da Ercüment Gürçay ve Zeki Coşkun'un sunumuyla anılacak. Bugün 13.00'da yapılacak programa Yağmur Ali Coşkun da katılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halk ozanı Neşet Ertaş ve oyuncu Tuncel Kurtiz, Ercüment Gürçay'ın 95.0 Açık Radyo'da hazırlayıp sunduğu "Babilden Sonra" programında Ercüment Gürçay ve Zeki Coşkun'un sunumuyla anılacak. Programa Yağmur Ali Coşkun da katılacak.

Program bugün 13:00'de 95.0 Açık Radyo'nun www.acikradyo.com.tr adresinden dinlenebilecek. 

NEŞET ERTAŞ

1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde doğan Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Çalar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkarır. Bu plağı diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. Ertaş, 2 yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra Ankara'ya yerleşir ve sahne hayatına burada devam eder.

Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri döner. Demirel zamanında kendisine sunulan ‘devlet sanatçılığı' unvanını; “O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, ‘hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım” diyerek geri çevirdi. 

Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüş, bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutulmuştur. 

Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü hastanede ileri evrede prostat kanseri nedeniyle vefat etti.

TUNCEL KURTİZ

1 Şubat 1936 tarihinde İzmit Bahçecik'te doğan Tuncel Kurtiz, oyunculuğa tiyatro ile başladı. İlk olarak 1958 yılında, Haldun Dormen Tiyatrosu'nda sahne alan ve yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda sahne alan oyuncu, "Şeyh Bedrettin Destanı", "Keşanlı Ali Destanı", "Devr-i Süleyman" gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı. 1964 yılında rol aldığı ve Orhan Günşiray'ın yönettiği "Şeytan'ın Uşakları" adlı sinema filmi ile beyazperdeye adım atan Kurtiz, Yılmaz Güney'in "Sürü", "Umut" ve "Duvar" gibi filmlerinin de aralarında yer aldığı 100'e yakın filmde rol aldı.

Türkiye sinema tarihinin diğer klasiklerinden Tunç Okan filmi "Otobüs", Erden Kıral imzalı "Kanal" gibi filmlerde rol aldı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo Ödülü"nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı "Gül Hasan" filminin senaryosuyla kazandı. 1979 yılında çekilen sinema filmi "Gül Hasan" ile yönetmenliği deneyen Kurtiz ayrıca "Gül Hasan" ve B"ereketli Topraklar Üzerinde" (1980) adlı filmlerin senaryosunu da yazdı. Kurtiz, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne değer görüldü. 

Tuncel Kurtiz, 27 Eylül 2013'te İstanbul Etiler'deki evinde düşerek başını çarpması sonucu 77 yaşında vefat etti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)