Tunç Soyer: 'Tüm engellere rağmen 28 milyar liralık yatırımı hayata geçirdik'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Tüm engellere rağmen 28 milyar liralık yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi artık çıtayı çok daha yükseklere çıkardı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 5 yıla yaklaşan görevi süresince ekonomik kriz, pandemi, doğal afetler gibi birçok olumsuz duruma rağmen kentte 28,6 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını açıkladı. Tunç Soyer, “Yaklaşık 5 yıl önce İzmir için çıktığımız yolculukta neleri başardığımızı gördükçe geleceğe yönelik cesaretimiz de artıyor. Afetlere, krizlere, tüm engellere rağmen 28 milyar liralık yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi artık çıtayı çok daha yükseklere çıkardı. 2024’ten itibaren İzmir yeni bir çehre, yeni bir vizyonla ışığı sınırlarımızı aşan bir yıldız haline gelecek” dedi.

 

Başkan Tunç Soyer, 2019 yılındaki seçim beyannamesinde yer alan 165 projenin 144’ünü tamamlayarak yüzde 87 başarı oranına ulaştıklarını, ayrıca 15 ek proje hayata geçirdiklerini hatırlatarak “2019 yılında göreve gelirken verdiğimiz sözlerin bugün tamamının arkasında durmanın,  İzmir için vaat ettiklerimizden de fazlasını yapmanın gururunu yaşıyoruz. Yaklaşık 5 yıl önce İzmir için çıktığımız yolculukta neleri başardığımızı, hangi zorlu hedeflere ulaştığımız gördükçe geleceğe yönelik cesaretimiz de artıyor. Afetlere, krizlere, tüm engellere rağmen 28 milyar liralık yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi artık çıtayı çok daha yükseklere çıkardı. Önümüzdeki 5 yıl daha da büyük hedeflere koşacağız. Tarihi yatırımlarla tüm altyapı sorunlarını çözmüş bir kent olarak artık dünya vitrinine çıkmaya hazırız. 2024’ten itibaren İzmir yeni bir çehre, yeni bir vizyonla ışığı sınırlarımızı aşan bir yıldız haline gelecek” dedi.

ÜÇ AYRI RAYLI SİSTEM PROJESİ BİR ARADA YÜRÜTÜLÜYOR

285 milyon euroluk bütçeyle tamamlanma aşamasına getirilen Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, Şubat 2024’te açılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temeli atılarak çalışmalara başlandı. Araçlar dahil 765 milyon euro maliyeti olacağı hesaplanan projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Çiğli Tramvayı da Şubat 2024’te seferlere başlıyor. 

HALK TAŞIT UYGULAMASIYLA TOPLU ULAŞIM ÜCRETİ YARIYA İNDİRİLDİ

ESHOT, 2019’dan bu yana filosuna 651 yeni otobüs dahil etti. 20 elektrikli otobüs alınarak GES projeleriyle entegre edildi. 2024 yılı içinde 400 elektrikli otobüs alınması için gerekli planlamalar yapıldı. Başkan Tunç Soyer’in, kentin her yerinde güvenli, konforlu ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sunmak için 2019’da Seferihisar’da başlattığı İZTAŞIT projesi Kiraz, Menemen, Yeni Foça, Ödemiş ve Bergama’da yaygınlaştırıldı. 2020’de Fethi Sekin ve Uğur Mumcu, 2021’de Mavi Ege, 2022’de ise Mavi Körfez feribotları İZDENİZ filosuna dahil edilerek feribot sayısı 7’ye yükseltildi. İzmir Alsancak Limanı’ndan Midilli’ye deniz yoluyla seferler başladı.

Halk Taşıt uygulamasıyla 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında toplu ulaşım ücreti yarıya indirildi. Böylece Nisan 2019’dan bu yana vatandaşın cebine yaklaşık 334 milyon TL’lik katkı sağlandı. 5 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkartıldı. BİSİM istasyon sayısı 34’den 60’a yükseltildi. Bisiklet filosuna görme engelli vatandaşlar için 120’şer adet tandem ve çocuk bisikletleri eklendi. 

5 yılda belediyedeki elektrikli araç sayısı 124’e yükseldi. Başkan Tunç Soyer’in 2050’de “sıfır karbon” hedefi doğrultusunda İZELMAN A.Ş. bünyesindeki 14 açık ve kapalı otoparka toplam 24 elektrikli araç şarj istasyonu kuruldu. İzmir genelinde otopark kapasitesi 100 bin araca çıkarıldı.

Etiketler tunç soyer izmir