TÜMTİS'ten Yemeksepeti'ne: Hani işçi haklarına saygılıydınız?

TÜMTİS, Yemeksepeti’nde sendika üyesi işçilerin işten çıkartılmasını protesto etmek amacıyla şirketin Manisa Horozköy Deposu önünde basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemeksepeti işvereninin sendika karşıtı bir tutum izlediğini belirten Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İzmir Şube Başkanımız Şükrü Günseli "Hani anayasal hak olan sendika hakkına saygılı bir işletmeydiniz?” diye sordu. 

TÜMTİS, sendika üyesi işçilere yönelik işten çıkarma ve sendika hakkının engellenmesi tutumuna karşı Yemeksepeti'nin Manisa Horozköy Deposu önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması işten çıkartılan işçilerin yanısıra TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli ve şube yöneticileri ile UPS, Aras Kargo, DHL Lojistik ve ambar işyerlerinden üyelerin katılımıyla gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Ercan Dereli ile Gıda-İş Manisa Şube Başkanı ve DİSK İl Temsilcisi Hasan Çavdar’ın da aralarında bulunduğu emek örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi.

GÜNSELİ: EN TEMEL DEMOKRATİK HAKKIMIZ ENGELLENİYOR

Eylemde konuşan İzmir Şube Başkanımız Şükrü Günseli, Yemeksepeti A.Ş.'de TÜMTİS olarak sendikal örgütlenmeye gittiklerini, Çalışma Bakanlığı’nın 8 Temmuz tarihli yazısıyla da işyerinde çoğunluk tespitinin sağlandığını söyledi. İşverenin çoğunluk tespitine itiraz ettiği bilgisini aktaran  Günseli, bu süreçle birlikte işçiler üzerindeki baskı ve mobbing uygulamalarının hız kazandığını ifade etti. Kararlı bir duruş sergilenmesi üzerine 3 işçinin işten çıkartıldığını belirten Günseli "Yemeksepeti işvereni, işyeri sınıflandırma kodunu (Nace Kodu) değiştirerek sendika karşıtı tutumuna yeni bir boyut ekledi. Her fırsatta çalışanlarının haklarına saygılı olduğunu dile getiren Yemeksepeti işvereni, bu söylemiyle çelişen bir tutum sergiliyor.  Hani anayasal hak olan sendika hakkına saygılı bir işletmeydiniz?” diye sordu ve ekledi:

“İşverene çağrımız şudur: Çoğunluk tespitine yaptığınız itirazı geri çekin. İşten çıkardığınız üyemiz işçiler geri alın. İşçilere uygulanan baskı ve mobbinge son verin. Sendikamız ile toplu iş sözleşmesi masasına oturarak sürecin yasal çerçevede ilerlemesinin önünü açın. Atacağınız en akılcı adım, sendika ve işçilere barış eli uzatmaktır.”

Şube Başkanı Günseli, Yemeksepeti’ne sendika girene kadar mücadelenin devam edeceğinin sözlerine ekledi.

TÜRK METAL ŞUBE BAŞKANI DERELİ: TÜMTİS’İN YANINDAYIZ

Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Ercan Dereli de bir konuşma yaparak, destek ve dayanışmasını ifade etti. Dereli, sendika hakkının engellenemeyeceğini belirterek, bu mücadelede TÜMTİS'in yanında olduklarını dile getirdi.

‘YEMEKSEPETİ SENDİKALI BİR İŞYERİ OLACAK’

Yemeksepeti’nde işten atılan sendika üyesi Kemal Oğuz ise çeşitli bahaneler ileri sürülerek işten çıkarıldıklarını, asıl amacın sendikalaşmayı engellemek olduğunu söyledi. “Bizler sendika üyesi olduğumuz için işten çıkarıldık. Bu saldırıya karşı sendikamızla beraber gerek market gerek depolar önünde mücadele etmeye devam edeceğiz. Yemeksepeti sendikalı bir iş yeri olacak” diyen Oğuz, şirketi bu tutumundan vazgeçmeye çağırdı. (EKONOMİ SERVİSİ)