TTB, Galeria Sitesi önüne karanfil bıraktı: Sözümüz söz, bu düzeni değiştireceğiz

TTB, depremde yaşamını yitirenler anısına Diyarbakır'daki Galeria İş Merkezi’nin enkazına karanfil bıraktı. TTB Başkanı Fincancı "Daha fazlasını yitirmeyelim diye bu düzeni değiştireceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yıkıma neden olduğu Diyarbakır'da 411 kişi vefat etti, 902 kişi ise yaralandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 89 kişinin yaşamını yitirdiği Galeria İş Merkezi’nde hayatını kaybedenleri ve meslektaşlarını andı.

Anmada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, 14 Mart Tıp Bayramı haftasına buruk ve yasta girdiklerini belirterek, “Üzgünüz kaybettiğimiz on binlerce can için. Üzgünüz önlenebilir ölümler için. Denetlenmeyen binalar öldürdü. Afet değil tedbirsizlikler silsilesi öldürdü. Doğal afetler, depremler olur ama bilimi referans aldığınızda ölümler yaşanmayabilirdi” dedi.

'RANTIN VE TALANIN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPMIŞ OLANLARDAN MEDET UMMAYACAĞIZ'

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, iktidarlar rantı ve talanı esas aldığı sürece ölümlerin her geçen gün daha da artacağını belirtti.

Dayanışmayı büyüterek ilerleteceklerini söyleyen Güldiken, “Bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken aslında o bir dakikanın ne kadar uzun olduğunu bir kez daha hissettim. Bilim esas alındığında ölümlerin önlenebilir olduğu gerçekliğiyle bir kez daha yüzleştim. Asla rantın ve talanın öncülüğünü yapmış olanlardan medet ummadık ve ummayacağız. Biliyoruz ki toplumları değerlerine yeniden kavuşturan onların dayanışma gücüdür” diye konuştu.

FİNCANCI: 100’ÜN ÜZERİNDE MESLEKTAŞIMIZI VE 500’E YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZI YİTİRDİK

Depremde ölümlerin ve yaralanmaların önlenebilir olduğunu dile getiren TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlam binaların ortasında yıkılmış Galeria Sitesi enkazını göstererek, “Bu depremin değil, insanın bilimden yana olmayışının, insanın rantı tercih etmesinin sonucu” dedi.

Kendilerini enkazdan kurtaran sağlık emekçilerinin hastanelere ve sağlık kurumlarına koştuklarını söyleyen Fincancı, “Ama baktılar ki o sağlık kurumları da yıkılmış. Belki Diyarbakır için geçerli değil ama yıkımın çok ağır olduğu illerde bu yapılar zarar gördü. Hekimler, o yıkım alanlarında dahi hastalarını kurtarmak için çaba sarf etti. Pek çok arkadaşımızı yitirdik. Şu ana kadar ulaşıp doğrulayabildiğimiz 100’ün üzerinde meslektaşımızı ve 500’e yakın çalışma arkadaşımızı yitirdik” şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde hastane kurması gereken sağlık otoritesinin, meslektaşlarının barınma ile ulaşımını sağlaması gereken kamu otoritesinin yerinde olmadığını belirten Fincancı, TTB ve sağlık emek örgütleri olarak kamu otoritesinin görevini üstlendiklerini ifade etti.

'ADINA REFORM DEDİKLERİ KARANLIK DELİĞİ TIKAYIP TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATACAĞIZ'

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla saat 04.17’de Adıyaman Saat Kulesi'nin altında depremde hayatını kaybedenleri anarak dayanışmayı büyüteceklerini söyleyen Fincancı, “Biz bu kurdukları sağlık sistemini ve adına reform dedikleri karanlık deliği tıkayıp tarihin çöplüğüne atacağız. Biz tüm canlılara yakışır şekilde bir sağlık sistemini birlikte kuracağız. Bu birlikteliği tüm toplumla başaracağımıza eminiz. Canlarımızın anısı hep yüreğimizde olacak. Onları yitirdik belki ama sözümüz sözdür, daha fazlasını yitirmeyelim diye biz bu düzeni değiştireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Anma, Galeria İş Merkezi önüne karanfil bırakılmasıyla sona erdi.