Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde kendini yakan kişi hayatını kaybetti

New York Polisi, Trump'ın duruşması sırasında mahkeme dışında kendini yakan Azzarello hakkında, "Şu anda onu bir çeşit komplo teorisyeni olarak nitelendiriyoruz; buradan hareket edeceğiz" dedi.

Azzarello, 19 Nisan'da mahkemenin dışında: 'Trump, Biden'la birlikte; bize faşist bir darbe yapmak üzereler.'
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin New York eyaletinde eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan aday adayı Donald Trump'ın 'sus payı' ceza davasının dördüncü duruşması sırasında mahkeme önünde kendini yakan kişinin kimliği tespit edildi. New York Polis Departmanı'nın açıklamasına göre, bu kişi, 30'lu yaşlarındaki Floridalı Max Azzarello'ydu. Azzarello, durumu kritik bir halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, yetkililer, mahkeme önünde kendisini yakan kişinin Donald Trump'ı ya da mahkemeyle bağlantısı olan herhangi birini hedef almış gibi görünmediğini açıkladı. Yetkililerin açıklamasına göre, olaydan sağ kurtulan Azzarello, hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan ilk açıklamada, sağlık durumunun kritik olduğu belirtilmişti. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Azzarello, üzerine bir sıvı dökerek kendisini yakmadan önce sırt çantasından broşürler çıkararak havaya fırlatmıştı. Bu broşürlerden birinde 'kötü milyarderlere' atıfta bulunuyordu. 

'APOKALİPTİK FAŞİST DARBE' UYARISI

New York Polis Departmanı'ndan Komiser Yardımcısı Tarik Sheppard, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Şu anda onu bir çeşit komplo teorisyeni olarak nitelendiriyoruz; buradan hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı. Yayınlanan çevrimiçi bir manifestoda da bu kişinin ismini kullanan birinin kendisini ateşe verdiğini söyleyerek arkadaşlarından, görgü tanıklarından ve ilk müdahale personelinden özür dilediği görüldü. Kripto paraların ve ABD'li siyasetçilerin eleştirildiği, Donald Trump'tan ise özellikle bahsedilmeyen manifestoda, 'apokaliptik bir faşist darbe' uyarısında bulunuluyordu.

Öte yandan, pazartesi günü 12 asil, altı yedek jüri üyesi seçimi ile başlayan davada, dün jürilerin tamamı seçildi. Paylaşılan bilgilere göre, asil üyelerin yedisi erkek, beşi kadın ve çoğu beyaz yakalı işlerde çalışıyor. Dava, pazartesi günü devam edecek. 

Ne olmuştu?

ABD'nin eski başkanı Trump, 18 Mart 2023'te Manhattan Bölge Savcılığı'nca yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı 'sus payı' ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, büyük jüri tarafından suçlanmıştı. Trump, 'sus payı' ve bununla ilgili kayıtlarda sahtekarlık yapmaktan 4 Nisan 2023 tarihinde New York'ta hakim karşısına çıkmıştı.

Kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddeden Donald Trump, hakkındaki iddiaları 'siyasi cadı avı' olarak nitelendirmiş ve suçlamaları bu yıl yapılacak 'seçimlere müdahale' olarak gördüğünü belirtmişti. Trump, 'Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan' olarak kayıtlara geçmişti. 15 Nisan haftası başlayan ceza davasının, 5 ila 6 hafta sürmesi bekleniyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)