Trump'ın 'haşerat' benzetmesine Biden'dan 'Nazi' yanıtı

ABD Başkanı Biden, siyasi rakiplerini ve muhaliflerini 'haşerat' sözüyle tarif eden Donald Trump'ın sözlerinin Nazi Almanyası'nda kullanılan dili yansıttığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, eski başkan ve Cumhuriyetçilerin 2024 başkan aday adayı Donald Trump'ın siyasi rakiplerine yaptığı 'haşerat' benzetmesi hakkında konuştu. Biden, Trump'ın kullandığı ifadenin Nazi Almanyası'nın dilini yansıttığını söyledi.

'ÜSTELİK BU İLK KEZ DE OLMUYOR'

Reuters'ın aktardığına göre, San Francisco'daki bir bağış etkinliğinde konuşan Biden, "Son günlerde Trump eğer göreve geri dönerse kendisine karşı gelenlerin peşine düşeceğini ve Amerika'daki haşerat olarak adlandırdığı kişileri yok edeceğini söyledi. Bu, 30'larda Nazi Almanyası'nda duyduğunuz dili yansıtıyor. Üstelik bu ilk kez de değil" dedi.

Trump'ın yakın zaman önce yaptığı bir konuşmada 'Amerika'nın kanının zehirlendiğini' söylediğini hatırlatan Demokrat Partili Başkan, "Yine, bu da Nazi Almanyası'nda kullanılan aynı ifadeleri yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

TRUMP: RADİKAL SOL HAYDUTLARIN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIM

Eski başkan Trump, New Hampshire'da düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada seçim hilesi yüzünden 2020 seçiminden olduğunu iddia ederek 'komünistlerin, Marksistlerin, faşistlerin ve ülkenin sınırları içinde haşerat gibi yaşayan, yalan söyleyip seçimleri çalan radikal sol haydutların kökünü kazıyacağını' söylemişti.

Donald Trump'ın bu sözleri sosyal medyada da eleştirilmiş, bazı tarihçiler Trump'ın kullandığı dil ve ifadenin rakiplerini insanlıktan çıkarmaya çalışan otokratların dilini yansıttığını söylemişti. Trump'ın kampanya sözcüsü Steven Cheung ise daha önce konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, Trump ile Naziler, Nazi lideri Adolf Hitler ve İtalya'nın faşist lideri Benito Mussolini arasında yapılan karşılaştırmaları reddetmişti.

ANKETLER NE DİYOR?

Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'de yapılacak ön seçimi kazanması halinde, başkanlığa yeniden aday olduğunu açıklayan Biden ile tekrar karşı karşıya gelmesi muhtemel.

ABD'de geçen hafta yapılan bir anket, Joe Biden'ın 2020'deki başkanlık seçimlerinde oyların çoğunu aldığı 6 çekişmeli eyaletin 5'inde eski Trump'ın gerisinde kaldığını ortaya koydu.

New York Times/Siena College anketinde, 2024 ABD başkanlık seçimlerine yaklaşık bir yıl kala, Biden'ın son seçimlerde kazandığı, Pennsylvania, Michigan, Georgia, Nevada ve Arizona eyaletlerinde Trump'ın oylarının önde olduğu belirtildi.

22 Ekim-3 Kasım tarihli ankete göre, Cumhuriyetçi aday adayları arasındaki yarışı açık ara önde götüren Trump'ın, söz konusu eyaletlerde 3 ila 9 puan fark attı. (DIŞ HABERLER)